USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«В Україні закладів такого рівня – мало»: директорку луцького терцентру привітали зі святом

19 Березня 2019 19:19
Директорка луцького терцентру Галина Шатецька – керівник, у якого небайдуже ставлення до проблем кожного підопічного та умов роботи підлеглих їй працівників. У соціальній сфері Галина Іванівна працює понад чверть століття. Починала з посади соціального робітника, працювала діловодом, касиром, інспектором з відділу кадрів, заступником директором. А з 2007 року – директор терцентру. За цей час жінка побачила багато життєвих ситуацій, пропустила крізь себе не одну життєву історію.

18 березня керівник закладу відсвяткувала свій день народження, з чим її привітали постійні партнери закладу – Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». «В Україні терцентрів такого рівня – мало», – кажуть у Фонді та додають, що це – заслуга керівника, якому не байдужа доля її підопічних.

Головне – не бути байдужими

Терцентр щороку допомагає тисячам людей, які потрапили у скруту – самотнім, людям з інвалідністю, безхатченкам.

«Щорічно ми обслуговуємо понад 4500–4600 підопічних, – зазначає директор територіального центру Галина Шатецька. – Зараз у нас харчується 147 людей. 923 людини отримують послуги соціальних робітників удома. Зміст послуги включає доставлення продуктів, прибирання, особисту гігієну, розв’язання питань у держустановах, придбання ліків. Декілька років поспіль під час морозів працює пункт обігріву для безхатченків. Тут вони можуть попити чаю, поїсти, помитися, перебути ніч».

Спектр послуг, що їх надає терцентр, приємно дивує кількістю та різноманітністю. Тут можна пообідати, пройти фізпроцедури, позайматися на тренажерах, помитися, скористатися перукарськими та швейними послугами, провести цікаво дозвілля, взяти необхідні речі у кімнаті дарованих речей, скористатися послугами столяра, сантехніка.

Проте, окрім матеріальної допомоги, важливий і моральний аспект. Адже кожній людині потрібна підтримка та добре слово.

«До нас рідко приходять з радістю, частіше – навпаки. Головне не бути байдужими. Адже найважливіше для людей важкої долі – увага, вміння вислухати. Є багато важливих проблем, яких не можемо вирішити в нашій установі. Тоді скеровуємо відвідувачів до спеціалістів. Людина зазвичай вдячна за те, що її вислухали, дали якусь пораду, – ділиться робочими моментами Галина Шатецька. – Світ не без добрих людей. Дуже допомагають благодійні організації. Завжди можемо розраховувати на підтримку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Спільними зусиллями вдалося чимало

Фонд співпрацює з Луцьким територіальним центром та його директором з 2013 року. За цей час за кошти Фонду харчувалися понад дві тисячі осіб, лежачих хворих забезпечували санітарно-гігієнічними засобами, придбали медичну техніку для фізіотерапевтичного кабінету.

Завдяки Фонду покращили умови роботи харчоблоку: відремонтували та облаштували кімнату для миття посуду, пральню, встановили кондиціонер, придбали побутову газову плиту, електричну сковороду, холодильники, посуд. У 2016 році відремонтували санітарну кімнату, якою можуть скористатися не лише ті, хто займається в тренажерному залі, а й підопічні, які проживають у приватному секторі й не мають відповідних вигод.
У 2018 році за підтримки Фонду в терцентрі відкрили кімнату для творчості та відпочинку. Тут відвідувачі установи займаються в гуртках, малюють, ліплять з глини, роблять ляльки-мотанки, слухають музику, чаюють, і що найголовніше – спілкуються.
«У нас діє послуга соціальної адаптації, – каже керівник центру Галина Шатецька. – Люди, які вийшли на заслужений відпочинок, хочуть активно проводити життя – співати, танцювати, ліпити, шити, вишивати. Вони прагнуть реалізувати свої мрії, які, мабуть, ще з дитинства виношували. Тут пенсіонери спілкуються, забувають про свої болячки, продовжують життя».
Перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк зазначає, що коли керівник не просто просиджує робочі години, а з усіх сил намагається покращити умови для підопічних центру, то це означає, що людина дійсно на своєму місці. А співпраця з Фондом лише підсилює цей ефект.

«Сам по собі терцентр або Фонд стільки зробити окремо одне від одного не подужали б. А завдяки співпраці разом ми можемо набагато більше», – зазначає Лариса Тарасюк та додає, що Галині Іванівні небайдужа доля підопічних, тому вона завжди звертається до благодійників, аби допомогти тим, хто залишився наодинці зі своєю бідою.

«В терцентрі збираються люди, які свого часу мали багато знайомих, були при високих посадах, але зараз залишились самотніми. Приходить молодь з інвалідністю, всі, хто потребують допомоги та спілкування. Окрім іншого, для них діють майстер класи з пісочної анімації, виготовлення глиняного посуду, лікувальна фізкультура і багато іншого», – каже Лариса Тарасюк та додає, що Галина Шатецька – непересічний керівник, адже вона не втрачає будь-якої нагоди, аби залучити допомогу закладу і підопічним.
«В Україні терцентрів такого рівня – мало. Можна зробити щось «для галочки», а можна так, як це робить Галина Шатецька – для людей, з думкою про їх комфорт і з турботою про них», – зазначає Галина Тарасюк. З її слів, рівень закладу залежить від рівня керівника, і чим більше він старається, тим помітніший результат.

«Все залежить від керівника. Є такі люди, які просто просиджують робочий час. Але це не про Галину Іванівну, яка постійно звертається до Фонду і використовує всі можливості, аби покращити умови для відвідувачів центру. Такі люди дійсно заслуговують на повагу, прихиляю перед нею голову за її зусилля», – каже Лариса Тарасюк.

З народи дня народження Галину Шатецьку привітали від імені Фонду, побажали міцного здоров'я, наснаги та життєвої енергії на довгі роки. А ще – Божого благословення на всі добрі справи, зроблені на користь людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus