USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Від США до Таїланду: куди їдуть волинські товари. Інфографіка

24 Листопада 2020 18:31
Волинські товари цього року експортували у понад 90 країн світу, найбільше – в Німеччину, Польщу та Великобританію. В топі – ліс та сільгосппродукція, проте більше продали обладнання та механізмів. Торгуємо ми й з Росією. Такі дані щодо експорту та імпорту на Волині оприлюднила Державна служба статистики у Волинській області.

Обсяги експорту

В середньому показник експорту в січні-вересні 2020 року склав 89,2 % до аналогічного періоду минулого року. Проте деякі групи товарів навіть наростили обсяги: більш як втричі зріс експорт на жири рослинного та тваринного походження (327,4%), вдвічі – на мінеральні продукти (228,4%), на третину зросли показники експорту виробів з каменю, гіпсу й цементу (136%) та на чверть – недорогоцінних металів та виробів із них і готових харчових продуктів (по 127,2%).

Натомість різко зменшилися обсяги експорту на прилади та апарати оптичні й фотографічні (всього лише 30,5% від показників минулого року за аналогічний період). Вдвічі знизився експорт взуття, головних уборів, парасольок та живих тварин і продуктів тваринного походження (яйця, риба, молочні продукти та ін): 55,9 та 58,2% відповідно.
Куди експортуємо

Загалом за 9 місців 2020 року з Волині реалізували за кордон товарів на загальну суму 462,7 млн доларів США. Найбільше товарів волиняни експортували до Німеччини - на 87,7 млн доларів США. На трохи меншу суму (87,4 млн дол. США) продали товарів до Польщі.

На третьому місці - Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. З цією країною Волинь наторгувала на 52,3 млн доларів США.

Окрім них, в десятці лідерів-країн, куди експортуються волинські товари, за підсумками 9 місяців цього року опинилися Нідерланди, Італiя, Білорусь, Росiйська Федерацiя, Бельгiя, Республіка Молдова та Словаччина.

Крім країн ЄС та найближчих сусідів, волинські товари їдуть в США, Канаду, Таїланд, Бангладеш. Загалом – у понад 90 країн. При цьому, інформація про обсяги торгівлі з близько 30-ма країнами (Бахрейн, Палестина, Ліван, Австралія та інші) належить до конфіденційної.
Чим торгуємо з іншими державами

На першому місці за обсягами експорту не сільгосппродукція і не ліс, хоча вони теж в топі. Найбільше Волинь продала машин, різноманітного обладнання та механізмів. На другому місці – деревина і вироби з неї, а на третьому – продукти рослинного походження (овочі, плоди, зернові культури, насіння, живі дерева та рослини). Також у значних обсягах з Волині експортується папір та картон, одяг, м’ясо, іграшки.
Крім товарів, волиняни надають закордонним компаніям і різноманітні послуги. За 9 місяців цього року експорт послуг склав 62,85 млн доларів. Найбільше послуг волиняни надали австрійським компаніям. Причому, основний обсяг послуг - послуги з переробки товарів з метою реалізації за кордоном.
Імпорт товарів: основні гравці

Інший бік зовнішньої торгівлі – імпорт. За 9 місяців на Волинь завезли товарів на 935,7 млн доларів США, що майже на 473 млн доларів більше, ніж обсяг товарного експорту.

Головні країни-імпортери – Білорусь (18,4%), Польща (15,7%) та Німеччина (11,2%). До десятки найбільших країн-імпортерів належать також Угорщина, Литва, Китай, Францiя, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Росiйська Федерацiя та Словаччина. До слова, на 11 місці – США.
Загалом левова частка імпорту належить невеликій когорті країн – їх всього 19. Крім вищезазначених, до основних імпортерів належать Італiя, Швейцарiя, Казахстан, Нідерланди, Чехія, Румунiя, Японiя та Туреччина. На ці країни припадає майже 92% імпорту.
Обсяги імпорту, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилися на 8%, тоді як експорт скоротився на 10,8%.

На найбільшу суму – 267 млн доларів за 9 місяців імпортували засобів наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби. Це 28,5% імпорту. Ще чверть (25,5%) імпортованих товарів – мінеральні продукти, до яких належить паливо та газ. 16,2% імпорту – машини, обладнання та механізми; 8,2% - полімерні матеріали, платсмаси та вироби з них. На 5-му місці, маючи 4,3 % імпорту, – живі тварини та продукти тваринного походження. Загалом ці 5 груп товарів складають 87,2% усього імпорту на території області.
Крім того, імпортують на Волинь добрива, іграшки, одяг,меблі та інші товари.

Ринок послуг: що, звідки і скільки

Щодо ринку послуг, то їхній імпорт у січні-вересня 2020 року скоротився на 20,4%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Вдвічі зріс імпорт послуг, пов’язаних з будівництвом, натомість більш як удвічі зменшився імпорт ділових послуг.
Загалом на Волинь закордонні компанії надали послуг на 21,7 млн доларів США, найбільше – 27,4% - волинянам було надано послуг, пов’язаних з подорожами. Хоча минулого року цей відсоток був вищий.
Найбільше послуг надали волинянам компанії з Польщі, Німеччини та Швецiї. В десятку також потрапили Швейцарiя, Болгарiя, Кiпр, Францiя, Білорусь, Словаччина та Нідерланди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Богдан Показати IP 24 Листопада 2020 19:24
Класна стаття
Ігор Показати IP 24 Листопада 2020 21:27
І в Крим та на Донбас теж їдуть. Війна війною а бізнес по розкладу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus