USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні не залишилося вітчизняної цибулі: експерти розповіли, що тепер буде з цінами

27 Травня 2023 22:15
Гуртові ціни на цибулю в Україні відновили зростання і досягли абсолютного історичного рекорду і в місцевій валюті, і в доларах США: 48 грн і $1,31 відповідно, оскільки вітчизняної цибулі ріпчастої практично не залишилося.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на EastFruit, за словами експерта незалежної аналітичної компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євгена Кузіна, гуртова ціна на цибулю може змінитися протягом найближчих 10 днів.

«Ми очікуємо, що зростання поставок більш якісної цибулі з країн Центральної Азії та Туреччини стабілізує ситуацію протягом найближчих 10 днів», – прогнозує Кузін.

Читати ще: За рік ціна зросла у 2,5 раза: чому цибуля лідирує за рівнем подорожчання

«Зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Імпорт із країн ЄС цибулі врожаю 2022 року пропонують за цінами $1,20-1,40/кг, і цього тижня вони зросли. У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Приміром, цього тижня в Польщі вони досягли $0,85-1,04/кг», – наголошує експерт.

За його словами, на зниження цін можна очікувати вже тоді, коли на ринок масово зайде якісна рання цибуля.

«Єгипетську продукцію зараз можна купити від $0,90/кг. Але попит на неї не такий високий, як на цибулю врожаю минулого року. Тому, на мій погляд, зниження цін можна очікувати, коли на ринок масово зайде більш якісна рання цибуля. Поки ж рання цибуля з Єгипту та країн Центральної Азії недостатньо «одягнена», що вважається ознакою недостатньої якості. Ця цибуля швидше псується, тому трейдери вважають за краще працювати з дорожчою цибулею врожаю 2022 року, де ризики втрат нижчі», – пояснює Кузін.

Читати ще: Продати чи так віддати: у селах області практично за безцінь здають бараболю

Своєю чергою, міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко прогнозує зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня.

«Можливо, найближчим часом надійдуть перші партії ранньої цибулі з Туреччини, звідки логістика набагато менш витратна. Складнощі з поставками цибулі з Центральної Азії пов’язані з дорогою і складною логістикою та недостатньо високою якістю. Я очікую зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть збирати ранню цибулю», – заявив Рибалко.

Попередній рекорд оптової ціни на цибулю для України було зафіксовано 5 травня 2019 року, тоді цибуля коштувала 33 грн/кг, або $1,15.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 28 Травня 2023 00:28
Зато в нас є плантації сої та соняшника необмолочені із минулого року.
Патрiот Показати IP 28 Травня 2023 11:21
"газди"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus