USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«Вік пацієнток з раком матки знижується». Волинська лікарка – про види недуги та важливість оглядів для жінок

12 Листопада 2023 15:17
Кількість випадків раку в гінекології постійно зростає, а вік пацієнток з онкологією шийки матки та тіла матки знижується.

Про це в ефірі «12 Каналу» розповіла гінеколог-онколог Волинського обласного центру онкології Оксана Гринчук.

«Незважаючи на сучасні технології, на жаль, рак прогресує. Форми стають агресивнішими, важче піддаються лікуванню», – акцентувала лікарка.

Причини виникнення раку й донині чітко не встановлені. Факторами ризику можуть бути погана екологія, неправильне харчування, шкідливе середовище перебування, згубні звички, незбалансований режим праці та відпочинку.

«Скільки в людини є органів – стільки можливих проявів раку. Не можна чітко сказати, які види більш чи менш складні. Кожен рак має свою природу. На лікування впливає стадія, на якій визначили хворобу. Якщо діагностуємо захворювання на першій стадії, то шанси на виживання більші, якщо на другій чи третій – вони менші, на четвертій – ще менші», – розповіла Оксана Гринчук.

На першій стадії всі види раку добре піддаються лікуванню, проте більш агресивні види можуть з часом повернутися.
У гінекології рак найчастіше виникає в області матки. Лікарка акцентувала: на початку її професійного шляху ця хвороба частіше торкалася жінок, яким за п’ятдесят. Зараз же медики констатують, що захворювання молодшає, проявляючись і в жінок від 30 років.

«Молодий вік не виключає онкозахворюваності», – наголошує гінеколог-онколог, додаючи що часто жінки пізно звертаються по допомогу.

Читати ще: «Рак не лікують ані одеколоном, ані смаженою цибулею чи травами», – волинські онкологи

Зі слів Оксани Гринчук, профілактичний огляд у спеціаліста жінка повинна проходити один раз на рік. Він має включати три аспекти: огляд жінки на гінекологічному кріслі, ПАП-тест (цитологічний забір матеріалу з шийки матки), ультразвукове дослідження органів малого тазу. Найкраще йти до лікаря після періоду планової менструації.

Рак шийки матки, як зазначає гінекологиня, можна визначити під час ПАП-тесту. Процедура є безболісною для жінки та недороговартісною. Рак тіла матки визначає УЗД, яке точно показує зміни всередині органа. Однією з ознак, які можуть вказувати на необхідність звернутися до гінеколога, є контактні кровомазання (коли жінка після статевого акту скаржиться, що у неї кров’янисті виділення).

Щоб потрапити на планову консультацію до гінеколога-онколога у Волинський центр онкології, необхідно взяти направлення у сімейного лікаря, відзначила Оксана Гринчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Dana Показати IP 14 Листопада 2023 05:15
Не дивно. Раннє статеве життя зміна партнерів, аборти. Я знаю дівчинку 17 років, якій мама з 14 років клала презерватив в карман, коли та ходила на тусовки. Типу, в них такі крутезні стосунки. Мати року. Потім гормональні протизаплідні... зараз дитина вже оперована по жіночому. Про дівчат і жінок 18+ мовчу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus