USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Україна та Польща досягли згоди щодо розблокування кордону

22 Грудня 2023 21:36
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України і міністерство інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування кордону.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення за підсумками зустрічі заступників міністра Сергія Деркача та Юрія Васькова із новопризначеним заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганчаржом.

Наголошується, що сьогоднішня зустріч стала продовженням домовленостей на рівні віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова з міністром інфраструктури Польщі Даріушем Климчаком 20 грудня.

Читати ще: Набридла блокада прикордонних переходів: у Польщі українські водії перекрили кілька трас

«Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації», – йдеться в повідомленні.

Наступним етапом стануть перемовини на рівні польського міністерства та протестувальників.

У Мінвідновлення підкреслюють, що питання змін до поточної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорюється.

Як повідомило польське видання Wirtualna Polska, у Польщі також заявили про прорив у вирішенні проблеми блокади кордону для українських перевізників.

«Я сподіваюся, що після сьогоднішньої зустрічі міністр Даріуш Клімчак зустрінеться з протестовим комітетом на кордоні і ця проблема буде вирішена до Різдва», – зазначив заступник міністра інфраструктури країни Павел Ганчарж.

За його словами, наразі погоджуються останні деталі, що призведуть до остаточної угоди. Міністр інфраструктури Даріуш Климчак перебуває у прямому контакті з протестуючою стороною.

«Ми намагаємось вирішити цю проблему. Я думаю, що після сьогоднішньої зустрічі стартова позиція дуже хороша», – додав він.

Як повідомляли, польські перевізники розпочали блокаду ПП «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська – Гребенне» 6 листопада, а 22 листопада до протесту долучилася організація Oszukana Wieś («Ошукане село»), яка заблокувала ПП «Шегині-Медика». Поза блокадою залишилися тільки пункти для пропуску порожнього транспорту і пункти для малотоннажних автомобілів.

Голова гміни Дорогуська розпустив акцію протесту польських перевізників 11 грудня о 14:00 за Києвом, а пізніше відмовився задовольнити нову заяву про протест. Однак 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення, що дозволило протестувальникам відновити блокаду 18 грудня.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною «транспортного безвізу» для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року. Однак на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого, а нова блокада ПП «Дорогуськ-Ягодин», за даними польських ЗМІ, анонсована до березня включно. Українська сторона сподівалася на розблокування кордону після приходу в Польщі до влади на початку минулого тижня нового уряду під проводом Дональда Туска, однак, крім Дорогуська, цього більше ніде не сталося.

Станом на ранок 22 грудня у чергах на кордоні з Польщею на вʼїзд до України очікують близько 3900 вантажівок, 1700 з них – у пункті пропуску «Ягодин».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 23 Грудня 2023 00:13
Шо? Опять?
Клава Показати IP 23 Грудня 2023 03:25
збитки відшкодує Папа римський ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus