USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Укрупнення районів: Вячеслав Рубльов розповів, як працюватимуть районні ради

3 Лютого 2021 20:44
До 1 липня цього року укрупнені районні ради повинні провести аудити та передати на баланси територіальних громад комунальні заклади. В свою чергу, громади повинні знайти кошти на утримання усього майна, яке буде в їхній власності. Як відбувається процес передачі, над чим працюють парламентарі в ефірі телеканалу «Рада» розповів народний депутат України, член комітету організації державної влади та місцевого самоврядування Вячеслав Рубльов.

Реформа децентралізації триває і перед депутатами Верховної Ради стоять важливі завдання: сформувати чітке та прозоре законодавче підґрунтя для функціонування нових об’єднаних громад, укрупнених районних рад та райдержадміністрацій та завершення реформи децентралізації, інформує пресслужба нардепа.

«Наразі це перший етап децентралізації, під час якого було утворено 1469 територіальних громад і відповідно утворені укрупнені райони – їх 136. Поки що функція нових районів, а відповідно і районних рад не повністю визначена. Частина майна, яке залишилося в спадщину від старих районів вони повинні до 1 липня передати на баланс територіальних громад. Та ситуація не є однозначною, бо є різні громади з різними надходженнями та видатками, тому не всі ті об’єкти, які раніше були у віданні районних рад, потрібні для територіальних громад», – розповідає Вячеслав Рубльов..

Крім того, кожен новостворений район, який отримав комунальне майно і комунальні установи повинен провести аудит, щоб встановити наскільки ефективно чи навпаки працювали ті об’єкти, які вони мають передати.

«Тому я переконаний, що районні ради повинні не просто виконати функцію передавачів майна, але й вивчити ситуацію, яке майно в якому стані було передано, які установи були створені попередніми радами, яким чином ці установи можуть працювати та функціонувати та наповнювати бюджет, – каже народний депутат. – Наразі, ще однією проблемою є те, як мають фінансуватися районні ради, бо, фактично, усі кошти, які є в районній казні – це перехідні залишки з минулого 2020 року від попередніх районних рад. Тому нинішні голови районних рад мають подбати про те, як далі будуть працювати ці структури впродовж 5 років, на які їх обрали».

Вячеслав Рубльов підкреслює, що під час підготовки Бюджету-2021 спільно з колегами-депутатами із комітету організації державної влади надали пропозиції змін до державного бюджету щодо виділення додаткової дотації в обсязі 459,2 млн грн для районних рад.

«Ми це пропонували зробити ще на етапі розробки бюджету на 2021 рік. Адже в районній раді буде 8-10 працівників, які повинні фінансуватися з державного бюджету. На жаль, цього в бюджеті на 2021 рік не було передбачено і наші пропозиції не врахували, тому зараз районні ради лишилися на самофінансуванні. Ми з колегами знову надали наші пропозиції Міністерству фінансів і сподіваємося, що до нас дослухаються», – наголошує парламентар.

Згідно сучасного закону про адміністративно-територіальний устрій відбулося укрупнення районних державних адміністрацій в межах новостворених районів. Саме ці структури повинні дбати про співпрацю з районними радами та громадами.

Не оминув Вячеслав Рубльов і теми наповнення бюджетів місцевих громад, адже основним наповнювачем їхніх бюджетів є ПДФО. Оскільки під час карантину люди не працюють, тож надходжень немає. Каже: громадам потрібно плідно працювати над тим, аби вони могли заробляти та наповнювати бюджети розвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Реально Показати IP 3 Лютого 2021 21:50
які функції виконуватимуть районні ради після створення ОТГ. Вони потрібні ці районні ради?
Я Показати IP 3 Лютого 2021 22:26
Ні, не потрібні районні ради.
? Показати IP 3 Лютого 2021 22:36
Ще й з державного бюджету виділяти додаткову дотацію в обсязі 459,2 млн грн для районних рад. Для чого?????? Немає куди ефективно кошти вкласти?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus