USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Вчені знайшли молекулу, яка паралізує COVID-19

11 Січня 2022 07:00
Фінські вчені виявили молекулу, яка блокує спайк-білки коронавірусу SARS-CoV-2 та захищає людину від зараження протягом кількох годин.

Для цього достатньо нанести речовину, що містить молекулу, на слизову оболонку носа, повідомляє Укрінформ з посиланням на Yle.

Зазначається, що віруси проникають у клітини людини за допомогою розташованих на їхній поверхні шипоподібних спайк-білків. Але в коронавірусів – і у різних варіантів SARS-CoV-2, і у вірусу SARS, що спричинив на початку двохтисячних епідемію атипової пневмонії, – у цих білках є слабке місце.

За словами вірусолога Анни М’якеля, молекула TriSb92 стискає або зв’язує схоже на тризубець вістря білка й не дає йому пробратися у клітини. Тому вірус, що потрапив на слизові, не викликає захворювання.

Читати ще: У села направлять 800 мобільних бригад для вакцинації проти COVID-19

М’якеля називає це своєрідною біологічною захисною маскою. Під час дослідів на тваринах вона показала себе дуже ефективною. TriSb92 захищала лабораторних мишей від коронавірусу протягом восьми годин. В аналогічних умовах усі миші, які не отримали спрей з молекулою, заразилися коронавірусом.

Поки що незрозуміло, коли спрей може з’явитися в аптеках. Це залежатиме від того, визнають його лікарським засобом чи ні. А наразі вчені з’ясовують, чи може молекула TriSb92 допомогти при постконтактній профілактиці коронавірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 10:09
ну бо створити вірус розуму вистачило а ліки які б діяли 100 % ні? чи не хочуть
Алконавт Показати IP 11 Січня 2022 10:13
Молекула с2н5он

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus