USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«У цих листах оживає Лесина душа»: у Луцьку пройшла година пам’яті великої поетеси. Фото

22 Лютого 2020 16:40
У Палаці культури міста відбулося яскраве мистецьке дійство під назвою «Лесині листи». Діти та дорослі вибрали та прочитали уривки з особистої переписки Лесі Українки різних років її життя.

Організатор мистецької години – керівник зразкової театр-студії «Бешкетники», режисер Вадим Хаїнський розповідає, що ідея провести захід виникла минулого року. Тоді під час однієї з репетицій діти прочитали декілька уривків із особистих листів Лесі Українки і були вражені глибиною думки та різносторонністю знань письменниці. Вадим згадує, як разом із вихованцями вони розбирали деякі терміни та перекладали іноземні слова, які використовувала поетеса у переписці.
Читати листи виявилося дуже цікаво, адже вони є своєрідним щоденником повсякденного життя Лесі Українки, або кажучи сучасною мовою – блогом. Та й інших засобів для спілкування на відстані тоді, фактично, не було. Це й робить епістолярну спадщину такою цікавою та корисною для усіх, хто цікавиться літературою та минувщиною. До того ж, поетеса вела активне листування - у деякі дні писала до десяти епістолярних творів. Усього ж зберіглося більше 700 листів Лариси Петрівни, які увійшли у окремі томи зібрання її творів.
Діти, каже Вадим Хаїнський, розкрили для себе постать Лесі Українки зовсім з іншого боку. Адже побачили не лише її канонічно-офіційний образ, а особисті риси, переживання, тривоги та печалі. Тому усі з ентузіазмом сприйняли ідею провести таку мистецьку годину: вибирали уривки з листів, продумували костюмовані образи, проводили репетиції, на яких текст аналізувався, виокремлювалася основна думка тощо.

Спеціально до мистецької години «Бешкетники» провели тематичний майстер-клас. Спільно з паперовою майстернею Олесі Іщук, діти візуалізовували основну думку листа. Тому на гостей свята чекала не лише декламація, а й презентація мініатюрних паперових саморобок.
Загалом у дійстві взяли участь 17 учасників. Позитивно, що до нього долучилися і батьки юних акторів. Зокрема, на мистецькій годині були представлені спільні театралізовані номери, під час яких велися драматичні діалоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Лютого 2020 17:40
Кожен "листочок" в 200 грн зігріває душу Українця, але чому "години пам'яті", чи Леся більшого не варта?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus