USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У маршрутках замість шансону і попси лунатимуть вірші

16 Травня 2012 17:07
Пасажири луцьких маршруток з червня зможуть слухати у громадському транспорті українську прозу чи поезію замість традиційних шансону і російської поп-музики.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі Україна.
Улітку в Луцьку стартує проект «Почувайся європейцем. Читай українською». Він передбачає, що пасажири маршруток зможуть послухати українські вірші чи прозу у виконанні українських митців, як-от, наші краяни Надія Гуменюк, Ніна Горик, Сергій Мартинюк з гурту «Фіолет», письменник Володимир Лис чи музикант і співак Сашко Положинський з гурту «Тартак».
За задумом ініціаторів акції – громадської організації «Центр ефективної комунікації» та радіостанції «Луцьк» Волинської обласної державної телерадіокомпанії – записи української інтелігенції, що лунатимуть в ефірі радіо, вмикатимуть водії маршруток.
Представник «Центру ефективної комунікації» Олена Сидорчук розповідає, що уже домовилась з власниками маршрутних таксі про сприяння. Вона також сподівається, що передусім місцева молодь більше цікавитиметься українською культурою, якщо бачитиме, що її пропагують знані і шановані земляки.
Сашко Положинський, до прикладу, в радіоефірі знайомитиме усіх із творчістю Степана Руданського.
У «Центрі ефективної комунікації» зауважують, що деякі жителі Луцька неодноразово скаржилися на засилля іноземних пісень, яке вони мусять терпіти, поки їдуть у маршрутці. Пасажири, зазвичай, слухають те, що подобається водієві: як правило, якусь із мережевих FМ-станцій, чільне місце в ефірі якої займає російська поп-музика чи шансон.
Між тим, люди, які їздять в маршрутках, ставляться до ініціативи по-різному.
Пані Олена зауважує, що слухала би українські вірші із задоволенням: «Хай би звучали вірші, але не сучасних поетів, Шевченка би послухала. Все ж краще, ніж той шансон. Думаю, що таку музику, якщо який водій любить, то тільки вдома має право включати».
Натомість, мешканець Луцька Сергій каже, що йому байдуже, що звучить у маршрутці: «Хай там собі крутять, що хочуть, я як у своїх думках то нічого не чую, що там є навколо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Лучанин Показати IP 16 Травня 2012 17:50
Анекдот придуманий на тему: Суддя питає в підсудного: За що ви вбили свою дитину? підсудний, з явним нервовим тіком ока , відповідає: Я водій маршрутки,після робочого дня прийшов додому, а син просить . Допоможи вивчити вірш........ абзац :)
Лучанин 2 Показати IP 16 Травня 2012 17:54
Маршрутникам українську прозу. Сантехнікам вишиванкі. Працвникам ДАЇ шаравари. Депутатам оселедці. ГГГГ
Лучанин Показати IP 16 Травня 2012 18:02
«Почувайся європейцем. Читай українською» - а де в тій європі постійно звучить українська? В принципі немаю нічого проти аби послухати щось нове, бо прочитати часу немає. Вірші зазвичай змушують задуматися. Чи не призведе це до підвищення аварійності, якщо водії почнуть це слухати? Над цим хтось задумувався?
Макар Показати IP 16 Травня 2012 18:13
Ініціатива правильна.Дійсно уподобання більшості наших водіїв маршруток ненайкращі,тай вибір на FM у них невеликий.А низькопробну російську попсу та улюблений президентський шансон нав*язувати громадянам українського Луцька непотрібно.
serafim до Макар Показати IP 16 Травня 2012 19:07
Ініциатива в принципі хороша,але...організатори заходу можуть отримати судовий позов від усіх радіостанцій України:)Усі вони живуть за рахунок реклами(і доречі сплачують податки в держбюджет).Якщо в маршрутках перестануть крутити ФМ станції,то вони згублять рекламодавців...А тоді таке почнеться...:) І ще,ніхто не мішає радіостанції "Луцьк" крутити українську поезію вечором,коли люди дома,і можуть послухати її спокійно і з задоволенням...
Лучанин до serafim Показати IP 16 Травня 2012 22:29
А хто Вам сказав що в салоні взагалі щось повинно грати чи вірші читати. Повинні лише зупинки оголошуватись - це якраз те чого і немає. Нехай вріші вставлять між оголошеннями зупинок, та й вірші нехай будуть по змісту.
Александр Показати IP 16 Травня 2012 18:37
Инициатива НЕправильна. В каком европейском городе в общественном транспорте играет музыка или читают стихи? В общественном транспорте объявляют остановки и пересадки на другие виды общественного транспорта. Ничего не должно отвлекать водителя, перевозящего общественным транспортом пассажиров.
ШТУРМБАНФЮРЕР КГБ до Александр Показати IP 16 Травня 2012 20:44
ага , нехай далі шансон рубає! "владімірскій централ, вєтєр сєвєрний" --- музон для інтєлєктуалов в наколках і "гайками" на пальцях . хоча вони в маршрутках не їздять..
Лучанин до ШТУРМБАНФЮРЕР КГБ Показати IP 16 Травня 2012 22:32
Я розумію що російська мова Вас дратує, але спробуйте спочатку прочитати те що коментуєте.
Дзен Трипілець Показати IP 16 Травня 2012 18:45
Дуже гарна ідея! Правильна!
:) Показати IP 16 Травня 2012 19:24
Ото то і видумали, вірші в маршрутках. Музика хай би і грала, настрій позитивний би був у всіх. Краще в тролейбусах крутили вірші пенсіонерам, вони були дуже раді такій події
мер Показати IP 16 Травня 2012 21:18
да других проблем в місті не мае
ПРОХОЖИЙ Показати IP 16 Травня 2012 22:29
В наших маршрутках стоит такой грохот , что расслышать слова стихотворений будет почти невозможно.Кроме того , динамики во всех маршрутках установлены и подключены абсолютно неправильно , а настройки самых дешевых , многократно перековырянных "магнитол" загнаны в такие пределы , что все это лишь увеличит шум в салоне . Но все равно это лучше , чем прорывающаяся сквозь рев мотора светланалобода или стасмихайлов. Хоть так избавиться от FMовских помоев. Я - за.
Лучанин до ПРОХОЖИЙ Показати IP 16 Травня 2012 22:32
А якби там лунав рок?
Хатуль Мадан до Лучанин Показати IP 17 Травня 2012 08:49
рок - наше все!
ПРОХОЖИЙ до Лучанин Показати IP 17 Травня 2012 09:04
Вообще-то , все это - различные формы насилия. "Железной рукою загоним население в культуру!!!" Я уже писал - хорошо бы еще каждого входящего опрыскивать тройным одеколоном - дарить людям радость. Предпринимаются жалкие и неуклюжие попытки замедлить тотальный развал культуры в стране , обусловленный отсутствием - в течение десятков лет- интеллектуалов во власти. Одни проффесора , пчелологи и бывшие директора , говорящие матом.Все - коммунисты.Это они задают стиль и прививают вкус водителям маршруток и всем нам. Это наши президенты размазывают сопли на концертах Поплавского , Моисеева, Киркорова и прочих "звезд".Это они , владеют телевизионными компаниями на уровне буфетчицы , купившей себе видеомагнитофон и заряжают нам тупые сериалы и ругань в "Доме 2" или разборки в "Час суду". Жаль , что они никогда не услышат стихов в наших маршрутках.Или рока . Или запаха "тройного".
Воля Показати IP 17 Травня 2012 10:43
Ідея з поезією у маршрутках - м'яко кажучи, недолуга. І попахує псевдопатріотизмом. Звештою, того "псевдо" у нас з надлишком. Замість того, щоб громадський транспорт зробити дійсно цивілізованим, придумують бозна-що аби лише відволікти людей від основних проблем транспорту - страшних доріг, зношеного рухомого складу, бруду, хамства водіїв. Цікаво, скільки протримається нововведення?
Cправедливий Показати IP 17 Травня 2012 11:37
А я рахую,що це неправильно.В салоні маршрутки різний контингент, і якщо лунає гарна музика-то це піднімає настрій.Лірична,шансон і рок всі гарні.Під всіх не підлаштуєшся. А нащо вірші особливо Лисів, ото знайшли поетів, хто їх любить я думаю дуже мало хто, або цього Положинського хіба малолетки.Шевченка і Василя Стуса краще читайте, а не їх. Або хай краще увечері крутять і слухають ці вірші дома.Саме краще оголошуйте зупинки люду і бажайте щасливої дороги.Нагальна проблема, віріш у салоні,що у вас немає інших проблем?.
Anonymous Показати IP 18 Травня 2012 01:24
моё мнение таково ..... в маршрутках должна играть музыка а не всякая хрень в виде поэзии ... поэзию слушают в отдельно заведённых местах типа библиотеки или театрах или где то ешё ... а в маршрутках надо как-то народ развеселить ... Вот некуда это украинсое мэканье вставить так полезли в маршрутки....
Дерек Чісора Показати IP 18 Травня 2012 23:11
Мда...кого в нас вже митцями називають...давайте краще Горик, Гандзюк, інших письменників - нехай читають і свої твори і твори Шевченка чи Лесі Українки - бо нашим *звьоздам* аби пропіаритись(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus