USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку Костюшка порівняли з Прометеєм. ФОТО

6 Лютого 2012 17:38
Хоча національний герой Польщі Тадеуш Костюшко не довго жив на Волині ‒ тут його шанують і пам’ятають. Кажуть, у нього треба вчитися любити Батьківщину та своїх співвітчизників.
Про це йшлося 6 лютого під час вечора «Прометеєва доля Тадеуша Костюшка», який відбувся в стінах обласної універсальної наукової бібліотеки.
Як розповіла директор закладу Людмила Стасюк, 4 лютого виповнилося 266 років від дня народження Костюшка. «Він був причетний до Волині, бо навчався в школі піарів у Любешові. Його шанують та пам’ятають народи багатьох країн світу. Зокрема й ми – українці», ‒ зауважила вона.

Голова товариства польської культури імені Костюшка Ніна Поремська стверджує, що в Луцьку річницю народження історичного діяча відзначають регулярно. «Ми вже 12 років діємо. Приємно, що в Любешові є барельєф, на якому написано, що тут навчався і жив Костюшко. Це означає, що кожен його визнає. Мені приємно, що він був на нашій землі», ‒ каже громадська діячка.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек стверджує, що молодь може навчитися у Костюшка любові до Батьківщини та свого народу. «Його життєвий шлях вчить, як зробити все можливе для свої Батьківщини», ‒ додав посадовець.

Під час вечора відбулася демонстрація фільму про те, як у 1794 році поляки повстали під керівництвом Костюшка проти Російської імперії. Протягом дійства у коридорі працювала виставка книг про життя національного героя.


Насамкінець гурт «Волинські соловейки» виконав декілька польських народних пісень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
між іншим Показати IP 6 Лютого 2012 18:43
піЯри, шановні, а не піари - це католицький орден, заснований 1617 св. Й. Калясанті; в Україні з 1642; школи піярів успішно конкурували з єзуїтами, особливо після реформи С. Конарського 1754. В Україні досить поширеними були монастирі й школи, в одній з них і вчився 11-річний Тадеуш. Любешів і Костюшко - важко уявити таку картину, але таке було, то правда. І він, до слова, дуже гордився тим навчанням у Любешові. Візьміть, писаки, на замітку.
піарщик-піярщик Показати IP 6 Лютого 2012 18:49
а стасючка - красава! га-га-га! побійтеся Бога такі фоткі викладати, відлякаєте людей від фотографувння. хоча, що є те є...
точно Показати IP 6 Лютого 2012 18:52
в любешові не барельєф, а тільки пам’ятна дошка. то різні речі.
Анатолій Котлюк Показати IP 6 Лютого 2012 19:11
О, боги!!!!
фотожах Показати IP 6 Лютого 2012 19:53
фото жахливої якості( ..
поляки Показати IP 6 Лютого 2012 23:43
Щось поремська подалася, виглядає кепсько...
Воля Показати IP 7 Лютого 2012 09:22
І до речі, дошка була встановлена аж ніяк не українцями, а хто-зна скільки років тому. І просто дивом вціліла до наших днів і у наші дні також. "Його шанують та пам’ятають народи багатьох країн світу. Зокрема й ми – українці" - сказала директорка. А цікаво, любешівці назвали його іменем хоча б провулочок чи наприклад школу, бібліотеку? Дзуськи.
Любешівка до Воля Показати IP 7 Листопада 2012 17:59
Одна з нових вулиць має його ім'я
Воля Показати IP 7 Лютого 2012 09:56
І до речі, дошка була встановлена аж ніяк не українцями, а хто-зна скільки років тому. І просто дивом вціліла до наших днів і у наші дні також. "Його шанують та пам’ятають народи багатьох країн світу. Зокрема й ми – українці" - сказала директорка. А цікаво, любешівці назвали його іменем хоча б провулочок чи наприклад школу, бібліотеку? Дзуськи.
Уніат Показати IP 7 Лютого 2012 13:41
Знову українці полякам зад лизнули. А цікаво поляки відмічають день народження Т.Г. Шевченка.Думаю що ні.Українці схаменіться.
Arina Показати IP 5 Березня 2012 13:21
Та люди,АУУУУ!Це починалося як культурна дискусія, де намагалися показати свій освітній рівень!І що?З Костюшка до якості фото?Можна подумати що, той, хто написав ці дурні коменти про зовнішність ЖІНОК, отримав титул Міс Всесвіт!І на всіх фото виглядає БЕЗДОГАННО!Це добре що у вас є комп’ютер з досупом до інтернету, та краще не позортеся і не пишіть сюди різних дурниць!
Мешканець Любешова Показати IP 8 Травня 2013 16:31
Чому герой Польщі?! Тоді можна назвати і Любешів і всю західну Україну Польщею?!!! Ну вони ж були під її владою?????!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus