USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У луцькому зоопарку поселять нових звірів. ІНТЕРВ'Ю. ФОТО

15 Серпня 2013 16:52
Директор зоопарку відкрила секрет, які тварини незабаром поселяться у звіринці.

У своєму інтев’ю Волинським Новинам директор КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко розповіла, чим сьогодні живе зоопарк, які проблеми нині турбують звіринець, та що чекає його на відвідувачів наступного року.

«ДЛЯ ПОСЕЛЕННЯ ТВАРИН ПОТРІБНЕ МІСЦЕ»

- Пані Людмило, чим живе сьогодні «Луцький зоопарк»? Чи є проблеми з харчуванням?

Добре, що з харчуванням нам допомагають магазини. Зернові купуємо, дещо заготовляємо самі. По суті, ми маємо витрати тільки на транспорт, яким доставляємо для тварин їжу. Також кошти йдуть на фарбу.
Спека внесла трішки свої корективи у процес годівлі. Якщо раніше зранку їжу давали левам, вовкам, іншим тваринам, то тепер робимо це ввечері. Найкраще в цьому плані почуваються ведмеді, тому що вони всеїдні. Птахів годуємо двічі на день.
Боремося, щоби люди нічого не давали тваринам. Часто відвідувачі сунуть у вольєри солодкі палички, чіпси. В тварин через це зупиняються шлунки. Тому кілька разів роздавали відвідувачам їжу, аби ті могли самі погодувати звірів.

- Що змінилося у зовнішньому вигляді зоопарку?

Цього літа, враховуючи побажання відвідувачів, в три етапи на клітках, вольєрах змінили таблички. На них фотографували переважно наших звірів. Власними силами запустили чотири нових вольєри, один ще відкриємо перед Днем Незалежності. Серед них будуть пташине містечко, вольєр для павичів. Також наші гості можуть посидіти в кафе поблизу дитячого майданчика.

- Який дохід звіринця, якщо порівнювати з минулим роком?

Перш за все скажу, що ми незабаром станемо платником ПДВ. Минулого року доходів було 230 тисяч гривень, а відвідало нас близько двісті тисяч осіб. Цього року, на даний момент, вже встигли заробити 300 тисяч. Але ці гроші не є безпосередньо на рахунку звіринця. Донедавна зоопарк мав боргу на 140 тисяч. Окрім того, зі запізненням, через затоплення, розпочали сезон…

- Євросоюз обіцяв виділити для луцьких тварин кошти…

На Євросоюз надіємося, але паралельно робимо свою справу. Поки нічого від них не надходило.

- Наступного року ціну на квитки піднімете?

Напевно, що так – на три гривні. Дорослий буде вартувати 15, а дитячий – десять гривень. Повторюся, що ми стаємо платниками ПДВ, а це зменшить дохід.

- Які зоопарки в нашій державі вам найбільше до вподоби?

Таких є кілька. Переймаємо досвід інших подібних установ. У вересні планую поїхати в ялтинський зоопарк. Він має велику кількість екзотичних звірів, зокрема, дуже рідкісного білого тигра. В Ялті також проживає ціле містечко левів. Там близько п’ятидесяти царів звірів, що згруповані в кілька прайдів. Але і вхід вартує туди 100 гривень. Була я в київському звіринці. В столичному зоопарку штат працівників становить 280 чоловік, а в нас всього 18.
Люблю бувати в сусідньому Рівному. В них є гарні білі вовки, чимало котячих: рись, пантери, тигри. Чекаємо запрошення від колег з польського Замостя.

- Обмінятися не маєте бажання, приміром левеня на рись?

Аби поселити нових тварин, потрібні вольєри. Перш за все, варто зробити кращі умови тим тваринам, які вже є. Треба утеплити будиночки, зробити ведмедям барлоги, а левам виділити більше місця.

- До зими вже потрохи готуєтеся?

Так. Заготовляємо сіно, солому. З вересня будемо запасатися буряками, картоплею, іншими продуктами.

«ХОЧУ ПОСЕЛИТИ ЖИРАФУ»

- Скільки ще часу лучани і гості міста зможуть милуватися левенятами?

Їх, на відміну від ведмежат, на зиму лишати не будемо. Зазначу, що поки ажіотажу навколо придбання левенят немає.

- Звірі люблять бешкетувати. Які надзвичайні історії пригадаєте з життя тварин?

Цікавий випадок трапився на свято 8 Березня з канюком. Через необережність птах вилетів на волю. Але впродовж тижня він постійно прилітав до своєї клітки. Окремі люди думають, що, випустивши звірів на волю, зроблять їм краще. Але тварини не вміють здобувати собі їжу, вони не виживуть у диких умовах.

- Помітив, у одного з вовків немає лапи. Яка історія з трапилася з ним?

Наші два вовки – брати. Вони мешкають зоопарку вже шість років. Їх маленькими знайшли лісники, причому одного витягли з капкану.

- Імена у них є?
Просто хлопці (посміхається). Хоча переважна кількість наших «жителів» має імена. Приміром, левів звати Даша і Нік.

- Якого звіра мріє поселити керівник зоопарку?

Хочу, щоб в Луцьку з’явилася жирафа, але така тварина є лише в Києві. Відкрию секрет, що наступного року наші відвідувачі побачать пеліканів.

Спілкувався Андрій КОВАЛЬ













ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК РЯТУЮТЬ ВІД СПЕКИ МЕШКАНЦІВ ЛУЦЬКОГО ЗООПАРКУ. ФОТО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
-Слово- Показати IP 15 Серпня 2013 17:22
Нехай замість пеліканів зроблять більші вольєри для лисичок. Їх мені шкода найбільше!!! Вони такі худющі й нещасні, що неможливо спокійно на них дивитися!
ирина Показати IP 15 Серпня 2013 20:54
Так держати !!! Людочка ми всі з тобою !!!
макс до ирина Показати IP 15 Серпня 2013 23:18
молодца, прийду з дочкою гуляти
звір'ята Показати IP 15 Серпня 2013 21:09
так вн написав правильно нові звірі будуть бо старі просто повиздихують подивіться на фотографії цей дикий кабанчик упокоївся вже три дні тому а сарна померла вчора проте директорка наказала їх гарно скласти щоби виглядали презентабельно і як живі зато не повстидалася сфотографуватися з вічно сексуально озабочєним віслюком що страшить всіх звірів своїм довжелезним збудженим прутнем
міла до звір'ята Показати IP 16 Серпня 2013 13:16
ВН, велике прохання, якось "фільтруйте" коментарі авторства типу звір'ят. Розумію, якби то була справедлива критика. Але ж то пише людина абсолютно неадекватна. Сором. Поважайте себе, своє видання і своїх читачів.
ДоброДІЙ Показати IP 16 Серпня 2013 10:10
Шкода недалекого дописувача,який переймається прутником віслюка,Відвідувачі зоопарку знають,що це-самочка(на фото),а дикий кабан-спить.Ваш би потенціал,та й до роботи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus