USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Києві на хабарі в $50 тисяч затримали головного спеціаліста НБУ

30 Жовтня 2019 08:29
Правоохоронці затримали головного спеціаліста Нацбанку, який за 50 тисяч доларів США обіцяв підприємцю сприяння в одержанні ліцензії на обмін валюти, інформує Українська правда.

«Під час передачі частини обумовлених коштів у сумі 40 тисяч доларів службовця банку затримали біля будівлі НБУ на Печерську», – повідомляє прес-служба прокуратури.



Наразі затриманому готується повідомлення про підозру за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 15 ч. 4 ст. 190 (замах на шахрайське заволодіння чужим майном, вчинене в особливо великих розмірах) КК України. На місці події тривають слідчі дії.

Досудове розслідування встановило, що хабар головний спеціаліст НБУ зажадав від директора приватного підприємства, що здійснює діяльність з обміну валюти, за сприяння в отриманні безстрокової генеральної ліцензії НБУ на здійснення таких послуг.

«У липні 2019 року була перевірка, за результатами якої вказане підприємство отримало відповідь Національного банку про відмову у видачі генеральної ліцензії безстроково. Їхня ліцензія водночас залишалася діючою до 21.12.2019. У зв’язку з цими обставинами підприємець і звернувся до цієї особи. Співробітник НБУ пообіцяв сприяти в одержанні безстрокової ліцензії.

За домовленістю з підприємцем, той спочатку передає перший транш у сумі $40 тисяч, а після вирішення питання – решту суми. Оскільки фактично це питання не входить в коло його обов’язків, а інших службовців він не залучав, дії співробітника НБУ попередньо кваліфіковано як шахрайство», – повідомила речниця відомства Надії Максимець.

Тим часом у Нацбанку заявляють, що затриманий не є працівником структурного підрозділу, який видає ліцензії на валютні операції, і не обіймає керівну посаду, а працює у департаменті господарського забезпечення.

В НБУ запевнили, що рішення про видачу ліцензій ухвалюються колегіальним органом на підставі висновків низки департаментів, що унеможливлює вплив однієї особи на процес ухвалення таких рішень.

Згідно з повідомленням пресслужби, планується внутрішня перевірка і банк «готовий всіляко сприяти проведенню слідчих дій для об’єктивного розслідування».

Валентина Романенко, УП
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2019 10:59
Ще так один "тєхнать" біля ВДУ брав гроші. Нікуди не ходив і ні з ким не ділився. Просто вичікував. Якщо абітурієнт поступав (є ж здібні учні, просто батьки вважають за норму перестрахуватися), то гроші залишав собі. Якщо ж ні, то віддавав. Казав, мол мало дали, вже вищі ставки пішли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus