USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Лаврові знайшли поховання XVI-XVII століть

15 Листопада 2011 12:48
В селі Лаврів Луцького району місцевий мешканець, орючи землю виявив людські рештки. Він повідомив про це ДП «Волинські старожитності», фахівці якого 14 листопада провели археологічно-ексгумаційні дослідження на місці знахідки.
Про це повідомили у ДП «Волинські старожитності».

Досліджувана ділянка розташована у центральній частині села, на правому березі річки Злодійки (лівосторонній доплив Стиру), на відстані близько 300 метрів на південь від шосейної дороги, яка веде до села Несвіч.

На поверхні було виявлено фрагменти черепа та кілька кісток тулуба. У розвідковому шурфі на місці розміром 2х2 метри на глибині 3 сантиметри виявлено скупчення потрощених плугами кісток. На півметровій глибині виявлено котлован поховання, розміром 0,8х2 метри. У ньому частково знищені стегнові та гомілкові кістки. Тобто похований був орієнтований головою на північ, що не відповідає християнській традиції.

Утруднює визначення етнічної належності людини і відсутність супровідного матеріалу. Хоча за стратиграфічним розрізом та матеріалами поховання датується XVI-XVII століттями. Можна лише припустити, що традиційного поховання не відбувалося, а людина загинула на місці під час якихось військових дій.

Довідково:
В історичних документах є згадки про Лаврів XVI-XVII століттях. В 1570 році частина села належала до Семена Козинського, а друга – до Петра Несвицького. В 1583-му село було власністю відомого луцького старости Олександра Семашка, пізніше перейшло до Семена Козинського, а від нього до Брусиловських, Городських і Корчаків. До цих джерел тепер додано й археологічні, здобуті під час проведених робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
adams Показати IP 15 Листопада 2011 14:41
Помилка у заголовку... 16-16 століть))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus