USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У волинському селі вшанували поляків, яких убили більшовики

29 Вересня 2022 15:07
28 вересня у волинському селі Мельники всьоме відбулося вшанування вбитих більшовиками польських військовослужбовців.

Про це повідомили у Волинській обласній раді.

У спільному вшануванні загиблих взяли участь заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, Шацький селищний голова Сергій Карпук, віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польща Збігнєв Войцеховський, Генеральний Консул Польщі у Луцьку Славомір Місяк, громадські діячі, представники духовенства та прикордонних служб обох держав, молодь.

Ініціатива та організація меморіалу належить громадській організації «Форум українських журналістів» (голова правління Володимир Данилюк) та Генеральному консульству Республіки Польща в Луцьку.
У вересні 1939 року вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.
Нині біля пам’ятника у спомин про убитих більшовиками польських військовослужбовців спільно помолилися православні та римо-католицькі священники.
“Наш північно-східний сусід не давав жити народу України впродовж багатьох століть. Від загарбницьких намірів росії страждали не тільки українці, а й поляки. Спільний біль, спільна історична пам’ять об’єднала наші два народи. Історія знову повторюється: росія напала на Україну і польський народ першим підставив плече допомоги. Ми добре вивчили уроки історії, знаємо своїх героїв та віримо у спільне європейське майбутнє”, – зазначив Григорій Пустовіт.

Присутні поклали квіти та поставили лампадки до пам’ятних знаків загиблим польським воїнам.
До слова, цього дня також відбувся символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь учні школи села Мельники та студенти ВНУ ім. Лесі Українки.

За ще однією доброю традицією цього пам’ятного заходу присутні висадили дерева у місцевому сквері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus