USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Удар по фрілансерах та малому бізнесу. Як позначиться на українцях податок на Google, запроваджений з 1 січня

2 Січня 2022 13:44
З 1 січня в Україні почав діяти «податок на Google». Згідно з ним, усі цифрові покупки, які українці здійснюють у закордонних компаніях-нерезидентах, мають оподатковуватись на додану вартість – ПДВ.

Нові податки найчастіше призводять до зростання ціни на кінцевий продукт. Тобто заплатить до українського бюджету, швидше за все, не Google або Apple, а сам український споживач.

«Страна» відповідає на основні питання про «цифровий податок».

Кого торкнеться новий податок?

Його мають платити компанії, які продають українцям цифрові товари чи послуги, але не через юридичну особу в Україні, а напряму.

Під це поняття підпадає не лише Google, а й Apple, Facebook-Meta, Netflix, Microsoft та інші подібні компанії.

Важливо, щоб товар був цифровий. Якщо йдеться про оплату в інтернеті товарів, які доставляються в офлайні, податок не застосовується. Тобто електронні книги продаватимуться з податком, а паперові – без.

Також важлива присутність людини у цих комунікаціях. Якщо йдеться про відеоурок за участю викладача, то норма закону не працює. Якщо ж онлайн-курс працює автоматично і результат оцінюється алгоритмом – податок стягується.

Тариф аналогічно включається у вартість і при покупці реклами у Facebook та Google. А також будь-яких цифрових продуктів – ігор, програм у Google Play та AppStore. Причому, якщо, наприклад, ви купуєте гру, то податок стягується не лише за ціну гри, а й за ігрові покупки (донати).

Стосується він покупок, які здійснюють українці – фізичні особи, які не є підприємцями.

Скільки братимуть?

ПДВ в Україні складає 20%. Тобто тепер він має бути включений у ціну кожної транзакції із цифровими гігантами.

Зазначимо, що це надзвичайно висока ставка. В інших країнах вона суттєво нижча. Зокрема, днями Казахстан запровадив аналогічний податок – але лише 12%.

У Франції стягується взагалі 3% від доходу зарубіжних цифрових компаній, а Британії – 2%. У Польщі планують оподатковувати «цифровиків»-нерезидентів 5% податком. Приблизно такі самі цифри в інших країнах.

Чому за кордоном не поспішають підвищувати цей податок?

Причини дві. На Заході при величезних оборотах IT-гігантів дуже високі податки можна і не застосовувати. По-друге, якщо цей податок буде занадто обтяжливий, то Google та інші просто перекладуть його на споживача, піднявши ціни.

Таким чином іноземні уряди намагаються пом’якшити удар першочергово по своїх громадянах. І створюють умови, щоби сильного зростання цін не відбулося.

Тобто кінцева мета таких податків – вибити гроші з американських цифрових корпорацій. І часто вони можуть взагалі «проковтнути» новий податок і не піднімати ціни, щоб не втратити конкурентне становище на ринку.

Але у разі величезного 20% ПДВ ціни для українських споживачів почнуть зростати.

Як зростуть ціни для українців

Наприкінці грудня Facebook розіслав користувачам бізнес-акаунтів повідомлення про 20-відсоткову націнку, починаючи з 1 січня.

У ньому йдеться, що це стосуватиметься всіх клієнтів, хто не є підприємцями-платниками ПДВ. І дається алгоритм як підтвердити, якщо ви вже сплачуєте цей податок в Україні.

«Якщо ви... надаєте свій чинний ідентифікатор платника ПДВ, Facebook не додає ПДВ до вашої купівлі реклами, і ви нестимете відповідальність за сплату ПДВ відповідно до Податкового кодексу України», – йдеться у повідомленні.

Йдеться тут про тих, хто купує в цій соцмережі рекламу та просування.
Аналогічний текст почав ще раніше розсилати Google.

«На виконання місцевого законодавства в Україні Google починає стягувати 20% ПДВ на цифрові послуги для фізичних осіб та підприємців в Україні, які не зареєстровані як бізнес», – йдеться у заяві компанії.

Це також стосується тих, хто платить за просування Google за ключовими словами. При цьому видавці контенту отримуватимуть стільки ж, скільки раніше.
Водночас про подорожчання послуг для звичайних споживачів поки що інформації немає. Наприклад, сімейна підписка на YouTube Premium, як і раніше, пропонується за 149 гривень на місяць – як і протягом усього 2021 року.
Також поки що не змінювалися ціни на Google-фільми та ігри в Google Play.

Про зміну вартості підписки поки що не заявляв і Netflix. На сайті сервісу значиться та сама ціна базової підписки, що й була – 4,99 долара на місяць.
Тобто, поки що можна побачити, що ціни зростають в основному для бізнес-клієнтів – тих, хто рекламує свої товари та послуги через соцмережі.

А також для фрілансерів – за інформацією видання, низка міжнародних фріланс-бірж заявили, що включають ПДВ у тарифи на рекламне просування акаунтів замовників та виконавців робіт.

Як з’ясувалося, повідомлення про зростання цін торкнулося користувачів Adobe. І вже оголосили про 20-відсоткове зростання ціни для користувачів хмарного сховища компанії – Creative Cloud.
Тобто українська влада запровадила прихований новий податок на тих, хто, не будучи підприємцем в Україні, веде схожу діяльність на цифрових майданчиках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 2 Січня 2022 13:52
Купуючи продукти в магазині, продавець заплатив податок і покупець заплатив податок,з зарплати теж вираховують податок,звичайно все правильно,податківці,депутати і всі інші мають отримувати достойну заралату,хто ж буде керувати стадом.
! до Анонім Показати IP 2 Січня 2022 17:11
керувати й надалі будуть слуги народу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus