USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

В Україні у понад двічі планують підвищити ціни на електроенергію. Кого торкнеться

12 Грудня 2022 08:40
З 1 січня 2023 року тарифи на світло в Україні можуть злетіти більше ніж удвічі.

Національна енергетична компанія Укренерго запропонувала збільшити тарифи на передачу електричної енергії та на диспетчерське (оперативно-технологічне) управління з початку наступного року. Про це йдеться в обґрунтуванні щодо необхідності внесення змін до тарифів, яке опубліковано на сайті компанії.

Укренерго пропонує Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановити на 2023 рік тариф на передачу електричної енергії на рівні 636,17 грн/МВт-год, натомість сьогодні він складає 345,64 грн/МВт-год.

Тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК Укренерго пропонується збільшити з нинішнього 62,13 грн до 207,63 грн/МВт-год.

Зазначається, що збільшення тарифів торкнеться бізнесу.

Серед основних причин зростання тарифів компанія назвала руйнування енергетичної інфраструктури України через російські обстріли, через що суттєво зростає фізичний обсяг робіт та їхня вартість, зростання витрат на сировину, паливо та матеріали, збільшення видатків на капітальні інвестиції та оплату праці.

Результатом цього підвищення стане зростання цін на більшість товарів. Тобто населення побічно відчує підвищення тарифів.

Остаточне рішення прийматиме Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Реакція бізнесу

На думку глави Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.

«Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити не можна категорично», – заявив Соболь в інтерв’ю ТСН.

Підвищення тарифів для населення

Згідно з рішенням Кабміну, тарифи на світло не зміняться до кінця опалювального сезону. Зараз діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:

1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 гривні за кіловат-годину на місяць,

1,68 гривні за кіловат-годину за споживання понад 250 гривні за кіловат-годину на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Вони* Показати IP 12 Грудня 2022 12:42
Добивають неньку.
Леся Показати IP 12 Грудня 2022 13:39
Та це жах, Ахмєтову чи Фірташу-Бойку ще мало? Так давайте це все націоналізуємо нарешті,а не будемо відосіки робити!Бо відео на відео,реклама на рекламі,а в країні жах,що робиться!Ціни їм підвищити?Вони графіки скласти не можуть!Чим зайняте СБУ?Церквою?А раніше чим були зайняті,коли знали всі,що там таке твориться,самі на поклони бігали да батюшок фсбешних в рясах, а?
Анонім до Леся Показати IP 12 Грудня 2022 14:55
Так, мало, бо приблизно нуль вже. За нинішьох ситуації там треба усе преебудовувати, як від того, що багато пошкоджено, так і для того, щоб в слідуючий раз не так добре знали куди бити. Націоналізація тут нічого не змінить, не забаганка це, а наслідки об'єктивної реальності.
Анонім Показати IP 12 Грудня 2022 16:03
вирішили таким фінтом кишеню пересічного українця перевірити.
Типова голова ОСББ до Анонім Показати IP 12 Грудня 2022 19:01
Емігруйте
Анонім до Типова голова ОСББ Показати IP 13 Грудня 2022 10:41
В нас військовий стан якщо ви не вкурсі!!
H8er до Типова голова ОСББ Показати IP 13 Грудня 2022 16:04
Та я б поїхав би, але ж не випускають власники України яких ви нам на шию посадили, холопів стає все менше, треба тут їх на війну за свої маєтки відправляти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus