USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

В ЄС підготували нові правила розширення, – ЗМІ

5 Лютого 2020 12:10
Єврокомісія розробила нові правила розширення ЄС, які передбачають більшу вагу держав-членів у переговорах з кандидатами про вступ до Союзу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Стверджується, що цей документ має бути оприлюднений вже в середу, 5 лютого. У ньому Єврокомісія пропонує державам-членам ЄС «робити більш систематичний внесок у процес вступу, в тому числі, за допомогою моніторингу на місцях через своїх експертів, шляхом безпосередньої участі у щорічних звітах і за допомогою галузевої експертизи».

«У держав-членів також буде можливість більш регулярно переглядати і контролювати загальний прогрес», – йдеться в проєкті документа.

Він закликає до створення додаткових стимулів для країн-претендентів, які показують хороші результати. Серед них – збільшення фінансування, якщо країни показують прогрес у реформах, і тісна співпраця з міжнародними фінансовими інститутами для посилення підтримки.

Якщо ж країни будуть демонструвати відкат або затримки в проведенні необхідних реформ, це може призвести до санкцій – наприклад, припинення фінансування або переговорів про вступ.

Також документ передбачає можливість нового відкриття вже закритих розділів у переговорах.

Обсяг та інтенсивність фінансування ЄС можуть бути скориговані в бік зниження. Виняток – підтримка громадянського суспільства. У той же час, вигоди від тіснішої інтеграції, наприклад, доступ до програм ЄС або односторонні поступки в доступі до ринків можуть бути скасовані.

Запропонований план держави-члени ЄС планують обговорити і затвердити на саміті в Брюсселі в березні – перед балканським самітом у Загребі, який відбудеться в травні.

У разі схвалення нова методологія буде застосовуватися до Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова і Північної Македонії. Сербії і Чорногорії нові правила не торкнуться, оскільки вони вже почали переговори про вступ з Брюсселем.

Нові правила були розроблені після того, як у жовтні 2019 року ЄС в черговий раз відмовився починати переговори з Північною Македонією та Албанією. Рушійною силою при прийнятті цього рішення була Франція, яка зажадала зміни правил розширення ЄС.

Тоді президент Франції Еммануель Макрон стверджував, що Скоп’є і Тирана не показали достатній прогрес у проведенні реформ, недостатньо боролися з корупцією і занадто слабо працювали над зміцненням верховенства права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus