USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Уночі вставали, щоб вичерпувати воду з льоха»: як у громаді на Волині борються з паводком

24 Лютого 2023 16:51
Через підтоплення 40% територій Заболоттівської громади на Ковельщині наразі у воді.

Про це розповіла Суспільному заступниця голови селищної ради Надія Денисюк.

У громаді є поля, які затоплені повністю.

«Підтоплено не тільки у нас, а на всій території колишнього Ратнівського району, і ця вода не має куди спадати», – каже заступниця селищного голови.

Місцева жителька Валентина Янчук розповіла: ранок починає з того, що перевіряє рівень води у льосі, де зберігається картопля. Влітку підлогу в приміщенні підняли, залили бетоном та зробили колодязь, щоб там збиралася вода.
Попри це, під час активних підтоплень воду доводиться вичерпувати навіть вночі.

Читати ще: Підтоплено понад 7 га земель: як довго на Волині триватиме паводок

«У нас тут вода збирається, і ми її вичерпуємо, виносимо й виливаємо надвір, щоб вона не підійшла під картоплю. Навіть уночі вставали і вичерпували. За один раз по десять відер. Потім вона знову підбиралася, поступала, і знову вичерпували», – розповідає господиня.
Чоловік Валентини Микола має вдома насос, щоб викачувати воду з присадибної ділянки.

Микола Янчук працює механіком насосної станції Заболоття. Осушувальна система контролює рівень води на території усього селища.
«Насос збирає зайву воду із сільськогосподарських земель і скачуємо в озеро. Один насос за годину відкачує 700 літрів. Ми зараз маємо два. Я тут працюю 30 років. Це перший раз така вода. Ще такої не було», – каже чоловік.
Зі слів місцевої жительки та секретарки селищної ради Тетяни Шевчук, у Заболотті усі вже звикли до постійних паводків. Тому в громаді усе частіше з'являються наземні сховища для городини.

Заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів Волині Ростислав Кравчук зазначає: «висока вода» з області вже відступає. Порівняно з початком року, підтоплення сільгоспугідь зменшилося на тисячу гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus