USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Важливо почути думку практиків профтехосвіти, - Ірина Констанкевич

2 Грудня 2017 16:05
Майбутнє об’єднання закладів профтехосвіти, застарілі навчальні програми та відсутність сучасної матеріальної-технічної бази обговорили під час зустрічі народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич з колективом Маневицького професійного ліцею, інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

Маневицький профтех заклад готує спеціалістів інтегрованих професій, тобто таких, які поєднують декілька суміжних спеціальностей. На сьогодні тут навчається 250 учнів, також ліцей надає послуги перепідготовки незайнятого населення за спеціальностями стропальник і верстатник деревообробних верстатів.

Директор навчального закладу Олександр Піддубний зауважив, що ліцей заробляє деякі кошти за рахунок продажу столярних виробів студентів, проте цього не вистачає для того, аби придбати дороговартісну техніку.

«Маневицький ліцей – єдиний в області готує кранівників, проте у нас немає крану автомобільного. Зразок радянського виробництва вже не підлягає експлуатації. Придбати новий коштує близько 600 тисяч гривень. Колектив звертався у різні інстанції, але поки все марно», – констатував керівник закладу.



Ірина Констанкевич зазначила, що один із можливих варіантів придбання цієї техніки – участь у закордонних програмах.

«З 2018 року розпочинає діяти нова програма Європейського освітнього фонду. На останньому засіданні вони погодили, що виділять 400 мільйонів євро на розвиток української професійно-технічної освіти. Нам потрібно прикласти максимум зусиль, аби ваш заклад також потрапив до переліку об’єктів фінансування. За ці кошти можна буде придбати кран», – запропонувала нардеп.

Також Ірина Мирославівна висловила думку, що для отримання необхідної техніки варто залучати підприємців-забудовників, які мають бути у першу чергу зацікавлені у якісно підготовлених кадрах.

Окрім матеріального забезпечення колектив ліцею також дуже стурбований майбутнім об’єднанням із Колківським ВПУ. Викладачі переконані, що таке злиття не дасть позитивного результату. З цією думкою погоджується й Ірина Констанкевич.

«Не потрібно поспішати із такими процесами попереду законодавства. Є чимало аргументів, які свідчать, що об’єднання може бути не доцільним. Зокрема, у Колках вже утворена об’єднана територіальна громад, а це інша структура. Також і Колківське ВПУ, і Маневицький ліцей забезпечують досить великі сегменти населення. Це самодостатні заклади. Я надішлю інформаційне звернення до керівника обласного управління освіти Людмили Плахотної, аби вона роз’яснила своє бачення та стратегію. Поки необхідності у такому злиття я не бачу», – зауважила Ірина Мирославівна.

Нардеп також зазначила, що відповідно до статистики середня наповнюваність закладів профтехосвіти по Україні – 350 учнів. Проте не можна брати до уваги лише кількісні показники при вирішенні долі закладу, вважає Ірина Констанкевич, оскільки існує ще регіональна та професійна специфіки. Варто розглядати кожен окремий випадок.

У присутніх виникли питання й щодо працевлаштування випускників ліцею. Викладач Василь Халик розповів, що студенти закінчують їхній заклад із 4-им розрядом, проте отримують мінімальну заробітну плату, як і ті, хто розряду не мають. На думку педагога, це не справедливо та відбиває у дітей бажання навчатись.

Також викладачі розповіли про недоліки у програмах та освітньо-кваліфікаціних характеристиках. До прикладу, лісорубам у характеристиці прописано, що валка лісу має відбуватись ручними пилами Дружба-2. Проте таке обладнання вже давно не використовують на підприємствах.

Ірина Мирославівна запропонувала Василю Халику увійти до робочої групи, яка буде працювати над розробкою Закону «Про професійно-технічну освіту», та внести усі зауваження, які стосуються цієї галузі.

«Для мене дуже важливо почути думки та пропозиції людей, які працюють у профтехосвіті та напряму зіштовхуються із проблематикою. Коли у Верховній Раді на освітньому комітетіговорили про законопроект «Про професійно-технічну освіту», то зазначили, що змін ніби буде не багато, лише у синхронізації із Законом «Про освіту» та у термінології. Але насправді ця галузь потребує набагато глибшого опрацювання, оскільки не відповідає потребам, які диктує нам життя сьогодні», – підсумувала народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Директор Показати IP 2 Грудня 2017 16:55
Кому потрібні ці ПТУ Марна трата коштів Більшість випусників ,після закінчення,йде на біржу!
Леонід Показати IP 2 Грудня 2017 18:15
Стандарти підготовки робітників повинні розробляти не викладачі пту ,які жодного дня не працювали на виробництві,а роботодавці. Якщо впроваджувати Естонський досвід то зверніть увагу на той факт, що в Естоніії закладами керують педагоги, а нас інженери, деякі з яких ну дуже далекі від педагогіки.В ід простого злиття декількох закладів в центр змінилась тільки вивіска,а якість підготовки і умови навчання учнів не змінились в кращу сторону і хто аналізував чи всі учні втаких цетрах забезпечені гарячим харчуванням бо тижневе навнтаження 35-36 годин.
це їхня тактика Показати IP 2 Грудня 2017 21:05
які будуть вказівки 30 листопада, 22:08 - Відповісти 0 Основна мета - власні кишені ! Навчальна ціль - дати лохам дулю з маком !. ( в ЛВПУ в підвязці з подільниками з кодла від ОіН та ВОДА ... створений ОСОБЛИВИЙ мікроклімат ,- К* "зміїний клубок" зокрема від училища представляють ; управляющі безмозглим шефом - маріонеткою романюком , а саме с - медуза Горгона і її чоловік п - закодований агент залежний від Зеленого змія / надалі зЗз / , його сателіт від екс-економіста управління ОіН тьоті ліди зЗз синій серьожа псалтира ; гадость зековська тандемом з З з москалівська і їхнього холуя полішуцького 3.14здунця ; і тому подібні дуєти злодіїв романюки ; олєжки шевчуки ... ; в К* мають вже напрацьовані і ще напрацюють схеми . Так , що на тих коштах буде ...1) прозорість і звітність ; 2) посилена охорона з додатком навколо коштів з лютих диких звірів , та на ті кошти посадити ядовиту змію ; № 3 - чергова фіга буде вже так назвемо новому рівню ,,, а подільники "уведут" потрібні гроші та за одне і лютих звірів і ЯЙЦЯ з під змії . !!! Фігос под нос - ГАРАНТОВАНО ! ) Висновок - вони давним - давно підвязані , можливо досить помилок !?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus