USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Українців безкоштовно перевірять на штами та антитіла до коронавірусу: коли і як

13 Травня 2021 12:04
В Україні добровільно і безкоштовно протестують громадян на наявність штамів та антитіл до коронавірусу.

Дослідження, які складатимуться з двох етапів, запускають вже влітку 2021 року. Його здійснюватимуть у межах спільного МОЗ та Світового банку проєкту, пише ТСН.

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова під час брифінгу 13 травня.

«МОЗ та Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка за участі ЦГЗ розпочнуть сероепідеміологічне дослідження розповсюдженості в українців штамів та антитіл до коронавірусу SARS-CoV2. Науковці інституту оцінять стан популяційного імунітету населення; визначать найвразливіші до інфікування групи; доступ до тестування; частку безсимптомних випадків серед дорослого населення; можливі фактори ризику», – заявила Шаталова.

Так, у межах дослідження планується два етапи. Перший передбачатиме формування мобільних бригад, до яких входитимуть соціологічні працівники та медики. Вони, за згодою українців, проводитимуть опитування і братимуть зразки крові для тестів на наявність антитіл імуноглобулінів M і G для тестування в лабораторіях.

«Таким чином планується охопити близько 9 тисяч обраних дуже рандомно дорослих українців, які мешкають у всіх регіонах України, у населених пунктах з різною кількістю мешканців, від сіл до великих міст, і мають різний вік та стать», – додала вона.

Другий етап, зі слів Шаталової, передбачатиме обробку заповнених анкет і формування реальних статистичних результатів.

«Це дозволить побачити більш цілісну картину, долучивши інформацію про тих людей, які хворіли безсимптомно, або з різних причин не зверталися до лікаря по допомогу», – пояснила вона.

Нагадаємо, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Роман Родина пояснив, що наявність антитіл після коронавірусної хвороби не є гарантією того, що людина не захворіє повторно. Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від важкого перебігу COVID-19 та госпіталізації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чому Показати IP 13 Травня 2021 15:04
Чому якийсь інститут, чому тільки вибірково? Чому не можна взяти кров на аналіз у абсолютно всіх, створити базу даних для вивчення масштабів захворюваності, а окремо з тими хто погодиться зробити саме ці дослідження?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus