USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вчені заявили про критичну ситуацію зі зміною клімату: кількість стихійних лих зростає

30 Липня 2021 13:36
У світі за останній час значно збільшилася і продовжує зростати ще стрімкіше кількість повеней, пожеж та інших стихійних лих. Причиною цього міжнародна група вчених назвала дії людства, які впливають на зміну клімату.

Звіт фахівців зі США, Австралії, Британії, Франції, Німеччини, Нідерландів та Бангладеш було опубліковано у журналі BioScience і є оновленням попереднього дослідження. Йдеться про декларацію щодо надзвичайної ситуації у сфері клімату, яку підписали понад 11 000 вчених зі 153 країн світу, пише Обозреватель.

Автори оновленого документа вказали на зростання кількості стихійних лих у світі, серед яких:

- руйнівні повені;

- посухи;

- шторми;

- лісові пожежі.

Вчені оцінили, що 2020-й став другим найбільш спекотним роком в історії спостережень. Ба більше, п’ять найспекотніших років припали на період після 2015-го.
Причиною щорічного погіршення клімату назвали діяльність всього людства – зокрема те, що люди продовжують використовувати ресурси планети в звичному для себе режимі й не прагнуть сповільнювати темпи.

Автори наукової статті вказали на необхідність зсуву пріоритетів світової енергетики. Йдеться про радикальне скорочення викидів парникових газів (особливо метану), створення стратегічних кліматичних резервів для зберігання вуглецю, введення плати за його використання. Також закликали проводити дієві заходи на тему захисту біорізноманіття для молодого покоління і дорослих.
«Ґрунтуючись на останній тенденціях у життєво важливих функціях планет, ми підтверджуємо декларацію про надзвичайний клімат і знову закликаємо до перетворювальних змін, які необхідні зараз як ніколи для захисту життя на Землі та збереження максимально можливої кількості планетних кордонів. Ми повинні об’єднатися як глобальна спільнота, що розділяє почуття невідкладності, співпраці й справедливості», – підсумували фахівці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus