USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

В Україні остаточно врегулювали процедуру заочного арешту

14 Травня 2021 09:51
Раніше Верховна Рада остаточно врегулювала процедуру заочного арешту для розгляду в судах «справ Майдану». А тепер відповідний закон набрав чинності.

Про це повідомляє 24 канал.

Документ, ухвалений народними депутатами, вносить зміни до статей Кримінального процесуального кодексу.

Зміни внесли до статей, які регулюють:

- підстави оголошення у розшук підозрюваного, обвинуваченого;

- питання арешту за відсутності підозрюваного, обвинуваченого;

- підстави спеціального попереднього розслідування і спеціального судового провадження.

Раніше для заочного арешту людини, яка переховувалася від слідства за межами країни, її потрібно було оголосити в міжнародний розшук, але Інтерпол іноді відмовляє Україні в цьому.

Прописали 2 підстави для оголошення розшуку підозрюваного:

- якщо місце перебування підозрюваного невідоме;

- якщо підозрюваний ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за умови його належного повідомлення про такий виклик і існують обґрунтовані підстави вважати, що він поїхав або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Дозволили розгляд клопотання про арешт і його обрання за відсутності підозрюваного, обвинуваченого при наявності постанови про його розшуку з підстав, передбачених законодавством.

У випадку арешту підозрюваного, обвинуваченого при наявності постанови про його розшук термін дії постанови не вказують і розмір застави не визначають.

У законі прописані й підстави для спеціального досудового розслідування або спеціального судового провадження.

Спеціальне досудове розслідування проводять щодо підозрюваного, який ховається на тимчасово окупованій території; в Росії; оголошений у міжнародний розшук.

Водночас суддя відмовляє у клопотанні про проведення такого розслідування, якщо прокурор або слідчий не доведе, що підозрюваний переховується від органів слідства і суду на тимчасово окупованій території, в Росії або оголошений у міжнародний розшук.

У випадку, якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з’явився або його доставили в суд, з цього моменту судовий розгляд триває за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу.

Парламент хвалив документ у другому читанні 27 квітня, згодом його підписав Володимир Зеленський. Закон необхідний для розгляду в судах «справ Майдану».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus