USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Верховну Раду просять передбачити виплати для добровольців тероборони

7 Червня 2022 17:16
Верховну Раду України просять передбачити соціальні виплати для бійців територіальної оборони. Чимало свідомих громадян пішли добровольцями та уклали контракти з добровольчими формуванням територіальних громад, однак і досі вони не отримують заробітної плати, хоча й виконують бойові завдання, захищаючи нашу державу.

Відповідну петицію на сайті Верховної Ради ще 28 квітня зареєстрував Віктор Левицький.

Як зазначив автор петиції, з початку військової агресії Російської Федерації проти України всі свідомі українці долучились до лав територіальної оборони, уклавши контракти з відповідними ДФТГ (добровольчими формуваннями територіальних громад). Добровольці, які задіяні у виконанні завдань щодо національного спротиву проти агресора, виконують такі завдання з власних заощаджень вже понад 50 днів.

Читати ще: Не лише озброєні, а й захищені: Ігор Палиця закупив для батальйону «Луцьк» майже сотню бронежилетів та засоби зв’язку на понад 2 млн

У петиції вказано, що наказом Міністерства оборони України №84 «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони» передбачено, що на добровольця, який уклав цей контракт, поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та ст. 119 Кодексу законів про працю України. Вказана норма соціальних та трудових гарантій забезпечує не всі категорії добровольців територіальної оборони.

Попри це, особи, що вступили до лав ДФТГ і які раніше не мали постійного місця роботи або є ФОП 1 та 2 груп, залишились без матеріального забезпечення, яке гарантоване статтею 119 Кодексу законів про працю України для громадян з офіційним працевлаштуванням. Питання забезпечення таких груп добровольців (а це понад 90% учасників територіальної оборони) залишається поза увагою Держави та є неврегульоване законодавством України.

Читати ще: «Вашими тілами вкриємо кожен сантиметр нашої землі», – батальйон «Луцьк» не радить окупантам сунути на Волинь

Тому виконання завдань добровольцями в боротьбі проти російського агресора стає неможливим через відсутність прожиткового мінімуму для існування їхніх сімей. На сьогоднішній день підготовлені учасники територіальної оборони не укладають або розривають вже укладені угоди ДФТГ, здають зброю і виходять з добровольчих формувань для пошуку робочих місць. Тож автор петиції просить передбачити на законодавчому рівні забезпечення соціальних виплат, фінансових заохочень та трудових гарантій усім добровольцям, які були і є залучені до територіальної оборони, а також визначити механізми фінансування вказаних виплат та гарантій з державного та місцевих бюджетів.

Нині петицію підписало понад півтори тисячі людей. Загалом для її розгляду потрібно 25 тисяч підписів. Дата завершення збору підписів 28 липня.

Нагадаємо, 1 березня у Луцькій міській територіальній громаді для підтримки безпеки та порядку, виконання бойових завдань з оборони міста й сіл створено батальйон оперативного реагування «Луцьк». На той час громадське формування «Варта порядку» мобілізувало підрозділ з півтори тисячі підготовлених, злагоджених, озброєних та з бойовим досвідом бійців, з яких і утворили батальйон оперативного реагування. А очолив його керівник ГФ «Варта порядку», військовий з досвідом, підполковник Олександр Тиводар. Наразі формування налічує вже понад 8 тисяч осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Тарас2 Показати IP 8 Червня 2022 10:55
Досить дивна вимога, хай їм територіальні громади і платять, а хто хоче зарплату хай іде в військові частини ТрО ЗСУ, або ЗСУ.
Андрій до Тарас2 Показати IP 23 Січня 2023 07:36
Я хочу побачити,як ти воюєш.Коли твоя сім'я голодує.Розумник хе...й
ДФТГ Показати IP 15 Червня 2022 18:23
У нас хлопці патрулють 110 днів,і стоять на постах.Дай бог ,щоб війна закінчилася,але на даний момент багато хлопців залишилися без роботи,бо працювали за кордоном,або не офіційно і я вважаю що хоть би разова допомога як заохочення їм потрібно дати.
Допомога Показати IP 9 Липня 2022 13:00
Я вам скажу так, одне діло коли це ДФТГ знаходиться десь у Чернівецькій області і їм нічого не платять, а якщо ДФТГ знаходиться наприклад у Миколаївській області і стоїть майже на першій лінії, то це зовсім друге. Хлопці підписали контракти які не зовсім то відрізняються від контрактів ЗСУ. В контакті і в законі прописано фінансове забезпечення!!! Де воно?
Сергій Васильович. Показати IP 12 Серпня 2023 11:27
Я і мої побратими в ДФТГ з самого початку війни. Виконували і виконуємо згідно БР різні завдання. Уже пройшло півтора року, але ні копійки від держави і місцевої влади ми не отримали. А це Запоріжжя. У кожного є сім'ї і потрібно якось за щось жити, оплачувати комуналку і інші витрати. Багато уже розірвали контракти і зникла у них патріотичність. Державі байдуже і люди розуміючи це розривають контракти. Ми ще тримаємось, але чи надовго? Якщо лишити депутатів заробітної плати чи будуть вони працювати?
Іван гірчиця Показати IP 1 Жовтня 2023 11:05
В той час поліціянти мають по 40 тис. А дфтг дулю. І ні за що нехочуть відповідати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus