USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Вчені відкрили новий вид титанозавра

18 Квітня 2024 00:35
В Аргентині описано новий вид титанозавра. Знайдений у гірських породах віком майже 70 мільйонів років, міні-робот отримав назву Titanomachya gimenezi і був у 10 разів меншим за своїх найбільших родичів-титанозаврів, що робить його одним з найменших з коли-небудь описаних.

Скам’янілості були знайдені в провінції Чубут у патагонській Аргентині, де вчені проводили розкопки у формації Ла-Колонія, пише Nnews.

Там вони виявили передні та задні кінцівки, а також фрагменти ребер і хребців загадкового виду титанозавра – першого зауропода з формації Ла-Колонія, який коли-небудь був розпізнаний.
Скам’янілості Titanomachya gimenezi, знайдені у формації Ла-Колонія.

В інших місцях Аргентини були знайдені одні з найбільших динозаврів, які коли-небудь ходили по Землі, включаючи колосальну брилу – патаготітанського мера (Patagotitan mayorum). На іншому кінці шкали розташований титаномахія вагою близько 7 тонн і – як писав Райлі Блек для National Geographic – розміром з величезну корову, що робить його приблизно в 10 разів меншим за патаготітана.

Читати ще: У Південній Америці виявили новий вид карликових оленів

Титаномахія жила в Маастрихті, останньому періоді крейдяного періоду, що передував масовому вимиранню. Його скам’янілості були знайдені у формації, яка дала все – від здоровенних хижаків до плезіозаврів, черепах і рептилій, але незабаром стало зрозуміло, що цей титанозавр не був чимось, що вони бачили раніше.

«Морфологія таранної кістки – кістки, що відповідає за розподіл сили, яка надходить від великогомілкової кістки на внутрішню частину стопи, – ніколи раніше не зустрічалася в інших титанозаврів і демонструє проміжні риси між лініями Colossosauria і Saltasauroidea, що підкреслює її еволюційну важливість», – сказав перший автор дослідження Агустін Перес Морено з CONICET і Музею Ла-Плати в своїй заяві.

Відкриття було зроблено в рамках проєкту про кінець епохи динозаврів у Патагонії, який фінансується Національним географічним товариством за підтримки понад 10 музеїв та університетів Аргентини, в тому числі Музею Ла-Плати. Він має на меті заповнити прогалину в наших знаннях про останні 15 мільйонів років Крейдяного періоду, а також про динозаврів і хребетних, які жили в регіоні протягом цього часу.
Цей період геологічного часу історично краще вивчений у північних регіонах, і є надія, що розкопки на півдні дозволять вченим визначити закономірності вимирання тут порівняно з рештою світу. Вже зараз проєкт дає уявлення про ландшафт динозаврів у Патагонії в пізньокрейдяну епоху.

Читати ще: Назвали на честь Волдеморта: в Австралії виявили новий вид мурах

«Відкриття Титаномахії доповнює попередні дані, які свідчать про те, що наприкінці Крейдяної епохи відбулися значні екологічні зміни, які ознаменувалися зменшенням розмірів титанозаврів, зменшенням їхньої чисельності та переважанням інших травоїдних динозаврів, таких як гадрозаври, на ландшафті, – сказав дослідник National Geographic Дієго Поль у своєму релізі. – Цей екологічний зсув травоїдних динозаврів стався на тлі зміни клімату і середовища проживання, а також наступу Атлантичного океану на значну частину Патагонії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus