USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Вчені знайшли ліс, який зник 22 мільйони років тому разом із тваринами

6 Січня 2024 00:31
Приблизно 22 мільйони років тому на острові Барро-Колорадо в Панамському каналі розкинувся унікальний мангровий ліс, створюючи дивовижне середовище для різних видів рослин і тварин.

Цей ліс висотою до 40 метрів став домом для багатьох унікальних видів, що відрізнялися своїми особливостями та пристосованими до умов солонуватої зони, де зустрічалися солоні та прісні води, пише Hyser.

Як виявилось, цей рай був тимчасовим.

Приблизно через мільйон років після свого зародження ліс був стертий з лиця Землі в результаті масштабного виверження вулкана. Виверження викликало явище, відоме як лахар – потік бруду, води, попелу та каміння, перемішаних у мокрому стані, який не залишив шансів для рослин та тварин на своєму шляху.

Читати ще: У Китаї знайшли палац династії, яка вважалась вигаданою

Вчені зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень, вивчаючи цей унікальний період, виявили рештки дерев, які колись становили цей мангровий ліс.

Їм пощастило, оскільки ці дерева зберегли свою структуру та особливості, давши вченим можливість ближче познайомитися з цією давньою екосистемною спільнотою.

Аналіз скам’янілостей підтвердив, що цей мангровий ліс був надзвичайно різноманітним, будинком багатьох видів, які сьогодні вже вимерли.

Лахар, потужний потік, подібний до мокрого бетону, був чарівний і покрив величезну територію, зберігаючи при цьому скам’янілості в напрочуд хорошому стані.

Крім того, вчені виявили, що в той час концентрація вуглекислого газу в атмосфері була набагато вищою, ніж зараз.

Читати ще: У Великій Британії археологи-любителі знайшли в саду втрачений палац Тюдорів

Ці зміни в атмосферних умовах також зробили свій внесок у формування особливого виду дерев, який був названий Sonneratioxylon barrocoloradoensis.

Всі ці відкриття підкреслюють унікальність і крихкість екосистем, а також як важливим фактором у їх збереженні може бути вивчення давніх слідів історії природи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
До редактора Показати IP 6 Січня 2024 04:34
Сюди перекочував з Hyser місцями бездумний переклад Р. Філоненка публікації в англомовному Daily Mail. Зокрема: "Лахар, потужний потік, подібний до мокрого бетону, був чарівний і покрив величезну територію...", - повторюєте ви за Філоненком. Читаємо це речення в оригінальному тексті Пітера Гесса: "A lahar flows like wet concrete at breakneck speeds and can instantly cover an area." Правильний переклад: "Лахар тече, як мокрий бетон, із шаленою швидкістю та може миттєво покрити територію." Дякую за увагу.
ВІРУС Показати IP 6 Січня 2024 08:16
ЦЕ МОЖЕ ЗВІРІВСЬКЕ ЛІСОМИСЛИВСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus