USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

У справі про контрабанду бурштину намагаються зробити крайнім волинського підприємця

21 Червня 2019 11:29
Перевізника Олександра Варчука та фірму «Сприяння-Тех» правоохоронці намагаються виставити крайніми в історії з контрабандою бурштину, який затримали польські прикордонники. Підприємець переконує – до вантажу його фірма не має жодного стосунку, адже він просто надавав послуги з перевезення. Тим часом у водія фірми та батьків колишньої дружини підприємця – несанкціоновані обшуки Державного бюро розслідувань. З автоматами, вилученнями та без ухвал суду, як цього вимагає закон, інформує Під прицілом.

Нещодавно стало відомо про затримання польськими митниками фури з контрабандним бурштином вагою понад тонну. Польські стражі виявили його при перевірці автівки, де знаходилося деревне вугілля.

Журналіст Євген Плінський заявив, що пропустили контрабанду за негласним розпорядженням начальника Волинської митниці Євгенія Шелігацького та керівника МП «Ягодин» Олександра Оникійчука.

Читати ще: Бурштинові махінації на Волинській митниці: данину возять до Києва

Адвокат Оникійчука Артур Мартіросян, своєю чергою, назвав цю історію «провокацією» з метою усунення його клієнта з посади та звинуватив в причетності до оборудки саме перевізника – фірму «Сприяння-Тех».
Митна служба та органи силових відомств, на той час офіційної інформації про цю справу не надавали. Правоохоронці Державного бюро розслідувань, яким передали цю справу, відразу пішли найпростішим шляхом – безпідставними обшуками родини перевізника та працівників «Сприяння-Тех».

«Контрабандист»-перевізник виїхав за кордон на заробітки

Озброєні правоохоронці влаштували «маски-шоу» батькам колишньої дружини Олександра Варчука. І це, враховуючи те, що пара вже давно розлучена, а сам Олександр ніколи не проживав за цієї адресою і навіть не був там прописаний.
Будинок колишньої дружини Олександра Варчука

Після обшуку, коли до будинку увірвалися невідомі зі зброєю, колишня теща підприємця, яка має серйозні проблеми з серцем, потрапила до лікарні з підозрою на інфаркт і до сьогодні проходить курс лікування.
Будинок батьків колишньої дружини Олександра Варчука

Схожі рейди працівники ДБР здійснили до помешкання водія фірми «Сприяння-Тех» Ігоря К. не маючи на руках навіть ухвали суду на проведення обшуку. Тим не менше, чоловік згодився добровільно дозволити оглянути будинок, адже не відчував за собою ніякої провини.

Натомість детективи знайшли власні заощадження на купівлю житла молодого сімейства, яке не так давно одружилося – майже 10 тисяч доларів і без складання протоколу їх вилучили. Лише загроза широкого розголосу змусила згодом їх усе повернути без будь-яких пояснень.

На цьому правоохоронці не зупинились: не маючи жодної зачіпки вони обшукували навіть суміжні чужі земельні ділянки із зовсім іншими кадастровими номерами, які не належать камінь-каширським «підозрюваним».

Аби з’ясувати подробиці справи журналісти спробували розшукати підприємця-перевізника, якого вже встигли охрестити «бурштиновим контрабандистом». Проте, як виявилось, чоловік, якого намагались звинуватити в контрабанді 1,3 тонни бурштину зараз знаходиться у Польщі на зборі полуниці.
Будинок Олександра Варчука

Та нам вдалося знайти представника перевізника, який зазначив, що вони упродовж року без посередників працюють з компанією-експортером «Вісент». І саме вони були замовником перевезення деревного вугілля, в якому і знайшли бурштин.

Зі слів представника перевізника, у Рівненській області, де у «Вісента» є виробничі потужності, автівки завантажили вугіллям, а водій отримав усі потрібні документами для транспортування до Польщі.

У Ковелі вони пройшли зважування, а пізніше після детальної перевірки та пломбування на українській митниці попрямували за вказаним маршрутом.

На польській стороні місцеві митники також оглянули вантажівки, і пропустили усі, крім однієї, сказавши водієві, що виявили незадекларований товар.

Однак митники чомусь не надали акт про огляд та перевірку автівки. В результаті вантажівку затримали, і вона до сьогодні перебуває у Дорогуську. При цьому ніяких пояснень перевізник до цього часу не отримав.

Про контрабанду бурштину перевізники дізнались зі ЗМІ

Про те, що у транспортному засобі нібито був бурштин посеред деревного вугілля, перевізники та експедитор дізналися за кілька днів уже через ЗМІ. Як і про те, що з них намагаються в цій історії з контрабандою зробити крайніх.

Через кілька днів після перших обшуків знову по тих же адресах знову проїхалися ДБРівці. Знову зі зброєю, масках, але вели уже себе значно спокійніше коли уже побачили, як живуть насправді ті, кого спочатку підозрювали у контрабанді сонячного каменю на кілька мільйонів доларів.

Сумнівів у тому, що не волиняни з глибинки стоять за такими оборудками ні у кого не залишилося. Проте скандал зробив свою справу – через звинувачення в контрабанді перевізник втратив автомобіль, постраждала ділова репутація фірми, від співпраці відмовились відразу декілька клієнтів.

Водночас, родини власників фірми і перевізника, які мешкають у маленькому містечку мальовничої Волині, піддалися цькуванню недоброзичливцями, дурними поголосом, насмішкам і уїдливим жартам.

Але потерпілих найбільше цікавить питання: чи понесуть детективи ДБР відповідальність за втрачене літньою жінкою здоров’я, яку лікарі буквально повернули з того світу? Та чи відшкодують підприємцю ці збитки і знайдуть реального замовника контрабанди – питання, нажаль, риторичні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Опер Показати IP 21 Червня 2019 12:56
Рафік невіновнвк
Viking Показати IP 21 Червня 2019 13:53
100 %, митники (в народі - сволочі, від слова волокти, стягувати) в даній справі, ну б....ля, ну точно не при ділі, і ніяким чином не знали про цей вантаж. Це все підлий перевізник, сам накопав 1,3 тони бурштину, хитро заховав його собі в фурі і хотів перекинути до Польщі. А потім купив би собі машину з магнітофоном, піджак " с отливом " і в Сочі !
Рафік Показати IP 21 Червня 2019 14:18
В поліції все ті ж методи, дати по пару років за розбой! Тоді наступні б думали, а так їм все похєр

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus