USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Від журналу Time до відстріляних боєприпасів: виставку музею в Берестечку експонатами поповнюють волонтери

1 Квітня 2023 20:16
Експозицію, що вміщує матеріали часів повстанської доби, свідчення мужності наших захисників під час антитерористичної операції та нинішньої війни, розв’язаної росією проти України, спочатку було представлено до Дня Незалежності.

Згодом вона поповнилася багатьма новими експонатами й відкрилася 80-ї річниці створення Української Повстанської Армії, Дня захисників і захисниць України. Про це у Фейсбуці пише кореспондентка «Горохівського вісника» Галина Дмитрук.

Чимало речей, які відображають відчайдушну боротьбу нинішнього покоління українців за волю, просто з передової привіз директор музею Олег Дергай під час служби у лавах ЗСУ. Внесок у розпочату справу сьогодні продовжують робити й ті, хто вважає за необхідне зберегти для нащадків незаперечні факти військової агресії росії проти України.

Американський журнал Time, на сторінках якого президента України Володимира Зеленського було названо людиною року, передали з Об’єднаних Арабських Еміратів. Видання придбали родичі жителя Берестечка в одному з дубайських супермаркетів.
Чи не найбільше експонатів музейної виставки – від волонтерів Берестечківської громади. Повертаючись із поїздок з гуманітарною місією, вони майже щоразу привозять щось із передової.

Читати ще: Каска, форма, сухпайок: колекцію волинського музею поповнили речі російських військових

«Деякі речі нам віддавали наші військові. Ну а дещо просто з окопів москальських виймали, – розповідає волонтер Сергій. – Дістати уламки ворожих боєприпасів чи військові трофеї зазвичай нескладно. Набагато важче буває провезти їх через блокпости…»
Сьогодні в історичному музеї Берестечка безліч експонатів, призначених розповісти відвідувачам про те, яку зброю використовують російські окупанти проти наших захисників і мирного українського населення. Є чимало ворожої амуніції та особистих речей загарбників, зокрема бронежилети, розгрузки, форми, каски. Також тут можна побачити сухий пайок окупанта, ключі від квартири та бойовий устав із зазначеним прізвищем власника.
Читати ще: У музеї на Волині відкрили виставку з експонатами з фронту

Більшість експонатів привезено з Донецької та Харківської областей. У розповідях про них найчастіше звучать Ізюм, Лиман, Барвінкове, Авдіївка, Куп’янськ, Курахове, Ямпіль, Білогорівка, Новоукраїнка, Бахмут, Часів Яр, Вугледар, Шахтарське. Неможливо оминути увагою уламок використаної проти наших земляків ракети реактивної системи залпового вогню «Смерч», який нині в музеї.
Зі слів волонтера Юрія, коли везли цей та інші уже відстріляні боєприпаси, на одному з блокпостів їх зупинили представники військової патрульної служби. Туди ж викликали й слідчо-оперативну групу, на вимогу якої довелося писати пояснювальні зі зазначенням паспортних даних, куди і звідки прямують та для якого музею везуть вказані речі.
Ми уже встигли звикнути, що все російське несе в собі смерті та руйнування. Разом із речами волонтери привозять з фронту різноманітні історії. Ними тепер ділиться із відвідувачами Берестечківського музею директор Олег Дергай.
З-поміж експонатів виставки чітко вирізняється намальована на твердому пластику картина, яку роздобув настоятель Свято-Духівського храму міста Берестечка, волонтер, а на сьогодні військовий капелан отець Володимир. Раніше вона висіла у штабі українських військ прикордонного Херсонського загону. Після того як росіяни захопили територію, свій слід вони залишили й на картині, позначивши її «зетками».
Не раз доводилося волонтерам стати свідками москальської підступності та жорстокості. Побачене ще довго відгукуватиметься ненавистю до всього, пов’язаного з росією.
Ось одне з таких: у Херсоні, посеред однієї з розграбованих квартир, сидить на стільчику величезний іграшковий ведмідь, споряджений у російську військову форму. Очевидно, що іграшка замінована. Залишається лише уявити, що було б, якби до домівки раніше повернулися її мешканці.
Як видиме порівняння – ведмедик, якого подарували волонтерам українські діти. Він як оберіг нині подорожує з хлопцями у волонтерському автомобілі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus