USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У випадку нежиті чи температури «швидку» не викликають, – волинський лікар

15 Червня 2018 11:13
Майже половина викликів, які надходять на диспетчерську «швидкої», не стосуються профільної роботи парамедиків, основні завдання яких мають полягати в наданні долікарської медичної допомоги постраждалим у результаті ДТП, пожеж чи інших нещасних випадків.

Про це розповів лікар вищої кваліфікаційної категорії з медицини невідкладних станів, завідувач Ківерцівського відділення обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Каленюк.

«На сьогоднішній день 40% викликів, які ми обслуговуємо, не стосуються того, що ми маємо робити. Люди повинні зрозуміти, що у випадку нежиті, високого тиску чи температури, «швидку» не викликають. Але для того, щоби люди це усвідомили, їх потрібно до цього привчити. «Швидку» викликають при ДТП, втраті свідомості, інсультах, інфарктах, нещасних випадках. Це наші прямі обов’язки, але є багато непрофільної роботи, яку ми змушені виконувати. Великий відсоток викликів стосується нещасних випадків, а також гіпертонічних криз та їхніх ускладнень – це інсульти та інфаркти», – зазначив Анатолій Каленюк.

Він поділився, що інколи трапляються випадки, коли «швидку» викликають «задля розваги».

«Тоді ми телефонуємо в поліцію, оформлюємо безрезультатний виїзд і людина сплачує штраф. Прораховано, що виклик «швидкої» по місту в середньому вартує близько 700 гривень. Тож із цим жартувати не треба», – наголосив лікар.

Читайте більше в інтерв’ю: Порятунок життів, «Доктор Хаус» і курйозні виклики – волинський лікар про улюблену роботу

Окрім того, Анатолій Каленюк, який присвятив екстреній медицині близько 17 років, зауважив, що відчутні зміни в галузі можна простежити навіть за останні роки, відколи було створено Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«За ці 3–4 роки ми зробили досить багато, і це помітно, наприклад, завдяки успішним реанімаціям. Так, коли тільки відкрили центр, у нас було 7 успішних реанімацій, а минулого року – вже 40. Ми рухаємося вперед, і це не лише мої слова, це відзначає також Міністерство охорони здоров’я», – акцентував лікар. Та додав, що пріоритетними завданнями на найближчий період є створення в області навчального симуляційного центру для парамедиків та оновлення парку «швидких».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Гіпертонік Показати IP 15 Червня 2018 11:26
А якщо тиск високий і аритмія, як не викликати швидку. То що вмерти як в Іваничах???
Та Показати IP 15 Червня 2018 11:34
триндець - високий тиск, який не збивається самостійно, не привид для виклику швидкої, але коли шандарахне крововилив в мозок і буде живий труп тоді швидка приїде! А чи не краще попередити це, чи інвалідів, що не відновились після інсультів у нас в країні мало, чи держава може компенсовуватиме післяінсультний догляд і реабілітацію, що коштує грошей неміряно?!
Модерн експо до Та Показати IP 15 Червня 2018 11:48
Що за дурні думки? А що держава може, люди прокинтесь де ви живете, це Україна корумпована країна, на якій вмирають люди і всім начхати, всіх цікавить як би заробити гроші. А ви пишете про інвалідів і чи може держава щось компенсувати, кого це взагалі цікавить, вона може тільки брати.
До модерна експа до Модерн експо Показати IP 15 Червня 2018 12:13
це ти прокинься, або краще проспись, замісь того щоб писати якісь нісенітниці -маячню божевільного, що не має ніякого відношення до суті посту на який ти намагалось відповісти.
123 Показати IP 15 Червня 2018 12:29
У нас медицина, - повна ср-ка! І не тільки вона нажаль...
скептик Показати IP 15 Червня 2018 13:41
з такою "рехформою" охорони здоровя простим людям треба буде відразу замовляти катафалк, бо лікуватись зможуть лише багаті і "слуги народу". відмову від виїзду медичної допомоги у передінфарктному, передінсультному стані (підвищений тиск), загрозі пневмонії (підвищена температура) слід розцінювати як відмову у наданні медичної допомоги та залишенні у небезпеці (відповідні статті кримінального кодексу горе-медики нехай самі пошукають)
Скептик-2 Показати IP 18 Червня 2018 16:02
Щось задуже умничае госп.Каленюк, роботу завалил, только ездити туда сюда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus