USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Вісім громад на Волині відмовилися від купівлі шкільних автобусів

19 Липня 2021 14:45
Громади, які раніше надсилали гарантійні листи про те, що вони готові придбати шкільні автобуси, передумали. Тож, аби не втратити кошти державної субвенції, цією пропозицією пропонують скористатися іншим громадам, які спершу не увійшли до списку.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії облради.

Зокрема, директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк повідомив, що до обласного бюджету надійшло 2,9 мільйона гривень від трьох громад області на співфінансування придбання шкільних автобусів. Зокрема, кошти на це передбачили Берестечківська, Городищенська та Олицька громади. Цим і зумовлене внесення змін до показників обласного бюджету.

Очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна доповнює: ситуація з придбанням шкільних автобусів цього року непроста. На 19 автобусів вже проведена закупівля, проте лише на 14 з них надійшли кошти або надані гарантії від громад про співфінансування. Натомість чимало громад відмовляються виділяти кошти на купівлю шкільного транспорту, попри те, що раніше переконували у своєму бажанні купити автобуси і декому вдалося знайти заміну, але є ще кілька вільних. Тож вона зауважує: цією пропозицією можуть скористатися інші громади, які раніше не були включені в попередній перелік на закупівлю автобусів.

«Так складається, що дуже багато громад дали відмову. Спочатку громади надавали гарантійні листи, точилися суперечки, були скарги, що когось не включили в цей перелік, а тепер у нас немає коштів на співфінансування і 8 громад написали відмови від автобусів. Сьогодні ми маємо гарантії і кошти на 14 автобусів з 19-ти, щодо яких укладені угоди і проведені закупівлі. Хотілося б звернутися до всіх територіальних громад, які мають можливість і потребу незалежно від категорій, якщо в них є потреба і є кошти, то є можливість включити їх в цей список», – каже посадовиця.

Зауважимо, цього року в обласному управлінні освіти встановили ставку співфінансування у розмірі 50% від вартості автобуса. Як пояснює Людмила Плахотна, таку ставку встановили, аби була можливість придбати більшу кількість одиниць шкільного транспорту, бо заявок про потребу було надто багато.

«Раніше була заявка, що нам треба дуже багато автобусів. Ми ставили таку ставку, щоб мати можливість придбати більшу кількість автобусів. Зменшити розмір співфінансуваня ми не можемо, бо 10 громад уже дали по 950 тисяч гривень на співфінансування», – зазначила головна освітянка області.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський додав: відповідно до оприлюдненої інформації, в бюджетах 52 з 54 громад Волині є перевиконання за результатами першого півріччя. Тому, не виключено, що у деяких громадах буде бажання купити шкільні автобуси.

Відомо, що незатребуваними залишаються 5 шкільних автобусів (4 звичайних та 1 спеціально обладнаний).

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, тендери на закупівлю шкільних автобусів на Волині вже проведені, проте договори досі не заключені, бо громади не перераховують гроші на співфінансування. А деякі громади навіть відмовилися від закупівлі нового шкільного транспорту. Кабінет Міністрів спрямував бюджету Волинської області 18,3 мільйона гривень на придбання шкільних автобусів у 2021 році.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus