USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Вчительці та її колегам колектори погрожують через борг: як захиститися

22 Вересня 2020 16:08
Колектори через борг жінки, яка працює в школі, погрожують усім її колегам. Хоча жодного відношення до її кредиту колеги не мають.

Що робити в такій ситуації та як за законом мають діяти колектори – у сюжеті Сніданку з 1+1.

«Якимчук Марія Михайлівна, швидко повернула гроші до фінансової компанії «Є-гроші», як ти просила на лікування свого співмешканця Пікуля Івана Анатольовича» – це ще найбезневинніший дзвінок від колекторів, які надходять чоловікові десятки разів на день.

Він і є той нібито співмешканець Пікуль Іван Анатолійович, який насправді директор столичної школи. У ній і працює вчителька молодших класів пані Марія, яка взяла кредит і повністю його не виплатила. Справжній телефонний терор розпочався не лише для неї, а й для всіх працівників школи. «Усім вчителям, управління освіти, дружині особисто. З такими певними, знаєте, натяками і погрозами, що все рівно ми дістанемо. Мовляв, у вас є кошти, у вас є школа, у вас є батьківські кошти, хоча це являється неправдою, як і наклеп, що я співмешканець», – розповідає чоловік.

Звідки в колекторів номери телефонів всіх працівників школи, не знає й сама боржниця. За її словами, ні поручителями, ні контактними особами нікого не вказувала, а коли директора колектори назвали ще й її співмешканцем, то була просто приголомшена, бо в анкеті вказувала, що заміжня.

Жінка розповіла, що справді декілька місяців тому взяла кредит у цій організації, прострочила виплати, після чого їй почали нараховувати шалені штрафні санкції. Зараз їх погасити просто не в змозі: «Зараз в мене прострочення близько півтора місяці. За ці півтора місяці з 4500 вони нарахували на сьогоднішній день 22 тисячі». Жінка каже, що лякає не стільки кругленька сума виплат, бо від боргу свого не відмовляється, скільки постійні погрози та надокучливі дзвінки колекторів.

У цій ситуації фінансова організація двічі порушила закон, пояснює адвокат. «Ці нав’язливі дзвінки – це все є незаконно, це є втручання в приватне життя людини. За це встановлена кримінальна відповідальність», – каже Лаврентій Царук.

Тим більше зараз, коли на всій території країни карантин. За законом, нараховувати штрафні санкції кредитори не мають права. «Ти зобовязаний сплатити кредит, сплатити відсотки, але якщо тобі ще нарахують штраф або пеню, то оці платежі ти вже не сплачуєш», – розповів фахівець.

Якщо ж ви не є боржником чи офіційним поручителем по кредиту, а колектори вимагають, щоб ви за когось віддали його борг, то у НБУ радять не розмовляти телефоном з такими людьми. «На сайті компанії потрібно знайти офіційні контакти і написати офіційно, що я не є боржником, але мені дзвонять з такого-то номеру на мій особистий номер – це порушення Закону про захист персональних даних. Видаліть мій номер з, бази будь ласка», – каже Ольга Лобайчук, начальниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ.

Якщо ж і це не спрацює, одразу пишіть заяву до поліції, а також до Нацбанку. Якщо скарга підтвердиться, то ліцензію в такої фірми зможуть забрати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Остап Вакарчук Показати IP 22 Вересня 2020 18:13
Захиститись від колекторів дуже просто. Спочатку боржнику, тій банківській установі в якій брав кредит, згідно договору погасити у повному обсязі заборгованність. Після цього на працівників колекторського агенства подати відношення або заяву до Луцького міськрайонного суду. Найняти адвоката та працювати на цим питанням задля того, щоб покарати тих хто вам погрожує.
Я Показати IP 22 Вересня 2020 18:37
Моєму чоловіку із різних номерів по 40-50 разів у день надзвонювали. Якщо піднімав, то звучала одна фраза "негайно поверніть борг". Потім почалися смс. Ваша сусідка, така то, взяла гроші і не сплатила кредит. Якщо вона не поверне борг, почнуться проблеми, які зачеплять і вашу сім"ю. Ніякої сусідки із таким ім" ям ми не знали. Якось додзвонилися в ту шарашкіну контору, пояснили ситуацію. Дзвінки й смс припинилися. І тут випадково дізналися, що ж це за сусідка така. Це дочка жінки, поруч із якою чоловік жив 15 років тому. Уявляю, якби такі дзвінки й смс почалися моїй бабці або дідові. Вони б уже з розуму зійшли.
Taras Показати IP 21 Грудня 2022 19:12
Почав навчання в онлайн курсі на сервісі scorector com щоб позбутися своїх боргів і вже на самому початку навчання дізнався для себе багато корисної інформації, якої раніше не знав. Курс порекомендував мій хороший знайомий у якого вже повністю вийшло позбутися боргів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus