USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Вакцинуйтеся, бо повмираєте і не зможете читати наші книжки»: як волинська бібліотека руйнує стереотипи

4 Грудня 2021 13:47
Зізнайтеся: в уявленні багатьох людей бібліотека – місце, в якому старезні фоліанти припадають пилом, а стережуть ті фоліанти такі ж припорошені пилом бібліотекарі. Доволі часто доводиться чути й про те, що класичні бібліотеки – то щось таке архаїчне, чого треба позбуватися, адже всю потрібну інформацію можна знайти в інтернеті.

Може, й так. Але навіть серед молоді – чимало книголюбів, які віддають перевагу паперовим виданням, а не гаджетам. Зрештою, головне у будь-якій справі – те, хто її робить. І якщо сучасна молодь знаходить для себе професійну реалізацію саме в роботі у бібліотеці, то про її «допотопність» говорити не випадає.

Саме такі активні, креативні та неспокійні люди працюють у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

Одна з таких креативниць – Іванка Пікула. Вона – менеджерка з проєктної роботи. Дівчина зовсім недавно стала частинкою дружного бібліотечного колективу, втім уже гучно заявила: насправді у бібліотеці життя вирує!
А почалося все з того, що кілька тижнів тому дівчина вирішила створити сторінку книгозбірні у твіттері.

«Коли я прийшла сюди, то не думала, що тут настільки активний рух. У бібліотеці реалізовують купу проєктів. Уже в перший день моєї роботи тут були зустрічі з дітьми, майстерклас, потім приходили вчителі. І тут чи не щодня відбуваються якісь зустрічі, майстеркласи, конференції в ZOOM, – ділиться Іванка. – Я не знала, що бібліотека може аж настільки вливатися в суспільне життя. Подумала, що варто якось більше на загал це винести. Побачила, що в бібліотеки є фейсбук та інстаграм, а я активна ще й у твіттері, тож захотілося, щоб наша бібліотека була і на цьому майданчику».
«Вакцинуйтеся, бо повмираєте і не зможете читати наші книжки», «На коліна перед бібліотекою» – такі ось пости Волинської обласної бібліотеки для юнацтва з нотками чорного гумору, а ще – дотепні меми привернули неабияку увагу читачів, а відтак і збільшили коло підписників. Приблизно за тиждень їх назбиралося понад дві тисячі.
«Такий контент направду зацікавлює, привертає увагу. Тож плануємо й надалі робити такі ось пости. Крім того, поширюю в твіттері новини бібліотеки, які є у фейсбуці. Адже хтось активно користується фейсбуком, хтось – інстаграмом, а хтось – твіттером. Хочеться, щоб якомога більше людей дізнавалося про те, що у бібліотеці життя вирує», – пояснює Іванка.

Дівчина додає: звісно, знайшлося чимало тих, хто таку сміливість розкритикував. Однак на негативні коментарі намагається не зважати. Бо, по-перше, раз критикують – отже, є фідбек, а по-друге, колеги – і старші, й молоді – підтримують такий нестандартний підхід до подання інформації.
«Я рада, що Іванка прийшла і принесла свій юний погляд на ці речі, тому що в більшості випадків бачите як сприймають бібліотекарів… Навіть коментували, мовляв, а що, бабусі бояться померти від ковіду, що потребують вакцинації? Але ми на таке не зважаємо, – каже директорка книгозбірні Алла Єфремова. – Ресурси з позиції молодих – це чудово. І ми раді тому, що бібліотека така, що вона нестандартна».
Доки розмовляємо з Іванкою, чутно, як за стіною хтось розспівується. Помітивши наше здивування, дівчина пояснює: то бібліотекарі… співають із педагогом.

«Це один з проєктів бібліотеки, – усміхається. – Ми на цих заняттях працюємо над дикцією, вокалом. Наш вельмишановний педагог каже, що співатимемо у стінах бібліотеки. Мене запросили взяти участь, а я подумала – чому б і ні?»

Читати ще: У юнацькій бібліотеці на Волині – солідне поповнення книжкового фонду

Окрім захоплення книгами, Іванка дуже любить фотографувати. Мріє про хороший девайс, щоб це робити. Каже, раніше полюбляла й рукоділля, але зараз трохи закинула, бо бракує часу.

Дівчина переконана: бібліотека – це необмежений простір для креативу, місце, куди молодь не має забувати дорогу.
«Днями під час мого чергування (ми зараз чергуємо, бо треба перевіряти, чи є у дорослих відвідувачів ковід-сертифікати) прийшла мама з двома дітками – записуватися в бібліотеку. Попросила, щоб порадили щось почитати старшому хлопчикові років десяти. Дуже приємно було за ними спостерігати, – ділиться Іванка. – Якщо батьки люблять книгу, то вони й дітей привчають до читання. Це дуже цінно».

Багато хто не розглядає бібліотеку як майданчик для кар’єрного зростання. Однак Іванка запевняє: це не так.

«Я тут здобуваю досвід, набуваю потрібних навичок, вчуся працювати в команді. Та й загалом, якщо справа тобі до душі, то ти знайдеш безліч можливостей для професійного зростання», – каже дівчина.

Із нею погоджується ще одна молода колега – Віта Новосад. У книгозбірні вона працює бібліографом.
«Напевно, це стереотипна фраза, але я люблю читати книги. А на цей шлях мене скерувала бабуся. Хоча її мотивація теж була дещо стереотипною, мовляв, робота в бібліотеці спокійна і неважка, – усміхається дівчина. – Я вступила до коледжу культури і мистецтв на бібліотечний відділ, вищу освіту здобула в Луцькому інституті розвитку людини Університету «Україна». Потім прийшла сюди на роботу й лишилася. Дуже люблю те, що роблю».

Віта є авторкою бібліографічних проєктів Волинської обласної бібліотеки для юнацтва. Її проєкт БібліоGRAF – класна платформа, де потрібну інформацію можна швидко знайти за хештегами та розділами.

«Наш бібліографічний відділ є провайдером у сфері інформації. Тут обслуговують читача віртуально, реально, онлайн, офлайн, підбираючи ту інформацію, яка потрібна. У нас дуже гарні бібліографічні проєкти. Ми обласна бібліотека, яка має досить потужний інформаційний потенціал, який намагаємось поширити, – розповідає Алла Єфремова. – В умовах карантину ми розширили діяльність і створили інформаційні продукти, які корисні не тільки для нашого читача, а й для працівників сільських бібліотек, бібліотек-філій, бібліотек територіальних громад. Діана Майко – завідувачка сектору, розробила і провела низку неординарних, цікавезних квестів грантового проєкту бібліотеки. А Віта Леонідівна розробила той ресурс, знайшла можливості донести ту інформацію, море якої є в бібліотеці, систематизувати її і показати читачеві. Це дуже крутий ресурс, він не є хайповим, але ми, професіонали, це розуміємо».
У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва постійно відбуваються різноманітні заходи для дітей та молоді: це і сеанси каністерапії, і табори для школярів під час канікул, і кіноперегляди, майстеркласи. Дуже популярні проєкти «Екофабрика» та «Помічник патрульного». Ними опікується ще одна невгамовна бібліотекарка Оксана Коба. Окрім того, бібліотека вже давно тісно співпрацює з КП «Ласка» у проєкті «Зоофабрика».

Читати ще: «Книга – вічна, як класична музика», – луцька бібліотекарка

Дуже важливо, що в бібліотеці дбають про інклюзію. Низка проєктів скерована саме на діток, які мають особливі освітні потреби. А оскільки книгозбірня розташована на другому поверсі й людям з інвалідністю важко піднятися сходами, унизу в приміщенні є спеціальна кнопка виклику, за сигналом якої бібліотекарі спускаються й обслуговують таких читачів.

До слова, ця кнопка неабияк пригодилася саме зараз, коли до закладу можна потрапити лише за наявності ковід-сертифіката.
«У нас ще чимало є невакцинованих людей. Але ж відсутність щеплення – не привід відмовлятися від читання книг, – зауважує Алла Єфремова. – Тож той, хто наразі не має можливості зайти в приміщення бібліотеки, може скористатися кнопкою виклику – і наші бібліотекарі видадуть потрібну літературу».
Директорка книгозбірні додає: у сучасній бібліотеці потрібно шукати шляхи, щоб туди прийшов читач. І саме таким шляхом ідуть працівники Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, використовуючи усі доступні методи та платформи, аби вкотре нагадати: книга жила і житиме. Бо завжди будуть ті, хто прагне естетичної насолоди та розвитку.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ОДІН. Показати IP 4 Грудня 2021 14:36
На ХА,ХА ТІ ВАШІ КНИЖКИ ПОТРІБНІ САМІ ЇХ ЧИТАЙТЕ МОЖЕ ШВИДШЕ ПОВМИРАЄТЕ.
Віра Показати IP 4 Грудня 2021 16:33
Молодці! Бібліотека - це духовність, затишок, творчість, естетичність, зв'язок поколінь! Успіхів вам!
Олесь до Віра Показати IP 4 Грудня 2021 22:20
Покоління росте пробачти мене за поганий англійський . Їм і бібліотеки їм і культура їм взагалі . Тік ток, інстаграм , ну іще з дисяток програм шоб тупіли дужче бо раби потрібні . Та в більшості скоро ні писати ні читати невмітимуть ..аж страшно ..35
Спостеріґач Показати IP 5 Грудня 2021 08:57
То потрібно самім безпосередньо виховувати своїх дітей. Не тикати в руки телефон, а займатись вихованням. Почитайте що це саме таке, в книжках а не в інсті чи ще де. Бо виростуть з них навіть не тіктокери та інстаграмщиці.
Лучанка Т до Спостеріґач Показати IP 5 Грудня 2021 18:35
Правду кажете. Сучасна молодь тримає в руках лише підручники. Добре, що їх розкриває.
Лана Показати IP 6 Грудня 2021 09:26
Волинська обласна бібліотека для юнацтва - це завжди передова бібліотека, де панує новаторство, затишок, рух, креативність, культура і багато хорошого! Молодці, можна на вас рівнятися в роботі!
Лучанка Показати IP 18 Грудня 2021 16:59
КапецюСмішно читати.Самі себе хвалите і пишете Сидит 50 поацівникіа іна день заходить до вас один читач.Які кнмжки у вас є.кому вони тра Все є в Інкєетіі.Давно пора вас закрити,а не платити на вас податки.Зарплатм по15 тисяч. За що?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus