USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

В Україні посилюється дефіцит робочої сили, зарплати уже не знижуються, – НБУ

8 Червня 2023 06:19
Станом на червень 2023 року реальні зарплати українців у приватному секторі фактично припинили падіння, це відбувалося на тлі посилення конкуренції за робочу силу.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ за червень 2023 року, передає ЕП.

«Посилення конкуренції за робочу силу може тиснути на зарплати в бік збільшення, насамперед у реальному секторі», – зазначають в Нацбанку.

«Реальні зарплати у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи домогосподарств», – йдеться в огляді.

Водночас, зазначають в НБУ, подальше зростання зарплат стримується складним фінансовим станом підприємств та високим рівнем невизначеності.

Читати ще: В НБУ пояснили, навіщо будуть збирати дані про всі карткові платежі українців

У II кварталі 2023 року, за опитуванням ЄБА серед малого та середнього бізнесу, більшість компаній (62%) повністю виплачували зарплати. Водночас 32% заявляли про відсутність фінансових резервів, 16% – звільняли працівників. Серед великих міжнародних компаній, за даними ЄБА, повністю виплачували зарплату 90%, а фінансові резерви відсутні лише у 5% компаній.

Утім з огляду на дефіцит робочої сили більшість підприємств (91%) не планують змін у кількості працівників. Це показало опитування Інституту економічних досліджень.

«Це свідчить про стабілізацію зайнятості, втім на значно нижчому рівні, ніж до повномасштабної війни», – додали в НБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 8 Червня 2023 09:30
Не знаю в кого там складне становище, взяти до прикладу базарників. Вже по 20 років продають одяг і взуття і жаліються як все погано. Погано бо вже нема куди розширяти будинок, на море їздять кожного року, бідненькі. Вони хоча б податок платять. Хоча б один будівельник зареєстрований як ФОП?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus