USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку гуляли цигани. ФОТО

10 Квітня 2011 13:40
На фестиваль ромської культури «Свенкоса ромале», що відбувся 9 квітня в Луцьку, зібралося близько півсотні представників цієї національності аби поспівати, потанцювати і попити солодкого чаю.

Як розповів голова Волинської обласної організації циган «Терне рома» Сергій Григориченко фестиваль приурочений сорокаріччю міжнародного дня ромів, який відзначали 8 квітня.

Окрім цього, фестиваль прагне привернути увагу до пропозиції місцевої громади ромів відкрити пам’ятник циганам, які були вивезені під час Другої світової війни з окупованих країн і спалені в концтаборах. Пам’ятник хочуть звести на меморіалі вічної слави у Луцьку.

За словами Григориченка відкрити монумент планують 2 серпня цього року.

Під час фестивалю усім бажаючим безкоштовно роздавали чай, цукерки та пиріжки. Ймовірно через погану погоду, або через погану поінформованість лучан, серед глядачів дійства були здебільшого лише представники ромської національності. Виняток склали запрошені чиновники та журналісти.

Фестиваль почався з невеличкого конфузу. При виході на сцену перших музик на вулиці почався град та дощ, тому усі глядачі побігли під накриття кафе «Росинка». Біля сцени залишилися лише одиниці глядачів та запрошені представники влади, серед яких - начальник управління охорони здоров’я Луцькради Федір Кошель та начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова.

Протягом декількох годин цигани танцювали і співали на сцені. Програма довільна і не розписана – усі хто має бажання виходять на сцену і заводять циганські балади.

Роми кажуть, що культура їхня надзвичайно барвиста та насичена. Однак, суспільство сприймає їх як звичайних безхатченків. А тому подібними фестивалями намагаються поділитися своїми традиціями, позбутися стереотипів та дискримінації.

Дві години фестивалю закінчилися спільним - під гітару, скрипку та баян - походом до центрального пляжу, де маленькі роми спустити на воду символічні вінки зі свічками.

«Це споріднення душ. Аби душі наші ромські зустрілися і з Луцька, і зі всього світу. Бо вода усюди і немає кордонів. Енергетично вода передає наш настрій і нашу душу», - каже Григориченко.



































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Exaboto Показати IP 10 Квітня 2011 17:04
кочівники. Приїхали, насрали, поїхали далі.
я Показати IP 10 Квітня 2011 19:36
Цікаво. Ще один елемент в культурній мозаїці Луцька.
Сергій Показати IP 10 Квітня 2011 19:45
Тихий ужас. Или я что-то не понимаю, или через пару лет снова будет работа Гитлеру. Это же конченый генофонд.
Роман Показати IP 10 Квітня 2011 20:41
Циган Кошель все ж таки признається до своїх. (9 фото) На відміну від деяких інших. Наприклад не було ромів - Кубіцкого і Стемковського.
Фон Рие Показати IP 10 Квітня 2011 21:07
Ну-Ну.....
українець Показати IP 10 Квітня 2011 21:58
НІ не правда - клані люди з багатющою культурою. І нам потрібно ще вчитись в них - вони своїх не зраджують, а стоять до останнього. А укр укра зїсти готовий, і хто гниліший - учиться - у чужих навчайтесь...
zelenuj Показати IP 11 Квітня 2011 08:42
))) Уркаїнець- Ви напевно ніколи не попадали в оточення цих банд ромів. Вони споконвіків на українських землях займаються крадіжками та грабежами, торгують наркотиками, а про шахрайства й говорити годі!
yav Показати IP 11 Квітня 2011 09:06
Дуже люблю ці рядки. ...А так ми вільні, ми - ну, добре, конокради. Неграмотні? - нехай. Розбещені? - напів. Зате у нас нема відступництва і зради. Від чого відступать? - від сонця, від степів? Чи ми кого в житті неправедно карали? Чи, може, наш народ кого зі світу зжив? От тільки і всього: у людства курку вкрали. Чи, може, який циган в поліції служив? Це Ліна Костенко.
Семен Показати IP 11 Квітня 2011 09:23
А фоток больше, чем на мероприятиях с Климчуком!
Марта Показати IP 11 Квітня 2011 10:54
Бацька Лукашенко всіх ромів випер з Білорусі, бо лінюхи і злодії. А в Україні їх гордо іменують ромами, платять космічні соціальні допомоги. Покажіть мені цигана, який закінчив школу, який відслужив у війську і сплачує податки?!
Black_angel до Марта Показати IP 11 Квітня 2011 12:50
Будь-ласка, можу показати й таких, які мають вищу освіту та власні підприємства! Не рівняйте цілий народ, по його окремим деструктивним елементам!
Spaceman Показати IP 11 Квітня 2011 17:43
Харе тут розповідати про циган з вищою освітою, таких одиниці. Більшість з них продає наркоту, просить милостиню і "розводить" на гроші. Хто в темі, той знає, що ринок наркотиків в Луцьку "тримають" переважно цигани. Ромале - go home to Romania!
Спудей Показати IP 11 Квітня 2011 23:01
У нас професор циган викладав з ВДУ - Мольчак його прізвище. А в начальник управління ЖКГ - Кубицький теж циган - всі ж знають. Вони й в мілійії працюють і прокуратурі. А ви кажете що вони неграмотні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus