USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скандал на волинському держпідприємстві: працівник судиться через звільнення

22 Квітня 2023 08:07
Лучанин подав до суду на «Волиньстандартметрологію», бо переконаний, що його незаконно звільнили з підприємства. Каже, що керівник Богдан Шиба, звільняючи його з посади, керувався не законами, а особистою неприязню. Натомість представник підприємства, коментуючи позов експрацівника, зазначає, що чоловік не виконував покладених на нього обов’язків.

20 квітня в Луцькому міськрайонному суді відбулося перше засідання у справі за позовом Констянтина Пантіка до ДП «Волиньстандартметрологія». Чоловік до недавнього часу обіймав на підприємстві посаду уповноваженого з антикорупційної діяльності. На початку березня його звільнили, тому він подався до суду, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Звільненню Констянтина Пантіка з посади передувала ще одна судова історія. У 2022 році наприкінці березня йому і ще деяким працівникам «Волиньстандартметрології» призупинили трудові договори та не виплачували зарплату. Офіційна причина – війна, відсутність замовлень і, як наслідок, складна фінансова ситуація на підприємстві. Водночас окремі працівники, включно з директором, отримували непогані гроші.

Констянтин Пантік, вважаючи призупинення трудового договору незаконним, пішов до суду. Першу інстанцію він виграв, але апеляція стала на бік підприємства. Тепер доводити незаконність зупинення трудового договору Констянтин із представником будуть у касації. Кажуть: саме намагання працівника домогтися правди в судах стало причиною подальшого звільнення.

«У кожному окремому випадку і суди першої інстанції, і суди апеляційної інстанції в подібних правовідносинах, коли роботодавці призупиняли трудові договори в умовах воєнного стану, ставали на бік працівника. Тому ми маємо більш як достатньо аргументів, аби звернутися до Верховного Суду. І той факт, що є розбіжності в судовій практиці, – перспектива того, що Верховний Суд прийме нашу касаційну скаргу до розгляду. Жодного рішення Верховного Суду в подібних правовідносинах немає. Допускаю: те, що Констянтин відстоював свої права в частині зупинки трудового договору, спонукало розірвати з неугодним працівником договір. І саме факт звільнення, яке ми вважаємо незаконним, послужив підставою для звернення до суду з відповідним позовом», – розповідає представник позивача Дмитро Смоленський.

Представник підприємства каже, що причини звільнення Констянтина Пантіка з посади були цілком законні.

«Ігнорування, невиконання покладених на нього трудових обов’язків», – наголошує представник відповідача, керівник відділу економіки, маркетингу, закупівель та кадрового забезпечення ДП «Волиньстандартметрологія» Рустам Дячук.

Наприклад, готуючи антикорупційну програму на 2021 рік, звільнений працівник просто скопіював її з попередніх.

«Я не розумію цієї людини, яка протягом 2017 року нічого не робила. Візьміть антикорупційну програму 2016 року, яку робила інша працівниця, та корупційну програму 2021 року. Ви не знайдете жодних відмінностей, окрім титульної сторінки», – каже Рустам Дячук.
Офіційно Констянтина Пантіка звільнили за невиконання наказу генерального директора про звітування щодо виконання антикорупційних програм підприємства за 2021-2022 роки. Чоловік, коментуючи це, зауважує, що у 2021 році він подав звіт про роботу і його підписало керівництво. Звіт скерували в міністерство і НАЗК. І там жодних зауважень не було. Щодо звіту за 2022 рік, який вимагав директор Богдан Шиба, то Констянтин додає, що 2022 року підприємство призупинило з ним договір, тому на роботі його не було і звіт він подати не міг. Про незаконність такої вимоги він повідомив директора.

«Щодо того, що Констянтин Пантік не виконував належно свої службові обов’язки, то ми заперечуємо це. Звертаю увагу: після оголошення догани його звільнили наступного дня. Підстави оголошення догани і підстави звільнення є ідентичними. Згідно з законом, працівник може бути притягнений за одне й те саме порушення лише в один спосіб: або догана, або звільнення. В цій ситуації ми бачимо, що роботодавець мав твердий намір його звільнити. І те, що його звільнили наступного дня після того, як оголосили догану, – це намагання надати якесь мниме юридичне обрамлення цим беззаконним діям», – впевнений Дмитро Смоленський.

Сторони мають багато претензій одне до одного. Хто правий, встановить суд. Поки суддя оголосив перерву, аби сторона позивача могла ознайомитися з відзивом на позов, який подало підприємство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 22 Квітня 2023 12:14
Ті хабарники з апеляційного суду не стануть на вашу сторону тому що ви не володієте баблом а верховний суд направить на озгляд на місцеві суди і коло замкнеться без бабла нема чого писати заяву в суд бабло вирішує все
Та до Анонім Показати IP 22 Квітня 2023 15:00
Навіть якщо суд і поновить на роботі, то працювати там всерівно не дадуть, є багато методів, як це можна зробити і роботодавці добре з ними обізнані. Якщо суд стане на сторону працівника, то треба вимагати грошову компенсацію за моральну шкоду, яку спричинило неправомірне звільнення , а тоді шукати іншу роботу.
До Та до Анонім до Та Показати IP 22 Квітня 2023 17:30
Такому, як шиба, взагалі не місце в державній установі! Де би він не перебував, кругом одні скандали, що він корисного для когось зробив ???
дідо Показати IP 22 Квітня 2023 13:43
совкове законодавство,тому ліниві працівники качають права....керівник повинен мати повне право звільнити будь-якого працівники у будь який час....
До дідо до дідо Показати IP 22 Квітня 2023 16:35
Тебе звідки випустили, валянок ?
Агроном Показати IP 22 Квітня 2023 16:11
Що шиба, що дячук...... Одного поля будяки.
Всім Показати IP 22 Квітня 2023 16:33
Сиба по є покидьок, це всім відомо!
Нема на то ради ! Показати IP 22 Квітня 2023 21:33
Вважаю, шо в тій ситуації, тільки тоді, коли прийде лісник - все вирішиться !
Товариш Показати IP 22 Квітня 2023 21:47
Дячук це людина без роду і племені . Якщо Ви не бачили повного ледаря , то це образ такоі людинки. Як земля таких носить і він ще комусь дає оцінку.
Ха ха до Товариш Показати IP 22 Квітня 2023 22:06
Він ще недавно одружився!!!
Хана Показати IP 22 Квітня 2023 22:05
Дячук наче циганський барон весь в перстнях і з високочастотним голосом руками розмахує як пінгвін крилами. Дивишся і вже гидко!!!
KGB Показати IP 22 Квітня 2023 22:26
Ото суди і адвокати на цьому цирку зароблять!
КЗпП Показати IP 23 Квітня 2023 14:59
А що терміни щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності шиба і дячук скасували?! Може вони вище над законами?
то я Показати IP 23 Квітня 2023 18:02
Шиба суди всі програє! 100%!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus