USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

УПЦ КП протестує проти перейменування вулиць у Луцьку

23 Квітня 2012 17:25
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл просить не перейменовувати луцькі вулиці Орджонікідзе і Уляни Громової, оскільки їх нові імена належать людям, які не мають прямого відношення до Луцька.

Про це йдеться у листі митрополита луцькому міському голові Миколі Романюку, - повідомляє ВолиньPost.

«Управління Волинської єпархії заперечує проти перейменування вулиць міста Луцька, зокрема вул. Орджонікідзе на вул. Митрополита Андрея Шептицького та вул. Уляни Громової на вул. Йосафата Кунцевича в зв’язку з тим, що ці особи не мають прямого відношення до нашого міста. Митрополит Андрей Шептицький та Йосафат Кунцевич не були православними і навіть можна стверджувати, що останній арештовував православних священиків, закривав храми, боровся з православ’ям, тому ми вважаємо, що перейменування є недоцільним», - йдеться у листі митрополита Михаїла.

Також у листі наголошують, що греко-католицька церква не є історично традиційною на Волині. Й окрім того, у Волинській єпархії наголошують, що у часи, коли жив Йосафат Кунцевич, на Волині тривало насильницьке насадження унії, представником якої якраз і був Кунцевич.

У єпархії наводять історичні свідчення, з яких випливає, що Йосафат Кунцевич переслідував православних, закривав православні церкви й монастирі. «Сучасники називали Кунцевича «хижим вовком у монашій рясі», - пишуть у єпархії.

Список затверджених комісією варіантів нових імен луцьких вулиць у міськраді представили на суд громадськості ще у липні 2011 року.

Рішення про перейменування 27 вулиць міста Луцька міськрада прийняла 30 листопада 2011 року. Згідно з рішенням ради вулиці повинні змінити назву 1 грудня 2012 року.

А лист митрополита Михаїла про незгоду з перейменуванням датований 19 березня 2012 року.

Голова Комісії з впорядкування назв вулиць міста Луцька Сергій Григоренко повідомив, що лист Волинської єпархії УПЦ КП щодо незгоди з перейменуванням двох вулиць комісія обов’язково розгляне найближчим часом.

Довідково:

У поясненні до перейменування вулиці Уляни Громової Комісія з впорядкування назв вулиць міста Луцька вказувала, що Йосафат Кунцевич є «українським церковним діячем XVI століття, греко-католицьким архієпископом, родом з Волині, який визнаний священномучеником».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
марко Показати IP 23 Квітня 2012 19:17
Який піп, така і молитва. В Луцьку тільки православні жмвуть? Завтра Михаїл почує, що його церква взагалі гурток за інтересами. Канонічна тільки московська. Думати треба, якщо тебе вознесли на такий відповідальний пост, а не розбрат сіяти дкрними заявами.
НЕмарко Показати IP 23 Квітня 2012 19:41
Який марко, така й молитва, така і його канонічність. Ти розбираєшся в канонічності, як свиня в апельсинах.
Іван Козолуп Показати IP 23 Квітня 2012 20:20
Слідкуючи за логікою панотця, більшовик Орджонікідзе православний релігійний діяч, зробив більше для України і Луцька ніж А. Шептицький? Також виходить, що в Луцьку мають жити тільки православного віросповідання. Тобто якщо ти протестант - значить ворог? Чуваку зверху (марко) - московська церква ні разу не канонічна - читайте історію.
Anti-Mafia Показати IP 23 Квітня 2012 21:14
Піп Михаїл, після того як надругався над останками монахів біля Кафедрального собору, вкрав з бюджету гроші, які пішли замість його реконструкції на будівництво т.зв. Академії, немає жодного права сунути свого носа в справи міста! http://volyntimes.com.ua/news/359
911 до Anti-Mafia Показати IP 24 Квітня 2012 09:15
Посилання на третьосортні газетки та статті невідомого штибу не роблять честі ні Антимафії, ні газетці. Факти не підтверджені. А зневажливий стиль висловлювань щодо інших людей, менторський тон характерні для закомплексованих знедолених осіб. ІМХО
АнтиAnti-Mafia до Anti-Mafia Показати IP 25 Квітня 2012 22:49
Недоісторик Левчук, заспокойся, бо вже твої недолугі однотипні тупі коменти пропахли нафталіном. Покажи що можеш, крім ховатися за ніком.
З Тернопілля Показати IP 23 Квітня 2012 22:06
Не ображайтесь на Михаїла - випускник Почаївського ПТУ : і цим все сказано.Якщо Михаїлу заплатять, то він попросить одну з вулиць іменем Гітлера назвати - йому один чорт.І дійсно, чого суне носа не в своє діло.
Вільна Волинь Показати IP 24 Квітня 2012 09:39
Людина просто висловила свою думку з приводу події ,так само як і ви всі висловлюєтесь Звідки така агресія???
Воля Показати IP 24 Квітня 2012 10:11
Як би там не було, а така заява з вуст єпископа УПЦ КП звучить дивно. КП починає хворіти на ксенофобію? Раніше це приписували в основному московській церкві. Ця заява - якась провокація. Тільки невідомо, хто її автор і х якою метою її озвучили. А виступати священику проти імені Шептицького - різноівид святотатства і відсутності почуття справжнього християнина. Нехай Михаїл тоді ініціює перенесення своєї кафедри з католицького храму, який є дуже непритаманний українським православним.
Вільна Волинь до Воля Показати IP 24 Квітня 2012 11:01
Потрібно розуміти, що кожна людина відстоює свої інтереси. Візьмемо доприкладу гей-парад, хтось хоче, а хтось проти. Як бути??? Казати на тих, хто не хоче, що вони не справедливі і недемократичні? Так само і тут. Людина висловила свою особисту думку. Впринципі, дивлячись на сьогодення Волинської єпархії УПЦ КП, вони дуже навіть дружать з римо-католиками, підтвердженням чому є перебування Маркіана на Пасхальній відправі у вівтарі Свято- Троїцького собору, що є прями порушенням апостольських правил. Тому, ідносини православного світу з РКЦ та УГКЦ зовсім різні. Погодьтесь, але історично УНІЯ, як явище принесла багато смертей та негараздів у наші землі. Візьміть навіть площу Данила Братковського, навпроти Хресто-Воздвижинської церкви. Ким був Данило?? Православним братчиком, якого стратили ті ж УНІАТИ, розірвавши його на вищезгаданій площі, шляхом привязання до двох Братковського до двох коней. І як би там не було, в чомусь Михаїл має рацію... Як можна прославляти у одному місті героїв, які в свій час були між собою досить крепкими ворогами?? Як можна прославляти водночас жертву і вбивцю?
Максим УГКЦ Показати IP 25 Квітня 2012 11:24
мда... дійсно, з такими друзями й ворогів не треба...
Вільна Волинь до Максим УГКЦ Показати IP 25 Квітня 2012 12:39
А ви, Максиме, як думаєте??? Що зараз всі православні взяли і забули релігійний геноцид і ополячування українського народу в період з 16 по 18 століття? Е ні, голубе. Це наша історія і період, коли в Церкві Христовій прославилась велика кількість мучеників за віру.
куммиру до Вільна Волинь Показати IP 29 Травня 2012 15:45
В 16 столітті православних християн на Україні не було. Переглянь хронологію
Іван Показати IP 25 Квітня 2012 11:35
Випускник Почаївського ПТУ Михаїл явно мабуть забув , що він служитель церкви, а не політик. Навіщо так ставитись до інших релігій?, коли сам робиш хто зна що. Наприклад,не пастирська справа, та ще й кощунство - ходити з хрестом по луцьких вулицях як мученик. Таке кощунство - великий гріх. В Українській державі ходоти з хрестом на спині у страстну п'ятницю традицій не має і ніколи не було. Куди ж нас ведуть? чого вчать? Ця традиція діє тільки в Єрусалимі. А Луцьк - не Єрусалим, а Михаїл - не БОГ!
Вільна Волинь до Іван Показати IP 25 Квітня 2012 12:41
Я не знаю хто Ви, Іване, і до якої конфесії себе відносите, але це вже явно не ваша справа, як і хто повинен ставитись до інших релігій. У вас є особиста думка, у нього теж є особиста думка. Я хоч і не прихильник УПЦ КП, але ця ідея є цілком нормальною.
івану до Іван Показати IP 25 Квітня 2012 22:54
А служитель церкви якраз і повинен захищати тих, хто віддав життя за церкву. І причому тут політика. У православ’ї, яке споконвіку на Волині, мало гідних імен?
куммиру до івану Показати IP 29 Травня 2012 15:49
Назви хоча б кількох. Цікаво
Василь Показати IP 25 Квітня 2012 16:53
Це не шлях до громадського і міжконфесійного миру. Навіщо ділити людей? Вулиць вистачить для усіх українців, які зробили щось добре для своєї землі.
Вільна Волинь до Василь Показати IP 26 Квітня 2012 14:46
В цій державі, та напевно й в цілому світі, ніколи не буде міжконфесійного та громадського миру. Коли Ви з заходу .Вам не подобаються люди зі Сходу і навпаки. Подивіться навколо. Там поліщуки, там лемки, там мадяри, там бойки, там гагаузи, там татари, а там армяни. Ті сповідують православ"я, ті католицизм, ті мусульманство, а ті монофізицтво. І що саме смішне, що кожен хоче панування своєї етнічної раси та своєї притаманної релігії. Все, що нам залишається - це тільки пильнувати те, що нам є дорогим. Я ще раз приведу приклад гей-параду, його скасування так само не призводить до громадського миру, але це ж не означає, що гей-паради - це нормально.
Максим Показати IP 25 Квітня 2012 23:06
http://risu.org.ua/ua/index/all_news/ukraine_and_world/international_relations/47885/ Нижня палата парламенту Канади – Палата громад одноголосно визнала прикладом «відданості основним правам людини» діяльність Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея (Шептицького) (1865 – 1944) під час Другої світової війни.
Вільна Волинь до Максим Показати IP 26 Квітня 2012 14:52
Канада це не Україна, давайте не будемо мішати все на купу, бо тоді можна буде сказати, що парламент Естонії визнав, що фашизм - це добре, тоді і нам треба це визнати. Споконвіку на Україні була православна віра. І Ви вже мені пробачте, але ніяк не хочеться називати вулиці на честь людей, які вбивали православних християн і влаштовували масові етноциди. Почитайте історію, в решті решт. А стосовно Шептицького, тоже можна багато говрити, але правда залишиться правдою - бігав до тих, хто йому підмазував. Він дружив і з комуняками і з фашистами, - і ті і інші були катами нашого народу, так що їзжайте в Канаду і називайте там вулиці так, як завгодно. Ці канадські патріоти, це взагалі окрема розмова. Якщо ж ти так любиш свою Батьківщину, що ти там сидиш??? Приїдь-но, розділи зі своїм народом горе і радості. А вони там сидять і в одному місці мали нас із вами і нашу Україну. То же мені, патріоти. Живуть там, де д*па в теплі, де грошенят на все вистачає і т.п.. А сюди тільки свої поради шлють.
Вільна Волинь Показати IP 26 Квітня 2012 15:00
І дійсно. Нехай би назвали вулиць на честь прп.Іова Почаївського, св.кн. Володимира Великого, св.кн. Ольги....чим погано????
Василь Показати IP 27 Квітня 2012 11:32
Петлюра належить тільки полтавчанам, Шептицький - тільки галичанам, а герої Карпатської України тільки закарпатцям? Сто разів - НІ! Усі вони належать усім українцям, бо кожен вболівав за цей народ, зробив для нього щось добре і докладав зусилля для його державності. Тому кожен гідний пошани, у тому числі і в назвах вулиць. А дробити на поліщуків-лемків - глупо і провокативно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus