USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Уряд має компенсувати збитки облгазів, інакше опалювальний сезон будь-якої миті може припинитися, – лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє»

29 Жовтня 2021 10:26
Якщо уряд терміново не компенсує збитки облгазів, то у більшості регіонів країни опалювальний сезон будь-якої миті може припинитися, а для 30% житлових будинків навіть не розпочатися. За останньою інформацією Міністерства розвитку громад і територій, станом на 27 жовтня до опалення підключено 70% житлових будинків.

Про це попереджає відома українська правозахисниця, лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова.

За її словами, проблема боргів регіональних газорозподільних компаній загрожує банкрутством облгазів. Наслідки передбачувані – припинення у розпал опалювального сезону подання газу, тепла та гарячої води, повне розбалансування газотранспортної системи.

«Саме тому всі облгази оприлюднили на своїх сайтах проєкти нових тарифів, які пропонується запровадити з 1 січня 2022 року. Мовчазна невизначеність уряду та НКРЕКП щодо цього питання не на жарт налякала місцеві громади. У регіонах зріють масові протести, і перший дзвіночок для державних чиновників пролунав із Луцька», – пише Ірина Суслова.

Як повідомляли, 27 жовтня Луцька міська рада ухвалила рішення про звернення до Верховної Ради, Кабміну та НКРЕКП з вимогою заборонити «Волиньгазу» збільшувати тариф із 1,57 до 4,49 грн/куб. м та включати до нових розцінок компенсації витрат і збитків минулих років. Також міський голова Луцька Ігор Поліщук ініціює повернення газогонів та обладнання «Волиньгазу» до комунальної або державної власності. Наразі доручення про звернення до суду міський голова дав юристам та департаменту економічної політики.

«Цілком підтримую позицію Луцької міської ради та закликаю уряд, парламент і регулятора не збільшувати тарифи на розподіл газу для населення та терміново компенсувати збитки облгазів із державного бюджету. Адже зростання газових тарифів призведе виключно до загострення кризи неплатежів та лише прискорить банкрутство облгазів з усіма катастрофічними наслідками», – констатує правозахисниця.

Ірина Суслова нагадує, що, за даними Держстату, на кінець квітня 2021 року загальна заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги досягла рекордної позначки в 74,3 млрд грн. Зокрема, за постачання і розподіл природного газу – 28,6 млрд грн. Не складно підрахувати, що обсяги боргів зростатимуть симетрично черговому збільшенню житлово-комунальних тарифів, які лише за рік зросли на 35,3%.

«Урешті-решт населення не має платити за професійну непридатність менеджерів «Нафтогазу», які своєчасно, ще влітку, не потурбувалися про гарантування енергетичної безпеки України», – резюмує правозахисниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus