USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У США заявили, що в українській військовій академії виявили осередок ультраправої організації Centuria

28 Вересня 2021 16:43
Україна опинилася в епіцентрі нового політичного скандалу після того, як американський Інститут Джорджа Вашингтона опублікував доповідь, в якому заявив про те, що головний військовий навчальний заклад України, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (знаходиться у Львові на вул. Героїв Майдану – ред.) «стала домом» для ультраправої організації Centuria.

«Група, очолювана людьми, що мають зв’язки з міжнародним активним ультраправим рухом «Азов», навернула безліч членів, в тому числі нинішніх і колишніх курсантів академії, які зараз служать у Збройних силах України. На фотографіях члени спільноти віддають нацистське вітання і роблять в мережі екстремістські заяви», – йдеться в резюме доповіді.

За даними авторів доповіді, групі Centuria вдалося залучити до своїх лав майбутню військову еліту України всередині Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного. Члени цієї організації вочевидь також отримали доступ до західних військових навчальних закладів. Зокрема, один з членів групи, тоді ще курсант академії Кирило Дубровський, пройшов 11-місячний курс підготовки офіцерів у Королівській військовій академії Сандхерст в Великобританії. Під час навчання Дубровський, очевидно, підтримував зв’язки з групою.

Інший член групи, а потім курсант, Владислав Вінтерголлер, відвідав 30-ий Міжнародний тиждень, проведений Академією німецьких офіцерів (Die Offizierschule des Heeres, OSH) в Дрездені, Німеччина, в квітні 2019 року. Тим часом, всередині України члени групи очевидно, мали доступ до американських військових інструкторів, а також до курсантів з США і Франції.

Як стверджують американські дослідники, сама Centuria стверджує, що її члени служать офіцерами в декількох частинах української армії. Це здається правдоподібним через підтверджену присутність послідовників цієї ультраправої організації в академії. За даними авторів доповіді, деякі члени Centuria з числа курсантів академії, ймовірно, приєдналися до підрозділів Збройних сил України після випуску в період між 2019 і 2021 роками.

«Принаймні з 2019 року Centuria оголосила про декілька мобілізації, закликаючи ідеологічно налаштованих членів ВСУ домагатися переведення в певні підрозділи, де служать члени групи. Щоб залучити нових членів, група – через свій канал Telegram, у якого більше 1200 підписників і спеціальний бот для мобілізації – продовжує рекламувати свою передбачувану роль в ЗСУ і доступ до західних програм навчання, збройним силам і обміну», – йдеться в резюме доповіді.

Також автори стверджують, що у Centuria міцні зв’язки з українським крайнім правим рухом «Азов» і саме це викликає тривогу США, оскільки Конгрес заборонив використання американських бюджетних коштів «для надання зброї, навчання або іншої допомоги батальйону» «Азов» в 2018 році і з тих пір зберіг це положення, в тому числі в законопроекті про державні видатки на 2021 рік.

У США вважають, що доступ Centuria до західної військової підготовки через академію і її передбачувана присутність в ЗСУ можуть принести користь руху «Азов». У доповіді говориться, що американські законодавці неодноразово закликали Держдеп оголосити «Азов» іноземною терористичною організацією. Під час останнього такого дзвінка в квітні 2021 року конгресмен-демократ Елісса Слоткін написала держсекретареві США Ентоні Блінкеном, що «батальйон» Азов «[...] використовує Інтернет для вербування нових членів, а потім радикалізує їх, щоб використовувати насильство для реалізації своєї політичної порядку денного ». Проте, уряди США та західних країн не закликали уряд України розірвати зв’язки з рухом «Азов», і ця крайня права організація залишається інтегрованою в уряд України через «Азовський полк».

Також в доповіді присутня безліч фото, на яких в числі членів ультраправої організації Centuria зображені курсанту Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Всезнайко Показати IP 28 Вересня 2021 17:37
Ото відкрили Америку. Та тих нациків море.
Точно Показати IP 28 Вересня 2021 17:46
Звичайний нацизм. Який відомо, чим закінчив в свій час. Ще хтось вірить в щасливе майбутнє цієї держави?
Дідо до Точно Показати IP 28 Вересня 2021 18:03
Тікай олух, тікай. Бо азовці переловлять.
дідо Показати IP 28 Вересня 2021 18:02
Чергова московська пропаганда....Кремлівські фашисти не шкодують бабла у війні з Україною, підкупляють дешевих журналістів у США.
Анонім до дідо Показати IP 28 Вересня 2021 18:24
до речі, дуже схоже.
Ні, дідо Показати IP 28 Вересня 2021 18:50
А я, дідо, не транзитом тут, як деякі. Це моя земля. Хочеш - тікай сам. Я залишуся. А нацизм..... Був один трибунал - він все на місця розставив. Якщо хтось в школі історії підручник з коноплею скурив - його біда.
Клава Показати IP 28 Вересня 2021 19:54
Твою Мать !!!!!!!! Куди дивиться Ткачук ???
Народна прокуратура Показати IP 28 Вересня 2021 22:51
Крім постійно повторюваного словосполучення "ультраправа організація", не побачив у статті, чим же ця "Центурія" така жахлива. Де її конкретні страшні дії чи хоча б ідеї?
Служба Божа Показати IP 29 Вересня 2021 13:24
Не зрозумів посил цієї статті. Невже той факт, що військові тренуються та працюють з закордонними фахівцями є приводом для прирівнювання їх до фашистів. Ще один російський фек але з боку американських журналюг... Невже хтось в це повірить?
Анонім Показати IP 29 Вересня 2021 18:43
Новини розраховані на дибілів.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 29 Вересня 2021 19:37
В Україні вже зовсім скоро залишуться одні: пенсіонери, діти до 18 років, інваліди, націоналісти разом радикальними екстремістами, ледарі-дармоїди та безхатченки. Всі розумні українці та у кого руки в прямому розумінні цього слова на місці, виїдуть подалі від цієї держави.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus