USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Уламок колишнього штетлу посеред сучасного Луцька. Фото

1 Травня 2022 07:00
Євреї з’явилися у Луцьку у XIV столітті. Селилися в окремих районах, які називали штетлами. Таких районів було три: Жидівщина, Вулька та Мокрий Луг.

Власне, в останньому з них розташована й нинішня вулиця Коцюбинського. Таку назву вона отримала за перших совєтів у 1941 році. У міжвоєнний період носила ім’я єврейського письменника і фольклориста Шимона Анського.
До Другої світової війни Луцьк був заселений переважно євреями. За результатами перепису 1897 року вони становили майже 60 відсотків жителів. За цим показником Луцьк входив у п’ятірку міст з найбільшою часткою євреїв. До слова, найбільше євреїв проживали у місті Златопіль на сучасній Кіровоградщині: наприкінці ХІХ століття з-поміж близько 900 власників будинків 677 були євреями.

В історії Луцька відомо про три штетли – райони поселення євреїв.

Перший – Жидівщина – розташований у південно-західній частині Старого міста обабіч нинішньої вулиці Данила Галицького (від сучасної вулиці Драгоманова до Караїмської, і від площі Ринок до річки Стир). Вулька більш-менш обмежена вулицями Паркова, Глушець, Лугова та проспектом Волі. Мокрий Луг займав простір між вулицями Ковельською та Хмельницького.

Під час Другої світової війни багато будівель було повністю зруйновано, частину розібрано та перебудовано у післявоєнні роки. Проте й нині місцями, зокрема на вулиці Коцюбинського, збереглася типова забудова кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Будинки, розташовані близько проїжджої частини, вхідні двері, що виходять просто на вулицю, хаотичні добудови, вузька вуличка – це все віхи давнього часу. Навіть бруківка, що місцями виглядає з-під асфальту, здається вельми давньою.
Один дворик з цегляними будинками, дерев’яним ґанком та східцями, що ведуть з подвір’я просто на другий поверх, видається особливо колоритним. Так, деякі вікна вже замуровані. Багато з них (може, й більшість, хто ж там рахував?) пластикові, але давні риси ще вгадуються і продовжують жити.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus