USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У запобіганні поширенню коронавірусної інфекції ефективною є тільки ізоляція, – інфекціоніст із Луцька

28 Квітня 2020 07:00
Пандемія COVID-19 триває. Учені говорять про те, що може бути кілька генотипів небезпечного вірусу, він досить часто мутує, виявляється в доволі незвичних формах. Людина може перехворіти й практично не звернути на це уваги, але стати небезпечним джерелом зараження для інших.

На цьому в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» наголосила лікар-інфекціоніст Волинської обласної інфекційної лікарні Світлана Трофімюк.

«У людей, які мають супутні захворювання, коронавірус може виявлятися у важких формах. Пацієнти, що страждають на цукровий діабет, мають серцево-судинні ураження, хронічні нервові захворювання, недуги легеневої системи, хвороби нирок, – у першій групі ризику, бо вони є найбільш сприйнятливими до вірусів, – розповіла лікарка. – Але якщо говорити про летальні випадки, то ми втрачали й людей без хронічних захворювань, які були здоровими, спортсменами, мали молодий вік. Тому вчені всього світу працюють над тим, щоб до кінця вивчити цей вірус та створити препарати, вакцини, аби запобігти його поширенню».

З її слів, дотримання карантину – надзвичайно важливий крок до того, аби захворіло якомога менше людей, і цим не можна нехтувати. «Я бачила епідемії дифтерії, важкого свинячого грипу. Як інфекціоніст скажу, що карантин – єдиний у світі метод запобігання поширенню інфекції, – вважає Світлана Трофімюк. – Коли ми побачимо зменшення захворюваності, тоді й можна буде послаблювати карантин. Тут поспішати не можна. Це є інфекційна хвороба. А всі інфекційні хвороби – циклічні».

Крім того, лікар рекомендує все-таки утриматися від відвідування храмів, аби не наражати себе й близьких на небезпеку зараження небезпечною недугою. «Маємо сумний приклад Києво-Печерської лаври, коли під час її відвідування заразилося багато людей, є летальні випадки, – каже вона. – Гадаю, в кожного вірянина вдома є ікона, перед якою можна приклонитися. Але не треба ігнорувати карантинні заходи. Бо у запобіганні поширенню коронавірусної інфекції ефективною є тільки ізоляція. Адже йдеться передусім про збереження людських життів».
Утім, зазначає лікарка, інші інфекційні захворювання в країні ніхто не відміняв. Зокрема нині в Україні надзвичайно високий рівень захворюваності на туберкульоз. «Нам треба підвищувати рівень протитуберкульозних диспансерів, якість роботи, нагляд за цими хворими тощо», – каже вона.

«У нас відбулися глобальні порушення в галузі медицини, – вважає Світлана Трофімюк. – Не можна було знищувати санепідемстанцію, санітарно-епідемічний нагляд екології. Нинішня ситуація з пандемією доводить, що це було помилкою. Так само не можна скорочувати тубдиспансери. Показник захворюваності на туберкульоз – це показник рівня якості життя. І якщо захворюваність зростає, отже, не все благополучно в країні. Тому не можна знищувати інфекційну службу. Країна має бути забезпечена кваліфікованими лікарями, а у нас зараз все йде до розколу медичної служби і її знищення. Неодмінно треба переглянути ці методи роботи».

«Щодо діагностики та лікування коронавірусної інфекції, то наразі ми маємо систему лікування цих нозологічних форм різних ступенів важкості. Обласна клінічна лікарня обладнана для того, аби лікувати пацієнтів із важкими формами захворювання, крім того, таким хворим надають допомогу і в реанімаційному відділенні Волинської обласної інфекційної лікарні, – каже інфекціоніст. – У місті працює вірусологічна лабораторія, результати досліджень на наявність COVID-19 готові практично на третій день, або й раніше залежно від кількості хворих. Тест, який ми можемо піддавати сумніву, готовий уже першого дня, а вже більш точний результат – за два-три дні. Коли пацієнт одержав лікування і йде на виписку, то окрім того, що лікар робить оцінку за клінічними показниками, має бути ще два негативні результати дослідження на наявність інфекції».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
××× Показати IP 28 Квітня 2020 07:52
Да што геты врачы себе удумали!? Токмо тахтор и бульбово поле. Ну мо ж ищо 100 грам и кусень масла... но потом опять трахтор!!!
Да Показати IP 28 Квітня 2020 08:26
На прикладі Австралії і Нової Зеландії, саме карантин є дієвим засобом боротьби з короною.
Анонім до Да Показати IP 28 Квітня 2020 14:09
подивись на карті, де знаходяться ці країни та ще раз подумай.
Да до Анонім Показати IP 28 Квітня 2020 16:41
Включи мозги, і почитай який потік людей щоденно прилітав в Австралію і Нову Зеландію. І ще задумайся ще раз, який потік людей був з Південно-Східної Азії ... Так що думайТЕ, бажано головою.
Дідо до Да Показати IP 29 Квітня 2020 11:33
Австралія та Нова Зеландія це не країни заробітчан.
Да до Дідо Показати IP 29 Квітня 2020 11:55
Це країни, куди азіати приїзджають на заробітки. Масово! Тому дідику думайТЕ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus