USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У Монголії виявили схожий на птахів новий вид динозаврів-драконів

28 Листопада 2023 00:39
Науковці повідомляють про відкриття нового виду динозавра у Монголії, який зберігся в позі спокою протягом понад 70 мільйонів років.

Маленький динозавр, ймовірно оперений, отримав назву Jaculinykus yaruui, або «швидкий пазуристий дракон». Його «руки» з великим пальцем дозволяли йому копатися в колоніях комах для пошуку їжі, пише журнал PLOS ONE.

Цей новий вид був виявлений у монгольській пустелі Гобі, яка вважається одним із найбагатших джерел скам’янілостей динозаврів у світі. Перші яйця динозаврів були виявлені тут століття тому, а також інші відомі види, як-от овіраптор, протоцератопс і велоцираптор.

Читати ще: Динозаври могли жити під землею: у вчених з'явилася цікава теорія

Професор Пол Барретт, фахівець з динозаврів з Музею природознавства, зауважує, що Монголія багата пізньокрейдяними породами, які дають детальне уявлення про кінець ери динозаврів. Скам’янілості динозаврів у регіоні збереглися добре і мають сучасний вигляд, коли їх дістають із каміння охристого кольору.

Серед багатьох динозаврів у регіоні також знайдено альвареззавридів – групу динозаврів, які мають схожість з птахами. Їхні характеристики, як-от легкий череп, невеликий розмір тіла та кілеподібна грудна кістка, дозволяють вченим розглядати їх як родичів сучасних птахів.

Ці тварини досягали близько метра у висоту та набирали вагу близько 30 кг. Їхньою головною відмінністю була незвичайна будова скелета. Так, у динозаврів було повернено шию та хвіст, а задні кінцівки підвернуто під таз.

Читати ще: Астероїд не винен: вчені висунули нову теорію зникнення динозаврів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus