USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Учні розкидані по всьому світу»: вчителька з Харкова знайшла роботу в сільській школі на Волині

2 Жовтня 2022 13:21
Леся Ашмякова переїхала на Волинь з Харкова пів року тому. До початку повномасштабної війни працювала в одному з дитсадків міста. Нині жінка облаштовує життя у селі Тростянець на Волині і влаштувалася у ліцей, де колись навчалася.

Суспільному розповіла: постійно тримає зв'язок зі своїми учнями з Харкова. Вони телефонують та пишуть з різних міст України та інших країн.

«Мої діти розкидані по всьому світу, ми підтримуємо зв’язки. Харків російськомовне місто, тому дуже потрібна українська мова там. І батьки дуже хочуть, щоб діти й надалі навчалися рідною мовою», – каже Леся Ашмякова.

Двоє синів Лесі – студенти, донька – школярка. Вирішила їхати з міста, каже жінка, заради майбутнього своїх дітей.

«Коли влучив снаряд поряд з нашим будинком, ми зрозуміли, що сподіватися немає на що. Дуже важка була дорога, люди не розуміли нічого, в плацкарті було 389 осіб. Важко було з тваринами і ми, по суті, не брали нічого, тільки просили за нашого кота. Ну як його залишиш?» – пригадує харків'янка.
На Волинь жінка з дітьми приїхала не випадково. Вона родом із села Тростянець Ківерцівської громади. Зараз влаштувалася на роботу в місцевий ліцей.

«Директор школи запропонував мені ставку інклюзії, займатися з дитиною. Дуже хороший хлопчик, це для мене щось нове, я за освітою вчитель молодших класів», – каже Леся Ашмякова.

Читати ще: Пацієнти з «ДНР», фільтрація та втеча через Росію: лікар, який переїхав на Волинь з окупованого Куп’янська, – про жахи «руского міра»

Зі слів директора ліцею Миколи Глинського, в освітньому закладі навчається 220 учнів, з них – четверо переселенців. Зараз навчання дистанційне – у школі дооблаштовують укриття. Вільних вакансій, каже керівник, у школі небагато, але працівники закладу хотіли допомогти колишній випускниці.
Леся каже: попри те, що повернулася на малу батьківщину, сумує за Харковом, який став рідним.

«Я полюбила це місто, полюбила за його силу, я була тиждень тому там, побачила, наскільки воно знову відновлюється, воно бореться. Я більше рухаюся за своїми дітьми, а вони скучають», – додала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus