USD 39.80 40.04
  • USD 39.80 40.04
  • EUR 39.85 40.15
  • PLN 9.85 9.98

У Галереї мистецтв – ювілейна виставка художників з Рівненщини

5 Травня 2018 19:00
У Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відбулася презентація збірної виставки художників Анатолія Казмірука (Дубно), Івана Жилки та Олександра Самчука (Рівне). Яскраву експозицію трьох знаних українських мистців, котрі за приємним збігом цьогоріч відзначають персональні 60-річні ювілеї, вже мали нагоду переглянути жителі Дубно і Кременця, а 3 травня відбулася зустріч авторів з волинянами.



«Анатолій Казмірук, Олександр Самчук та Іван Жилка – це зрілі мистці, кожен зі своїм унікальним авторським почерком і сформованим стилем. Їхні твори експонуються на найпрестижніших всеукраїнських та міжнародних виставках, зберігаються в галерейних і приватних колекціях справжніх цінителів прекрасного», – представив художників гостям презентації голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук.

Зліва направо: Іван Жилка, Анатолій Казмірук, Олександр Самчук, Володимир Марчук


Директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук розповів про щиру взаємну зацікавленість мистців і співробітників музею у проведенні виставок, організації пленерів: художники знаходять цікаві можливості творчої реалізації, достойні виставкові зали для презентації свого малярства, а музеї поповнюють свої збірки найкращими зразками сучасного українського живопису. Про важливість плекання гарної традиції багаторічної співпраці Волинського краєзнавчого музею з мистцями Волині та Рівненщини для культурно-мистецького розвитку регіону висловився в.о. директора Анатолій Силюк. Він пригадав експериментальні виставки рівненських художників, які проходили в 90-х роках в Луцьку, Кременці. Своєю чергою, твори волинських авторів з великим успіхом експонуються в музейних просторах Рівненщини.



Волинським шанувальникам малярства вже знайомі імена художників з Рівненщини – це не перша їхня виставка у нашому місті. Однак, формат ювілейної презентації передбачив представлення найважливіших творів з доробку кожного з мистців, особливу зацікавленість фахового середовища і можливість неформального спілкування з гостями урочистої події. Серед гостей імпрези – знані волинські колеги, члени фахової спільноти Леонід Хведчук, Світлана Костукевич, Олена Бурдаш, Леонід Литвин, Оксана Ядчук-Мачинська, Галина Черниш, Сергій Корсай, Микола Рубан, скульптор Микола Головань та інші. Подію відвідали вільні луцькі мистці, фотохудожники, творча молодь, шанувальники малярства.



Чудова нагода познайомитися і поспілкуватися про тонкощі акварелі зі знаменитим колегою по цеху Анатолієм Казміруком випала волинській художниці Олені Журавель, яка теж працює у цій техніці. Вона поділилася своїми думками про її особливості: «Акварель має бути живою, свіжою і прозорою. Емоційний виплеск в акварелі відбувається легко, невимушено. Майстерність художника виявляє себе у технічній бездоганності картини».



Філігранні роботи художників Рівненщини справили гарне враження на численних відвідувачів експозиції. «Для мене особисте відкриття картин-акварелей розпочалося декілька років тому з робіт волинського художника Кирилкова. Сьогодні дуже сподобалися акварелі Анатолія Казмірука. Фантастичні роботи!» – розповів лучанин Мирослав Хомяк.

Луцькому художнику Віктору Дембицькому виявилася близькою тема «того, що минає» в творчості Олександра Самчука. Протягом певного часу він слідкує за творчістю рівненського мистця, і в цій експозиції виділив для себе його полотно «Модерн»: поламаний стілець – лаконічна метафора усього того, що віджило себе і більше не повернеться у людське життя.



Один з відвідувачів після ознайомлення з експозицією висловив бажання негайно придбати картину Івана Жилки – ось така переконлива демонстрація персонального вподобання твору на збірній виставці художників.



Винуватці події тепло подякували луцьким глядачам за гостинність і увагу до їхньої творчості, поділилися з планами показати цю експозицію у кількох містах регіону. У невимушеній атмосфері зустрічі відбувся жвавий обмін враженнями про побачені роботи.

Виставка художників з Рівненщини триватиме ще протягом 10 днів, тому всі охочі можуть спланувати вже найближчим часом відвідання Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки 24а. Вхід шанувальникам прекрасного завжди вільний.

Короткі творчі резюме авторів:

Олександр Самчук народився 4 червня 1958 року в селі Новий Двір поблизу Рівного. Закінчив Рівненську художню школу. З 1980 року учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних художніх виставок. З 1988 року – член Національної спілки художників України. Картини «Деревянецький пагорб», «Кутя», «Мати», «Повернення в село», «Монастир в Мильцях», «Вечір приходить» стали надбанням музеїв України. Твори зберігаються у приватних колекціях в Україні, Польщі, Німеччини, Великої Британії, США.

Іван Жилка в 1986 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. З 1986 році працював в Художньо-виробничому комбінаті м. Рівне, починає активну виставкову діяльність на регіональних, республіканських і міжнародних виставках, пленерах живописців. З 1994 року – член Національної спілки художників України. Займається викладацькою роботою на кафедрі образотворчого мистецтва РДГУ (з 1996), на кафедрі архітектури НУВГП (з 1997). Викладає рисунок, живопис, скульптуру. Твори знаходяться в колекціях Міністерства культури України, у приватних колекціях в країні та закордоном. Віддає перевагу портрету, натюрморту і пейзажу.

Анатолій Казмірук народився і мешкає в місті Дубно Рівненської області. Закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Працював в Рівненській спілці художників. З 1980 року професійно займається аквареллю. Член Міжнародної Асоціації акварелістів, активний учасник обласних, всесоюзних, міжнародних виставок. Учасник Трієналє графіки у 2012 році. Твори мистця знаходяться в збірках Міністерства культури України, а також у приватних колекціях за кордоном.

Про подію на сайті Галереї мистецтв - https://www.volart.com.ua/ukr18/akazmiruk_izhylka_osamchuk/

Фото події люб’язно надав луцький фотограф Олег Бурлака

Колажі з творів мистців надав Володимир Дзюрбей

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сергій Показати IP 5 Травня 2018 21:09
Супер виставка
Волинянин Показати IP 5 Травня 2018 21:53
Дуже змістовні полотна у виконання справжніх майстрів пензля: і акварелі, і олійний живопис. Авторам- БРАВО!
хехъ Показати IP 6 Травня 2018 07:30
Акварель неплохая, масло...скука.
Іллюша до хехъ Показати IP 6 Травня 2018 12:26
Что ві говріте товріщь із Челябінска? Небось не дотягівают до Сурікова
Рівне Показати IP 7 Травня 2018 10:38
Спочатку волинські фотографи у*********ися тепер акварелісти.... 2:0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus