USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Верховній Раді хочуть ввести жорстке покарання за самовільне залишення військової частини

8 Грудня 2022 21:22
У Верховній Раді 8 грудня зареєстрували досить жорсткий законопроект про покарання для осіб, які самовільно залишили військову частину.

Йдеться про законопроект 8271 щодо внесення змін до Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, пише Судово-юридична газета.

Серед авторів – глава фракції Давид Арахамія, очільник Комітету ВР з питань правоохоронної політики Сергій Іонушас та чимало інших депутатів, що свідчить про високі шанси на якого швидке ухвалення.

Згідно з поданим проектом пропонується:

1. Більш суворе покарання за невиконання наказу (замість чинної максимальної санкції від 3 до 7 років позбавлення волі каратимуть від 5 до 8 років позбавлення волі). Замість 10 днів арешту з гауптвахтою пропонується встановити 15 днів. За відмову від виконання законних вимог командира, за який зараз покладається штраф від 100 до 145 неоподатковуваних мінімумів, світитиме штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів або арешт із утриманням на гауптвахті до 10 днів. За повторне порушення до 1000 неоподатковуваних мінімумів або арешт до 15 діб.

2. Посилюється покарання за самовільне залишення військової частини або місця служби - максимальна санкція - арешт до 15 діб або штраф до 1000 неоподатковуваних мінімумів (зараз штраф у 3 рази нижчий, а арешт до 10 діб).

3. Посилюється відповідальність ще за низкою статей Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, буде підвищено штрафи за безвідповідальне ставлення до військової служби, зловживання військовою особою владою, порушення правил військового чергування, порушення правил прикордонного чергування, порушення правил поводження зі зброєю та інші статті.

4. За розпиття спиртних напоїв на території військових частин пропонується штрафувати до 2000 неоподатковуваних мінімумів та арештом з гауптвахтою до 15 діб (зараз максимальна санкція штраф 285 неоподатковуваних мінімумів та гауптвахту до 10 діб).

5. Пропонується нова норма – огляд військовозобов'язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на перебування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. Такий огляд буде проводитись посадовцем, уповноваженим на це начальником управління військової служби правопорядку або командиром військової частини. Також посадові особи зможуть проводити огляд стану військовослужбовців у публічних місцях та у транспорті, з використанням спеціальних технічних засобів та тестів.

У пояснювальній записці до цього законопроекту йдеться, що на сьогодні судова практика щодо порушення законодавства військовослужбовцями є неоднозначною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Справедливий Показати IP 8 Грудня 2022 21:47
Вказані норми це шлях до " демократичної" московії, а про " загниваючі" стандарти НАТО мабуть вже забули
Народ Показати IP 8 Грудня 2022 22:28
Випустіть мене з цієї корумпованої країни
Анонім Показати IP 9 Грудня 2022 00:04
контроль за розпиванням алкогольних напоїв звичайно потрібен, а щодо всього іншого хочеться сказати,а чи не піти Верховній Раді усім своїм складом і усіма скликаннями на передову послужити в армію, депутати ж усі найбільш вмотивовані, достатньо благ від держави отримали, толку від них все одно ніякого. А провина за те, що український народ опинився у великій сраці, у них найбільша . Так що вперед на передову ура-патріоти з Верховної Ради усіх скликань, а там хай для себе улюблених хоч усі правила роблять більш жорсткішими
Гоцул Показати IP 9 Грудня 2022 08:50
Є інфа за це на передовій і так розстріл перед вишукуваним підрозділом ?
Анонім Показати IP 9 Грудня 2022 09:28
100% покарати усіх депутатів усіх скликань в незалежній Україні за доведення країни до війни на 5-8 років в.язниці. для себе прийняли закон що вони не призиваються.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2022 09:29
роблять що хочуть. ото моно-більшість!! ніхто і не сперечається навіть.
Окс Показати IP 9 Грудня 2022 12:42
А нічого, що поки наші чоловіки на передовій воюють, то невідомі командири (яких вони не чули і не бачили) на цілу бригаду рапорти пишуть про самовільне залишення військової частини. Виплат не платять, а якщо солдат загинув під час бойових дій, то значить втік або безвісті пропалий. Дзвониш в стройову - ніхто нічого незнає, дзвониш на гарячу лінію Міноборони - повідомлення прийняли, а відповідь вже третій місяць чекаю. Так що всіх депутатів чоловіків на передову і в СЗВЧ, той можливо війна завершиться.
Андрій Показати IP 9 Грудня 2022 19:30
Вже все зробили в Україні?чим ви кращі москалів?ви робите все те саме
аватар 51 Показати IP 10 Грудня 2022 19:32
Хочеться просто по сміятися, за 51 омбр хоть один сидів з 3000 тисяч СЗЧ. Чи за 51 омбр комусь посвідчення ато не дали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus