USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які ускладнення може спричинити COVID-19 і чим загрожує постковідний синдром

30 Листопада 2021 07:00
У пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію, зростає ризик інсульту та інфаркту в постковідний період. Щоб убезпечити себе від ускладнень, впродовж принаймні пів року варто контролювати стан здоров’я.

Як сказав генеральний директор Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова Сергій Риженко, такі ускладнення стали частіше траплятися в українців, які перенесли коронавірус. Лише за останній тиждень до лікарні по медичну допомогу з таким діагнозом звернулося тринадцять людей, повідомляє Обозреватель.

Медик зазначив, що тяжкість перенесеного захворювання не впливає на ймовірність ускладнень. А інсульт та інфаркт можуть виникнути навіть у тієї людини, яка перенесла захворювання порівняно легко.

Про те, що коронавірусна хвороба впливає на стан судин і може спровокувати серцево-судинні захворювання, йдеться у дослідженні американських учених, опублікованому в науковому журналі Research Square. Зазначено, що люди, які перенесли COVID-19, мають більш високий ризик інсульту, серцевого нападу, серцевої недостатності та інших серцево-судинних проблем. Здебільшого ризики з’являються за кілька місяців після зараження коронавірусом.

«Ризик виникає не тільки у людей з тяжкою формою COVID-19, а й у тих, хто був хворий на легку форму», – йдеться у науковій роботі.

Дослідники зазначили, що хвороби серця вже є провідною причиною смерті у США.

«Стратегії догляду за людьми, які пережили гострий епізод COVID-19, мають включати увагу до серцево-судинних захворювань та хвороб», – написали автори нового дослідження.

Воно доповнює раніше опубліковану наукову роботу в авторитетному медичному виданні The Lancet, де вивчали ушкодження серця у людей з COVID-19. Більшість цих досліджень було зосереджено на госпіталізованих пацієнтах.

Нове дослідження також включало людей з COVID-19, які лікувалися амбулаторно. Крім того, дослідники спостерігали за тими, хто переніс корона вірус, протягом більш тривалого часу після їхнього початкового зараження – від восьми місяців до понад року.

Щоб визначити ступінь серцевого впливу, пов'язаного з COVID-19, дослідники вивчили електронні медичні карти понад 151000 пацієнтів США, які перенесли хворобу, включаючи людей, яких було госпіталізовано через COVID-19 у відділення інтенсивної терапії, або ж вони перебували на амбулаторному лікуванні.

Дослідники виявили, що люди, які пережили COVID-19, мали більш високий ризик серцево-судинних проблем навіть за кілька місяців після лікування від COVID-19.

«У них був на 48% вищий ризик інсульту, на 79% вищий ризик фібриляції передсердь (ФП), на 61% вищий ризик серцевого нападу і на 73% вищий ризик серцевої недостатності», – відзначили медики.

У людей, які потрапили у відділення інтенсивної терапії, ризик серцево-судинних захворювань був майже вшестеро вищим, ніж у тих, хто не хворів на COVID-19.

Для госпіталізованих пацієнтів, які не потребували перебування у відділенні інтенсивної терапії, загальний ризик був приблизно утричі вищим. У не госпіталізованих пацієнтів ризик був вищим в 1,4 раза.

«COVID-19 залишає у людей широкий спектр хронічних проблем зі здоров’ям, і робить це більшою мірою та частіше, ніж сезонний грип», – прокоментувала дослідження доктор філософії, епідеміолог Університету Західної Австралії Зої Хайд у Twitter.

Вчені все ще намагаються зрозуміти, чому люди, які перехворіли на COVID-19, мають більш високий ризик серцевих і пов'язаних з ними проблем навіть за кілька місяців після їхнього початкового зараження.

За однією з версій, коронавірус спричиняє тривалі пошкодження клітин серця. Інша версія говорить про імунну відповідь організму, яка завдає йому додаткової шкоди.

Автори дослідження зазначають, що непрямі фактори також можуть відігравати роль, наприклад, вимушене сидіння вдома, втрата роботи, зміна звичок у харчуванні або фізичній активності під час пандемії або смерть члена сім’ї.

«Соціальні, економічні та інші фактори стресу, з якими стикаються люди з COVID-19, також можуть впливати на їхні серцево-судинні хвороби», – додали вчені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus