USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дитячому табору на Волині подарували новий аерохокей та спортінвентар

31 Липня 2019 17:32
Православний дитячий табір «Стежина добрА», що розташований на території Свято-Троїцького жіночого монастиря у селі Старосілля Маневицького району, отримав від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» аерохокей та спортивний інвентар.

Щороку в таборі відпочиває близько 500 дітей з усієї України та з-за кордону. Протягом літа тут діє чотири зміни по 12 днів кожна.

Четверта, остання цьогоріч, зміна православного дитячого табору «Стежина добрА» розпочалася 30 липня. Вона має назву «Острів духовних скарбів», адже щодня упродовж перебування в таборі дівчатка будуть здобувати різноманітні духовні скарби.

Керівник дитячого православного табору «Стежина добрА» отець Ілля каже, що діти у таборі дуже рухливі й люблять спортивні заняття.

«Добре, що на Волині є такий Фонд, який допомагає розвивати дітей. Ми неодноразово чули про його програми, підтримку шкіл та дитсадків. Вирішили і собі звернутися по допомогу, – розповідає отець Ілля. – І нам не відмовили. Наш старий аерохокей уже своє відпрацював і зовсім не годився. Адже був придбаний ще десять років тому. Доводилося клеїти його кілька разів. Тепер діти матимуть змогу грати у настільний хокей на новому столі».

За словами ієромонаха, Фонд допомагає табору вже третій рік поспіль.

«Спершу нам допомогли зі спортивним інвентарем, подарували тенісний стіл та м’ячі, а потім придбали для відвідувачів табору телевізор», – каже він.

Перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк каже, що Фонд нечасто допомагає релігійним організаціям, але якщо це стосується дітей, то у допомозі ніколи не відмовляють.

«Спорт – один з основних напрямків роботи нашого Фонду. Стараємося всіляко підтримувати активну молодь, – каже Лариса Тарасюк. – Фонд піклується про дозвілля дітей, створює умови, щоб вони могли розвиватися. Маленькі українці мають мати міцне здоров’я. Люди, які працюють з дітками у таборі, роблять дуже важливу роботу. Вони поселяють у дитячі серця любов. Вона панує тут усюди. І це дуже відчутно».
«Спорт – це той локомотив, який може витягнути дитину з віртуального світу й негативного оточення. Такі проекти ми підтримуємо першочергово, – каже керівник програми «Волинь спортивна» Дмитро Піддубний. – Адже здорові діти – це наше майбутнє».

Табір «Стежина добрА» розпочав роботу ще у 2006 році. Отець Ілля очолює його від заснування.

«Діти, які ходили в Луцьку до недільної школи, нудьгували влітку. Ми могли орендувати приміщення для табору хіба що на тиждень, – каже отець Ілля. – Звісно, що цього діткам було недостатньо. Коли дізналися, що в Маневицькому районі є стара закинута військова частина, то зрозуміли, що це чудове місце, щоб розмістити тут дитячий табір».
Щодня тут відбуваються майстер-класи. Запрошують майстринь, художників та флористів з Луцька. Навідують дітей і поліцейські, і медики та пожежники. Юних відпочивальників вчать користуватися вогнегасниками, надавати першу медичну допомогу. Іноді навіть садять у поліцейські авто та дозволять користуватися раціями.

Діти у таборі влітку відпочивають в чотирьох змінах: дві зміни для дівчаток, дві – для хлопців. Вікова категорія – 8-14 років. У кожній зміні – близько ста дітей. Вони приїздять сюди з Дніпра, Херсона, Чернівців, Чернігова, Черкас, Хмельницького, Києва, Львова, Рівного. Але найбільше відпочивальників – із Луцька. Вожаті у таборі – студенти. На кожній зміні – по двоє.

«У нас на кожну зміну – 30 осіб персоналу, – розповідає отець Ілля. – Це кухарі, медики, вожаті та вчителі. Дітки працюють помічниками на кухні з 15 років. Вони накривають на стіл та допомагають прибирати. Чомусь завжди просяться допомагати на кухні. Навіть записуються у черги, щоб сюди потрапити. Їм цікаво, адже це хороший досвід. Комусь подобається допомагати, а хтось просто любить проводити час з дітьми».

На території табору є навіть басейн. Отець Ілля каже, що завдяки цьому дітей легше зацікавити та заохотити. Цьогоріч у табір приїдуть діти з особливими потребами та з синдромом Дауна.

Перебування в таборі не безплатне. Виходить приблизно 200 грн на день. Керівник каже, що ці гроші йдуть в основному на харчування.

«Річ у тім, що до нас приїздять діти з багатодітних сімей, ті, які не мають грошей і не можуть оплатити перебування в таборі. Тому їх приймаємо безплатно», – каже отець Ілля.

Цікаво, що тут відпочивають не лише православні християни, а й протестанти, нехрещені та навіть мусульмани.

«Ми на цьому не акцентуємо увагу, – каже отець Ілля. – Єдине, що одразу попереджаємо батьків неправославних діток, що вони не зможуть отримати причастя та висповідатися. Адже такі правила».
Лучанка Марія Яручик у таборі вже водинадцяте.

«Приїжджаю сюди змалечку. Мені тут дуже подобається. У таборі ніколи не буває нудно, – каже дівчина. – Ще не розчарувалася у жодній зміні. Цьогоріч привезла сюди ще й двох своїх сестричок – Оксану та Юлю. Усім раджу бодай раз приїхати у цей табір. Адже це незабутні враження. Ми дуже вдячні Фонду за такі гарні подарунки. Скакалки, м’ячі, килимки, тенісні ракетки та сітки обов’язково стануть нам у пригоді».
Відпочивають у таборі й дівчата з жіночої футбольної команди. Лучанка Софія Палаєвська розповідає, що має досвід роботи з дітками. Тому її запросили сюди фізкультурником у дівчачу зміну.

«Вперше у цьому таборі. Скажу відверто: я в захваті. Люди дуже привітні. У таборі хороша атмосфера. Дуже сподобалися подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Любимо футбол. Тому м’ячі пригодяться», – усміхається вона.
Отець Ілля каже, що дітям у таборі дуже подобається. Іноді навіть не вистачає місця для всіх охочих.

«Завжди проситься більше діток, ніж можемо взяти, – каже він. – Записуємо в резерв. Спершу думав, що батьки боятимуться відпускати чад у табір. Але вони навпаки довіряють нам, кажуть, якщо кудись і відправляти дітей, то тільки сюди. У кожній зміні є черговий лікар. Тому перебування тут безпечне».

Цікаво, що у таборі діти мають навіть свою валюту – так звані біткоїни. Вони їх отримують за успіхи загону. Потім можуть обміняти цю валюту, наприклад, на час, проведений у басейні або в кінозалі. За біткоїни вони можуть купити і солодку вату або шоколадний фонтан.

До речі, у відпочивальників табору конфісковують телефони під час перебування. Але щодня віддають дітям ґаджети на пів години, аби вони мали змогу зателефонувати батькам.

«Про телефони вони навіть не згадують, – каже отець Ілля. – Час тут швидко минає. Розваг багато. Хочеться усе встигнути. Звісно, бували випадки, коли діти просили батьків забрати їх додому. Але вже через день просилися назад у табір. Часто підопічні дивують нас добрими вчинками. Їм тут подобається, а ми тішимося з цього. Адже працюємо недаремно».

Лілія Бондар
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
іВАН Показати IP 31 Липня 2019 20:01
отець Іллля-молодець!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus