USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Влада просить педагогів «стукати» на директорів

31 Січня 2012 17:58
Якщо директор школи змушує педагогів писати заяви на відпустки за власний рахунок, то про такі факти луцький мер Микола Романюк просить повідомляти на приймальню міського голови або на службу «15-80».

Про це повідомили у відділі інформаційної роботи муніципалітету.


Міський голова Микола Романюк у коментарі для представників засобів масової інформації повідомив, що до нього надходить інформація, ніби директори шкіл примушують вчителів писати заяви на відпустки без збереження заробітної плати. Свої дії вони мотивують вказівками з міської ради для економії коштів.

«Я хочу заспокоїти педагогів. Вказівки про відпустки без збереження заробітної плати ніхто не давав, адже це є порушенням чинного законодавства. Якщо такі факти, телефонуйте на номер приймальні міського голови або на службу «15-80». Прошу мене про це повідомляти, і я особисто розбиратимуся з такими директорами шкіл», – сказав Микола Романюк.

Також він зазначив, що міська влада розуміє значимість освітньої галузі для жителів Луцька. «Це - питання номер один, на рівні з питанням здоров’я кожної людини. Все, що можна, ми передбачили в бюджеті на освітню галузь», – зауважив Микола Романюк.

«Перед керівництвом управління освіти міської ради, директорами загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів були поставлені два завдання. Перше - не скорочувати жодного педагога. Друге - ні в якому разі не повинна знизитись якість надання освітніх послуг».

Зі слів Миколи Романюка, для цього у міському бюджеті передбачено 3,2 млн грн на додаткові години у школах. Крім того, більше 6 млн грн виділено на позашкільну освіту, на яку у державному бюджеті не закладено ні копійки. Також 1 млн грн передбачено на заміну вікон у спортивних залах навчальних закладів міста.

Разом з тим, міський голова зазначив, що питання оптимізації витрат коштів є.

Але, в першу чергу, в розмові з керівниками шкіл та ДНЗ ставилося завдання скоротити витрати на енергоносії. «Не може бути, що одна школа витрачає 35 грн/м², а інша - 130 грн/м². У чомусь тут є проблема. А так бути не повинно», - наголосив він.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 73
nik Показати IP 31 Січня 2012 18:49
Чому міський голова на публіку говорить одне, а насправді робить зовсім інше. Директорів заставляють просити вчителів, щоб ті йшли у відпустку за власний рахунок (для економії бюджету). Можливо, щоб зекономити потрібно ліквідувати міське управління освіти, зменшити адміністративний штат міської ради. А на наступних виборах вчителям проголусувати зовсім за інших людей. Бо тепер все як було за радянських часів: говорять одне, роблять зовсім інше. Складається враження, що вчителів виживають зі шкіл.
ЧУК до nik Показати IP 31 Січня 2012 23:20
Школами ж завідуэ Крав чук
Лучанин до nik Показати IP 1 Лютого 2012 02:03
Щось я не пам'ятаю щоб за радянських часів хтось колись просив писати заяву на відпустку за власний рахунок! Те що ви описали почалось за українських рад.
Хатуль Мадан до Лучанин Показати IP 1 Лютого 2012 14:21
зате на різні фонди миру і голодаючим дітям гваделупи ще й як збирали. або добровільно-примусово "зайоми" проводилися. так що не треба ля-ля. втім, молодь цього точно не пам'ятає.
МИКОЛА Показати IP 31 Січня 2012 19:01
СКОРО ПІДРУЧНИК ПО ОРД БУДУТЬ ВИВЧАТИ В ШКОЛІ ЯК ОДНУ ІЗ ДІСЦИПЛИН- ТРЕБА ГОТОВИТСЬ ДО ЕВРО- А ЯК ТУТ БЕЗ ТАКИХ ЗНАНЬ ТАЙ КОРУПЦИЯ КРУГОМ : ПРОБЛЕМА ХТО ПО ЦИЙ ДИСЦИПЛИНІ БУДЕ ПРИЙМАТИ ЄКЗАМЕН А ВЗАГАЛІ ЩЕ БУДЕ ПРАКТИКА- НАСТАВНИКИ - КУРАТОРИ : пОТІМ ПЕРЕДАЧА ПЕРЕДОВОГО ОПИТУ- ФЕСТИВАЛІ НОВА ФОРМА И Т: дАЛИ
Вася Показати IP 31 Січня 2012 19:38
Перепрошую, а якщо в ЛНТУ змушують писати заяви за власний рахунок - це законно, чи не дуже? І кому тоді закладну писати?
Лучанин до Вася Показати IP 1 Лютого 2012 02:01
Божидарнику!
вчителькабеззарплати Показати IP 31 Січня 2012 19:39
так ми вже написали...."добровільно"...на 5 днів....
освітянин Показати IP 31 Січня 2012 19:41
А що ж тут *стукати*? Змушують, ще й як. Вже написали, хто на день, хто на чотири. Години познімали, за кабінети доплати теж, ще б на чомусь зекономити могли б.
обурена Показати IP 31 Січня 2012 19:44
то підніміть заяви в бугалтеріях шкіл...і дивним є факт написання заяв всього колективу.
Book Показати IP 31 Січня 2012 19:46
Запитайте в управлінні освіти, чи хоча б один з їхніх працівників пішов хоч на один день за власний рахунок заради економії???Як працювати у школах, коли не дають проходу ні вчителям, ні директорам?
Life Показати IP 31 Січня 2012 20:01
Все почалося з того, що директори деяких шкіл відправляють вчителів за "свій рахунок" для того, щоб зберегти зарплати завучив, штат яких роздули. Ось у чому вся причина і не ламайте голови! А Романюк, в цьому випадку, правильно все робить і попереджає!
освітянин Показати IP 31 Січня 2012 20:03
І можна подумати, що щось зміниться від цього. Це вже просто всі межі переходить. Всі про це неподобство знають, це абсолютно незаконно. А де ж профспілка, врешті-решт??? Чи пані Василенко тільки по ювілеях ходить та солодкі речі говорить???
Хатуль Мадан Показати IP 31 Січня 2012 20:28
ті, хто погоджуються писати такі заяви, не варті навіть співчуття. а якщо скажуть вішатися - прийдуть зі своїми мотузками???
Лучанин до Хатуль Мадан Показати IP 1 Лютого 2012 02:10
В такому випадку Ви дуже жорстока людина. А Вам невідомо, що навіть за цю нищенську зарплату теж треба поборотись? Хороших вчителів ніхто на роботі не тримає, тільки безмозклих блатників. Якщо Ви візьмете вчителів на роботу, де вони зможуть не тільки отримувати достойну зарплату, а й ще відстоювати свої права, то будь-ласка дайте свої координати. Те саме стосується взагалі всієї освіти і медицини.
Хатуль Мадан до Лучанин Показати IP 1 Лютого 2012 14:10
я не жорстокий. я прагматичний. погано. якщо влада вважає людей худобою. але ще гурше, якщо люди з цим згідні. відрижки совка на 21 році незалежності виглядають якось неприродньо.
Юлія до Хатуль Мадан Показати IP 1 Лютого 2012 14:16
+ 10500
Просто вчитель Показати IP 31 Січня 2012 20:29
Класичний приклад подвійної моралі. Шановний мере, поясніть, будь-ласка, а чому ж тоді на нарадах директорів їм погрожують кримінальною відповідальністю за "нелояльність" і "нерозуміння" складного фінінсово-бюджетного становища міста? А ще більше не розумію нашої педагогічної "кишенькової" профспілки, яка замість того, щоб захистити колективи тихо змовчує... тільки для того, щоб і надалі пані "В" могла по блату приторговувати проспілковими дитячими путівками і літні табори?
Начальник Показати IP 31 Січня 2012 20:32
Порада Bookу. як він такий всезнаючий порівняти заробітну плату методиста чи спеціаліста управління освіти і педагогогічного працівника, а також тривалість їх роботи за тиждень і термін щорічної відпустки
Василь Показати IP 31 Січня 2012 20:57
Один з найбагатших мерів України, якому належить приблизно половина Луцька, вирішив "погратися у дурня". З одного боку, заставляє директорів шкіл відправляти вчителів у відпустки без збереження зарплати, з іншого - розказує мас-медіа що він ніякого відношення до цього не має.
небайдужа Показати IP 31 Січня 2012 21:12
Чула що вчителі 21 гімназії написали на два дні на цьому тижні-четвер та п ятницю добровільно-примусово таке ж і в інших школах-але чому люди мовчать???
Хатуль Мадан до небайдужа Показати IP 1 Лютого 2012 14:11
...бо благоденствують?
ображена Показати IP 31 Січня 2012 21:16
у ЛНВК №7 заставили написати на 3 дні,заставляли сильно.
MisterX Показати IP 31 Січня 2012 22:14
першого лютого в 8:45 та 12:45 дивіться на каналі ICTV продовження кримінального серіалу "Буратіно" не пожалкуєте...
Ворона Показати IP 31 Січня 2012 23:25
Що ж це робиться ?! Пан Кравчук збирає директорів, розповідає про бюджетні проблеми і про необхідність скорочувати виплати. А пан Романюк стверджує, що гроші є. Ліва рука не знає, що робить права? Кому це вигідно? А нам кому вірити???
Оптиміст Показати IP 1 Лютого 2012 06:20
А чому б і не піти у відпустку під час вимушених канікул ? Одну-дві години буваєте в школі і додому. За що вам платити. Економія для всіх економія. А ще вам систематично підвищують зарплату. Бюджет -не резина
Кузя до Оптиміст Показати IP 1 Лютого 2012 10:56
Оптиміст, Ви, мабуть, абсолютно не володієте інформацією щодо того, чим займаються вчителі у канікулярний час! За що їм платити?! А те, що у вчителів купа зошитів, які вони часто-густо лише на канікулах встигають перевіряти, а те, що директори шкіл завжди чимось завантажують педагогів навіть тоді, коли нема занять? І ще багато всього, про що Ви не знаєте. І дайте відповідь собі на запитання: коли Ви у відпустці, Вам відпускні дають? Але ж Ви теж нічого не робите? І що це у Вас за прихована неприязнь до освітян? Ви взагалі у школу ходили? Є кому подякувати за те, що принаймні читати-писати навчилися? І невже Ви не знаєте, що більшість вчителів отримує 1000-1300 гривень? За те, що сидять цілими днями у школах, заповнюють купу журналів, продумують методику уроків і ще й отримують по шапці за найменший промах від завучів і директорів? Давайте і на собі поекономте, якщо Ви кажете, що економія - для всіх. Відмовтеся добровільно від частини зарплати. Ні? Якщо у Вас вже є діти, я співчуваю тим вчителям, які їх вчать. Бо, як видно, поважати педагогів Ви не навчите своїх дітей.
XLX до Кузя Показати IP 1 Лютого 2012 11:16
А это вы заучам скажите спасибо, чтобы их "прокормить" приходится простых учителей в отпуска отправлять! Вы толком разберитесь, а то директора со своими заучами хорошо пристроились, а вам лапшу вешают!
Заступник директора до XLX Показати IP 1 Лютого 2012 11:28
Не знаєте - не тріпайтесь, заступники з директорами так само пишуть без збереження заробітної плати, а Вам напевно просто не видалось стати заучем от і наговорюєте
glyk до Оптиміст Показати IP 2 Лютого 2012 13:18
Ти це підвищення бачив? Проживи на вчительську зарплату хоч місяць, а якщо ще пару діток? Або краще не пиши тут, не позорся
петро Показати IP 1 Лютого 2012 10:22
Ситуація з економією бюджету на освіту не тільки в м. Луцьк, а по всій області. До цього беззаконня змушує голова ОДА Клімчук, а підлеглі виконують бо переживають за свої "крісла".
тінь Показати IP 1 Лютого 2012 10:52
ха-ха-ха. О так в один день всі директора шкіл міста змовились і відправили всіх вчителів у відпустки за власний рахунок. Такого не буває! Без вказівки місцевої влади таке не можливе!
за справедливість Показати IP 1 Лютого 2012 10:56
Як же можна бути такими нерозумними і меру, і начальнику управління освіти, і директорам? Попали ви, хлопці, конкретно. Невже ви думали, щоцетак просто зійде з рук? Помилялися, шановні.....А тепер один на одного відповідальність перекладаєте...я не я. і хата не моя.
директор Показати IP 1 Лютого 2012 11:19
А як бути директорам, яким дають пряму вказівку економити? Щоб ви робили на їх місці? Тільки не кажіть, що пішли б "грудь вперед" на барикади та відвойовували права педагогів. Бюджетні організації підвладні місцевій владі, Зрозумійте, що директор не розпоряджається грошима.
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 11:42
Директор 26 школи Гнатюк "попросив" всіх вчителів написати за власний рахунок. І де дії влади?
123 Показати IP 1 Лютого 2012 11:52
А давайте ще напишимо про Завідувачів дитсадочків, які змушують всіх вихователів писати такіж заяви. Хай пан мер за січень перевірить де вони писалися а де ні. І одразу накази про виконання обовязків в звязку з відсутністю вихователя в групі. А то приходимо і діток зводять старших з меншими їх глядять няні до 5-ї години а далі діти незрозуміло чомусь з ким і як. Причому няня повинна дбати зовсім за інші речі в групі. Або ще краще в куми на 33- приходить сторож в 17-10 з дітками сидить.
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 12:03
І ще сказав, що треба взяти буде до 7 днів відпустки за власний рахунок!
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 12:15
Скажіть, а як заднім числом можна було у вчителів познімати зав.кабінетами та зав.методобєднаннями? Вони це зробили 1 січня, а з наради директори повернулися 12 січня?
Секретар Показати IP 1 Лютого 2012 12:36
Шановний Кузя! І хто це Вам сказав, що вчителі такі бідні-нещасні та отримують по 1000-1300 грн./міс. Таку зарплату має, можливо, вчитель, який працює перший рік і не на повну ставку. І не бачила я, щоб учителі на канікулах перевіряли зошити, вони у школі знаходяться максимум години три і не щодня, того що мають купу відгулів.
Хатуль Мадан до Секретар Показати IP 1 Лютого 2012 14:14
прямо не вчителі, а олігархи якісь. чому ви ще не в школі працюєте?
Заступник директора до Секретар Показати IP 1 Лютого 2012 14:17
Шановний секретар, можливо ви працюєте не в освіті, тому що - це дійсно ставка вчителя, а якщо ви знаєте випадки інші - розкажіть як це можливо, крім доплати за стаж?
Кузя до Секретар Показати IP 1 Лютого 2012 14:18
Шановний секретар!По-перше, чому би не врахувати і тих, хто працює перший рік? По-друге, якщо Ви секретар однієї зі шкіл - то чому у Ваших словах відчуваються нотки негативу по відношенню до Ваших колег? Навіть якщо вони мають відгули, то невже вони на них не заслужили? Ви знаєте, як воно - вчити дітей у школі? У мене немало друзів серед учителів і я точно знаю, скільки вони отримують і як вони працюють.
Янка Показати IP 1 Лютого 2012 14:53
Хватить плакатись. Що вже мені казати, я на базарі з 8 до 17 в такий мороз стою за 900 грн в місяць і в мене відпуска нема, а лікарняні ніхто мені не оплачує, якщо хвора і при тому я офіц. оформлена.
Лора Показати IP 1 Лютого 2012 14:59
За вчит. в садочку я поспорю, во де халява, пів дня працюють, в теплі в добрі пересидять, з дітками поїдять і до дому ідуть, і ще плачуть, що з!п мала. І ще одне, скажіть, що можна з садка кожен вечір носити, що аж ручки тріщать, по черзі, то няня, то вихователь?
освітянин Показати IP 1 Лютого 2012 16:13
І взагалі незрозуміло, згідно якого законодавства вчитель МАЮТЬ 7 днів без збереження зарплати взяти??? Чому саме 7? Звідки взялося це магічне число? Чому люди мають чверть місячної зарплати комусь подарувати? І кому?
))))) Показати IP 1 Лютого 2012 16:25
Хто сім, а є школи в яких "просили" 14.
Незнайомка до ))))) Показати IP 1 Лютого 2012 23:02
Ого, ну це взагалі шок, мені здається, що пан Романюк таки розбереться з цим неподобством. Я думаю, що він людина слова. Він же сам сказав, що повідомляти про випадки тиснення.
Лучанин Показати IP 1 Лютого 2012 16:43
Замість того, щоб чужі гроші рахувати, йдіть в школу і працюйте з нашими дітьми. Одного свого під час важко виховувати. Яна, ніхто Вас на базар не гнав.
nik Показати IP 1 Лютого 2012 17:10
Мені прикро, що і в цій переписці принижують вчителя. Праця вчителя не визначається тільки проведенням уроків. Вчитель пише плани-конспекти уроків в свій вільний час, проводить різні позакласні заходи (врахуйте підготовку), екскурсії, походи, готує дітей до олімпіад, конкурсів і т.д. і в загальноосвітніх школах - це все вчитель робить за "дякую". А на канікулах і під час навчання також, вчителі не працюють у теплі, бо і на енергоносіях влада теж економить.
вчителькабеззарплати Показати IP 1 Лютого 2012 17:28
побачимо у що заява пана мера нам вильється на роботі. тут і "стукати" не треба, Луцьк "велике село", за 2 дні це вже всі обговорили. а пани керівники мабуть забули,що у вчителів родичі є і в прокуратурі і в інших органах.....
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 19:16
Я вже пропонувала - забагато заступників директорів у школах, а виконує від сили ці обовязки 3 заступника, а решта просто відвідують школу, як на свято ходять!
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 19:16
Буде файна економія!
Яна до лучанина Показати IP 1 Лютого 2012 21:17
Шановний ніхто вас у вчителі не гнав. ідіть директором банку працюйте, може там більше платять. А мене на ринок життя погнало, тільки я нескаржусь і не нию.
nik до Яна до лучанина Показати IP 2 Лютого 2012 09:22
А ніхто і не ниє. Говориться про те, щоб платили зароблене. А то виходить, як в тому анекдоті:"Купив білет на автобус і пішов пішки". Ціканікули - штучні. Можна було відмінити навчання на два дні, коли дійсно морози за -25.А зараз діти залишились без нагляду, гуляють без нагляду батьків. Після цих канікул, ми можемо піти на карантин. А Яні з базару: чи будете Ви працювати на людину, яка вам не платитиме вашу мінімальну зарплату? І ще, або у Вас були погані вчителі, або Ви погана людина
Раціональна людина Показати IP 1 Лютого 2012 22:44
Шановний Лучанин! Ви так палко жалкуєте за Радянським Союзом і так бридко називаєте нас вчителів безмоглими блатниками, що бритко стає.І хвичайно шкода, що Ви дожили до наших днів, а не лишились там - у СРСР.
Незнайомка Показати IP 1 Лютого 2012 22:52
От багато каже на рахунок вчителів, що на канікулах не працюють, погано зошити перевіряють, а тоді скажіть, а чим техперсонал завинив, миють, прибирають, "нюхають" туалети, робота - не цукор, і те відбирають, індексацію забрали, це жах.
Раціональна людина Показати IP 1 Лютого 2012 23:08
Шановний Лучанин! цікова, а як так виходить, то Ви проти вчителі, вони ж хабарники (у коментарях 2010 року), то Ви за них - Герої(2012),а всьго не минули і 2 років. Можливо зуб на всіх маєте, часом вас не вигнали з освіти Луцька останнім часом ?
Лучанка Показати IP 2 Лютого 2012 10:55
Перестаньте принижувати один одного. Я думаю Романюк у всьому розбереться. Він порядна людина. І дійсно було сказано, забули що у всіх є родичі в прокуратурі, міській раді. А то начинають в школах обзивати Романюка. Нехай розберуться начальник управління з директорами.І дадуть конкретну вказівку, що робити, а то директор незнаю, чи писати йому заяви чи не писати
Яна Показати IP 2 Лютого 2012 13:47
Хай буде, що я погана людина, не буду з вами спорити шановними вчителями. Сьогоднішній вчитель вже далеко не той, який ми уявляємо з наших шкільних років. в мене кл.керівник дитини кожен рік перед Пасхою ходить мясо на печеню бере, перед тим дає поняти, що бесплатно, бо така дорожнеча, що у вчителя грошей нехватає все купити. Не принижуйтесь так, ну не все так у вас погано, як ви малюєте.
Хатуль Мадан до Яна Показати IP 2 Лютого 2012 14:13
ну так не давай йому того мняса. чи може дитині треба нахаляву оцінка і золота медалька?
Яна Показати IP 2 Лютого 2012 14:25
Яка там медалька, хай бере я багатша за них бідових.
nik до Яна Показати IP 2 Лютого 2012 16:10
Шановна Яно! Не косіть всіх під одну гребінку, продавці теж різні. Але я погоджуюсь з Вами в тому, що такі вчителі не повинні вчити наших дітей. Але Ви самі винні,бо щороку даєте їй це м'ясо. А вона дурненька думає, що з великої любові.
Яна Показати IP 2 Лютого 2012 17:03
Судячи з того, що на освіту цього року грошей мало, перед Паскою знов прийде, і не стидно людині - вчителю. а може почитає то подумає. Треба делікатно відшивати, надіюсь моя дитина не відчує голодної помсти. Це було би смішно якби не так печально.
ДмитриК Показати IP 2 Лютого 2012 17:46
Люди-опамятайтеся. У країни немає майбутнього, яка не вкладає гроші в освіту!!!
Лора Показати IP 2 Лютого 2012 18:01
В освіту не погані гроші вкладають батьки. Скажіть, що вихователька чи няня можуть виносити з садка в пакеті, що ось- ось ручки повідриваються. Наблюдаю кожен вечір таку картину. Чи може дійсно так мало платять, що хочеться що небуль, але вкрасти?
nik Показати IP 2 Лютого 2012 18:47
Батьки вкладають гроші не в освіту, а у власних дітей! Якби влада вкладала б гроші в освіту, в медицину, в культуру, нас би тут не було.
Iрина Показати IP 2 Лютого 2012 19:40
Дiйсно, не все так добре у нас вчителiв. Для того щоб навести лад в освiтi треба кожен випадок розглядати окремо. Не рiвняйте всiх пiд одну гребiнку.Серед нас чимало достойних педагогiв. Освiта, як галузь э дуже ручною.Нас на мiтинги, на урочистi заходи,концерти, суботники, макулатуринги, конкурси, змагання,благодыйны акцii... Я не думаю, що люди, якi працюють на базарi такими речами переймаються. Я поважаю труд кожного, нам не потрiбно один-одного поливати брудом. Нажаль ми маэмо таку державу, де абсолютно нiяка професiя не потрiбна.А те, що вчителям пiднiмають зарплати...то перед тим, як пiдняти знiмаються години i вирiвнюэться рiзниця. i не нарiкайте на заступникiв та директорiв у них робота не мед. Вони часто i э тим "гарматним м'ясом", яке стаэ перед владою, батьками,педагогiчним колективом.Бережiть здоров'я i спробуйте себе налаштувати на позитив.
Роман Показати IP 2 Лютого 2012 21:20
Ага берете участь у марафонному забігу від Старого ринку м'ясного відділу до дому, а бідна Яна зуби сцепить і мовчить думаючи, що робить благе діло для благородних людей. А якщо серйозно є багато хороших педагогів, які люблять свою роботу. Честь і хвала таким, а є просто які відбувають свої години. З/П повинна бути достойна для дійсно хорошого вчителя і стидно коли піднімаються такі питання.
Перехожий Показати IP 3 Лютого 2012 11:59
Яна, ти щось таке вже морозиш,аж смішно. То ти мерзнеш на базарі за 800 гривень на місяць, то м*ясом торгуєш і нахабну керівничку дитини підгодовуєш. То ти визначся. А людям недоважуєш скільки?
вчителькабеззарплати Показати IP 3 Лютого 2012 14:11
виявилось...заява за власний рахунок і не така вже необхідність для керівників навчальних закладів....можна і без неї..
Яна Показати IP 3 Лютого 2012 14:57
Не 800 а 900 грн. М'ясом де торгують, не на базарі? А не доважую тільки перед Паскою рівно треба 5 кг для керівнички відбити.
Лора Показати IP 3 Лютого 2012 18:12
А все таки за вихователів ніхто не хоче поговорити, стидно мабуть?
кума вчительки Показати IP 4 Лютого 2012 20:19
а в деяких школах заяви не віддали назад!!! пане Романюк, не всі чують розпорядження!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus