USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Українська влада торгує економічним суверенітетом в обмін на кредитні подачки», – Ігор Палиця

26 Серпня 2020 11:19
Українська влада фактично торгує економічним суверенітетом в обмін на кредитні подачки. У цьому переконаний народний депутат від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Політик прокоментував схвалення Верховною Радою позики у Європейського Союзу на суму в майже 1 мільярд 200 мільйонів євро. На думку Ігоря Палиці, макрофінансова допомога від ЄС – це не допомога, а кредит, який потрібно повертати. Саме тому група «ЗА Майбутнє» не підтримала відповідний законопроєкт.

Водночас волинський нардеп наголошує на тому, що кредит, який треба буде повертати, – це ще не найгірший наслідок такого рішення. З його слів, у кредитні угоди вносяться умови, які обмежують економічний суверенітет України.

Читати ще: «Розпродують Україну! Недорого!» – Ігор Палиця про умови ЄС надання кредиту Україні

«Цей транш, за який проголосувала більшість у парламенті, стане вже п’ятим протягом останніх семи років та додасть ще 1,2 млрд євро до тих 3,81 млрд, що Україна вже винна ЄС.

Важливо те, що такі кредити не є цільовими. Вони не йдуть, наприклад, на інвестиційні програми, підтримку експорту, розвиток виробництва чи інші цілі, спрямовані на економічний розвиток. Всі попередні кошти були направлені в «чорний ящик» українського державного бюджету та витрачені на проїдання. Така ж доля, скоріш за все, чекатиме й нову позику.

Безумовно, що при такому підході, який продовжує демонструвати і нинішня влада, така ж доля чекає і п’яту кредитну програму в сумі 1,2 млрд євро. Ці кошти також будуть спрямовані до держбюджету на проїдання та латання дірок, адже закладений урядом дефіцит бюджету становить 300 млрд грн.

Проте кредит, який треба повертати, – це не найгірший наслідок такого рішення. В кредитні угоди вносяться умови, які обмежують економічний суверенітет України. Тобто, фактично, українська влада торгує економічним суверенітетом в обмін на кредитні подачки.

Наприклад, згідно з кредитною угодою, усі централізовані закупки лікарських засобів, медичних виробів та засобів індивідуального захисту мають бути передані новому держпідприємству «Медичні закупки України». За аналогією з іншими такими підприємствами, можна припустити, що у контролюючий орган увійде більшість іноземців. Такі «варяги» лобіюватимуть свої інтереси замість українських.

Під прикриттям боротьби з корупцією допускається втручання сторони ЄС у роботу судових та правоохоронних органів. Так, Україна вже взяла на себе зобов’язання створити Вищу кваліфікаційну комісію суддів України з міжнародною участю, Комісію з питань етики, що оцінюватиме членів Вищої ради правосуддя тощо.

Якби ЄС справді хотів допомогти Україні, то краще б він скасував 36 квот на експорт українських товарів до Європи. Нам не потрібні кредитні подачки, нам потрібна можливість самим заробляти на себе.

ЄС не будував би «Північний потік-2», а модернізував би українську ГТС. Не купував би контрабандний ліс-кругляк, а сприяв його переробці в Україні, даючи створити додану вартість та робочі місця.

З ЄС, та й з іншими міжнародними фінансовими організаціями, включно з МВФ, потрібно вести перемовини не з позиції меншовартості, вислужуючись за черговий транш, а з позиції національних економічних інтересів. Шкода, що поки це робити нікому», – написав Ігор Палиця у Facebook.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus