USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У США прогнозують світову економічну кризу

10 Липня 2018 18:46
Аналітики Bank of America Corp. прогнозують, що на світовому фондовому ринку може статися повторення світової кризи 1997 — 1998 років.

— Ситуація на світовому ринку нагадує картину глобальної економіки 1997–1998 років. Тоді криза почалась в Азії й захопила весь світ. Росія взагалі оголосила про дефолт, — каже Майкл Гартнетт, інвестиційний аналітик "Банку Америки". — Зміцнення долара, скорочення ринків країн, які розвиваються (дохід на душу населення невисокий порівняно з доходом у США, Японії, Німеччині. — ГПУ), і стабільний ріст акцій на фондових ринках сигналізують про наближення непростих часів. Криза настане раптово і буде досить потужною.

Українські економісти оцінюють ситуацію по-різному, пише Газета.

— Із 2007-го перебуваємо в межах економічної кризи, яка ще не завершилася, — говорить Борис Кушнірук, 52 роки. — На наближення нової хвилі вказує стабільність фондових ринків. Зашкалюють показники доходності, ціни на товари зростають. Чим довше триває стабільність, тим скоріше настане криза. Додатково впливає політика президента США Дональда Трампа. Він розв'язує світову торговельну війну. Хоче уникнути торгового дисбалансу у своїй країні та зміцнити долар, який є ключовою розрахунковою валютою світу. Однак це підвищить вартість американських товарів і понизить їхню конкурентну спроможність. Дії Трампа прискорюють світову кризу.

Українська економіка — переважно сировинна. Під час кризової хвилі, яка насувається, ціна на сировину впаде. Країна не отримає необхідної кількості валюти за експорт — і курс гривні суттєво знизиться. Треба будувати переробну економіку. Однак якщо другорядні реформи якось втілюються, основна — економічна — не проводиться. За негативного прогнозу, якщо не отримаємо фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду, на кінець 2019 року долар коштуватиме 39,4 гривні.

— Передумов для економічної кризи зараз у світі немає, — вважає 54-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. — Коли є великий економічний бум, тоді й трапляється криза. Зараз важко сказати, в якій сфері можуть виникнути проблеми. Імовірно, йдеться про фондовий ринок. Там постійно формується ціна, час від часу відбуваються коливання курсу. Але значного впливу на світову економіку це не має. Торговельна війна — це скоріше піар-кампанія Дональда Трампа. Адже її вплив на економіку незначний. Навіть у контексті відносин між США й Китаєм ці обмеження — не критичні. Наше "щастя" в тому, що в Україні дуже маленький фондовий ринок. Тому боятися кризи нам не варто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Липня 2018 18:47
Прогнозують, значить зроблять.
? до Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Липня 2018 20:43
А блядімір тільки обкакаттсь може ...
11 Показати IP 10 Липня 2018 18:56
Полюбасу зроблять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus