USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВЛАСНИЙ ДОСВІД: Журналіст працював автомийником у Луцьку. ФОТО

5 Серпня 2013 19:00
Професія журналіста – багатогранна і цікава. Але інколи хочеться на власному досвіді порівняти журналістику з іншими видами трудової діяльності.

Тому вирішив на певний час змінити професію і поринув у пошуки нової роботи. Відкривши газету з оголошеннями, одразу натрапив на вакансію автомийника в одній із відомих у Луцьку автомийок, що знаходиться на території автосалону.



Зарплата посередня, робота неофіційна, робочий день – понад 14 годин

Зателефонував за вказаним номером в оголошенні. Слухавку підняла дівчина, котра розповіла мені про умови роботи. Сказала, що їхня фірма влаштовує автомийників неофіційно, тобто без трудової книжки та відповідних медичних довідок. Місячну заробітну плату обіцяли в межах півтори тисячі гривень, а графік роботи був тиждень через тиждень. Розпорядок робочого дня: з 8.00 до 22.30. Перед працевлаштуванням потрібно пройти співбесіду.

Розмова на новому робочому місці пройшла вдало. Мені пообіцяли через два дні зателефонувати. Чекав на дзвінок більше тижня. Нарешті мені подзвонили, перепитали, чи я ще маю бажання у них працювати і попросили взяти паспорт і робочий одяг. Повідомили, що я повинен пройти стажування терміном 2 дні. Я погодився.



Працівники мийки неохоче сприймають новачків у своїй «мокрій» справі


Настав робочий день. Прийшовши на автомийку о 7.45, я зустрів трьох працівників моєї зміни. Серед них була жіночка років за п’ятдесят. Вона була старшою зміни і саме вона вела фінансову звітність. Познайомившись з «колегами», я почав у них розпитувати про процес мийки автомобілів та про особливості цієї справи. Мої запитання так і не знайшли відповіді. Отже, зробив висновок, що працівники неохоче сприймають новачків у своїй «мокрій» справі.

Коли дійшло до мийки автомобілів, мої «колеги» швидко взялися до роботи. Я трішки поспостерігав і проявив ініціативу допомогти їм. Не знаючи елементарних азів, я був переконаний, що мене будуть навчати, але я помилявся. Старша зміни дозволяла собі підвищувати на мене голос і виставляти у присутності клієнта на посміховисько. Проте клієнтами були люди порядні, привітні і вони ніяк на це не реагували. Терплячи таке приниження заради експерименту, я продовжував самостійно вчитися. Мені довіряли ганчіркою витирати насухо автомобіль і пилососити салон.

Упродовж першого робочого дня великого потоку автомобілів не було. Я мав невеличкі перерви, щоб пообідати та відпочити. Також, користуючись вільною хвилиною, я вирішив розпитати одного із працівників автомийки про те, як довго відбувається стажування.

Олег, так було звати мого співрозмовника, розповів мені, що стажування відбувається доти, поки ти не навчишся самостійно мити авто. Він наголосив, що стажування не оплачується. Також Олег скаржився на постійні штрафи, які вигадує директор фірми. За його словами, вони безглузді і безпідставні.

Приїжджала машина за машиною. Ми їх мили, полірували, мені вже дозволяли змивати бруд з автомобіля спеціальним пристроєм (кернером, - авт.). На дворі була 16 година, замовлень не було майже годину.

Робити було нічого. Зайшовши до підсобки, я побачив як старша зміни, лежачи на чотирьох стільчиках, спить. Мене ця картина здивувала, тому що, знаючи як «колеги» бояться свого директора, - це було якось зухвало. Пройшла ще одна година робочого дня. Я тоді навіть подумати не міг, що вона для мене буде останньою.



Власник мийки – король, а працівники – раби

Вийшовши на вулицю, я побачив як працівники автосервісу, що знаходився поряд, заметушилися. Почали бігати, панікувати, перешіптуватись. І це все було недарма, тому що на розкішному мерседесі приїхав власник. Коли повідомили старшій зміни про непередбачуваний візит, та аж підстрибнула з переляку, почала причісуватися, поправляти одяг і давати мені настанови. Вона наказала мені ні в якому разі не тримати руки в кишенях, не схрещувати на грудях і не вступати в суперечки. Всі гарно і урочисто вишикувалися в одну лінію, тримаючи руки по швах. Ця сцена нагадала мені військовий парад. Нам хіба що не вистачало мушкетів та парадної форми. Власник заїхав на автомийку, вийшов з автівки і попрямував у наш бік.

На вигляд йому було років під сорок, невисокого зросту, вигляд обличчя похмурий. Він покликав до себе старшу зміни, щоб та прозвітувала йому про виконану роботу. Те, що я почув від нього, мене шокувало. Своє невдоволення він висловлював лайкою, нецензурними словами, обзивав жінку, яка йому годиться в матері, а вона, своєю чергою, мовчала. Мене це здивувало, як таке можна терпіти, хіба якісь гроші варті того, щоб ображали твою честь і гідність? Він її «обкладав матюками», а жінка продовжувала звітувати. Мені здавалося, що працівниця навіть хоче підлеститись до власника мийки будь-яким способом. Потім дійшла черга до мене. Він розпитав про мої успіхи, знову ж таки, у старшої зміни. А та почала розповідати, що за весь час я лише ганчіркою витирав на сухо автомобіль і пилососив салон.

Власник почав знову на неї кричати, чому та не дала мені нормальної можливості помити автомобіль, не підказала, як правильно це робити. Але жінка не хотіла визнавати своїх промахів і обрала тактику нападу на мене, мовляв, цей хлопчина не вміє гарно мити навіть автомобільні килимки. Погодьтесь, - це звучить кумедно, але для директора це стало причиною, щоб почати принижувати мене і ображати. Я не мав бажання щось заперечити власнику, бо розумів, що це справа марна. Також було бридко сперечатися із такою людиною. На відміну від інших працівників, я не був настільки прив’язаний до цього робочого місця, тому, зібравши речі, я назавжди покинув автомийку, не допрацювавши до кінця робочого дня.



Роботодавці часто роблять з людей «холуїв»

Щоправда, досі мене не полишає відчуття гіркоти, що такі «пантові» власники наживаються на дешевій робочій силі. Їм би повчитися культури спілкування та поваги до людей, незалежно від того, до якого соціального прошарку вони належать. Адже класик Максим Горький колись сказав: «ЛЮДИНА – це звучить гордо! ЛЮДИНА – це головне!». Чому ми всі про це забуваємо? Особливо обурює те, що люди дозволяють себе ображати, мовчать, не реагують на приниження і далі працюють. Очевидно, що вони бояться втратити хоча б якесь джерело заробітку. Роботодавці часто цим зловживають, коли роблять з людей «холуїв», не розуміючи того, що якби не ці люди, які на них працюють, то вони не мали б тих прибутків. Але це вже справа моралі кожного. На жаль, це не перший і не останній такий випадок, і від цього ніхто не застрахований. Але завжди слід мати в собі почуття гідності і не давати можливості грошовитим дядькам взяти над вами гору.





Читайте інші матеріали ВН з нашої традиційної рубрики:
ВЛАСНИЙ ДОСВІД: лучанка втрачає роботу через закордонний паспорт

ВЛАСНИЙ ДОСВІД: Моя подорож на міжнародний фестиваль
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 53
Клієнт Показати IP 5 Серпня 2013 19:06
Резюмую, директор - га**он, по життю і як роботодавець. Його "бригадирша" - не так далеко втелка. П.С. Автор, озвучте публічно назву мийки, їх в Луцьку не так багато, інфа вилізе, по-любому
Володя до Клієнт Показати IP 5 Серпня 2013 23:42
МИйка це для всіх думаю зрозуміло сафрон... цікаво чи візьме прокуратура на замітку факти працевлаштування без трудової і гроші в конвертах... ?
ИМЕЮ МНЕНИЕ до Клієнт Показати IP 6 Серпня 2013 11:59
а зачем тебе знать название мойки? ты же лично не прийдёшь морду бить этому начальнику?!!а так.............."попукаешь" возмущённо в интернете и на этом дело закончится. начальник относится так, как на то и заслуживают. а кто сказал, что украёнцы-сильная нация? издревле воспитаны в рабской психологии................ТАКОЕ КРУГОМ ТВОРИТСЯ.......бедьте терпимы, рабы
ИМЕЮ МНЕНИЕ до ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 6 Серпня 2013 12:06
бедьте терпимы - опечатка: будьте терпимы
Lu4 до ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 6 Серпня 2013 13:01
ооо!!! а ти напевно знаток Українського народу .... Да Українці сильна нація тільки в сімї не без уродів...
ИМЕЮ МНЕНИЕ до Lu4 Показати IP 6 Серпня 2013 14:07
да что-то уродов больше чем нужно........общество деградировало
коля до ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 29 Вересня 2013 14:37
ясно що це написав хтось з сторони юзви (власника сафрона) тільки нащо ганьбити україну якщо ти в ній живеш!!!уматуй до себе в росію і там роби що хоч, а тут за свої слова можна получити...
дідо Показати IP 5 Серпня 2013 19:15
Нікого силою не тримають. Не подобається нехай шукають іншу роботу. У хамській поведінці винні самі працівники.які дозволяють хамську поведінку відносно себе. Якщо працівники там працюють,значит їх все влаштовує.
Вова до дідо Показати IP 5 Серпня 2013 19:33
логічно Дідо, гівно липне до гівна!
TheРоман до дідо Показати IP 5 Серпня 2013 19:37
Справа в тому, що серед такого колективу сперечатися з начальством означає втратити роботу... там працюють тільки ті, що можуть все це витримати, а якщо з чимось не згідний, ніхто, як кажуть не тримає, або терпи відношення, як до бидла. Один в полі не воїн...
андрiй76 Показати IP 5 Серпня 2013 19:56
Мля...Оце так робота.За 150євро в місяць щоб тебе якесь бидло ганяло у хвіст і в гриву і морально і фізично?..Бідні працівники...Якісь задомазохісти по відношенні до самих себе.А журналіст-красава.Побільше б такої антиреклами і публічного розголосу цим бидлобізнесменам то можливо б тоді навчилися мінімальної культури поведінки по відношенню до своїх працівників...
Саша Показати IP 5 Серпня 2013 20:01
та Сафрон це
Я Показати IP 5 Серпня 2013 20:56
САФРОН!!!
Вася Показати IP 5 Серпня 2013 21:49
На Руслана це подібно. Працівнику, який не міг сплатити штраф порадив продати нирку. Правда сафрон.
Сява Показати IP 5 Серпня 2013 22:01
Це не сафрон- фото подивіться......... На сафроні мийка широка іна 4-и машини
Сяві Показати IP 5 Серпня 2013 22:12
Фото з інших мийок
zver Показати IP 5 Серпня 2013 22:14
це грошовите бидло вже задовбало, думаєте мало таких місць по місту, де так з людей знущаються? тих буржуїв вже пора на стовбах вішати. гляньте скільки крутих хатів понабудували і скільки дорогих іномарок літає, вони майже всі отак свої капітали нажили.
Користувач колись Показати IP 5 Серпня 2013 22:17
Так це Сафрон Бос любить про очко згадувати
луцьк Показати IP 5 Серпня 2013 22:31
Автор не правильно вчинив. Потрібно було виматюжити в три поверхи власника у відповідь, сфоткати обличчя власника та усіх робітників, а тоді спокійно йти додому. Принаймні читачам було б набагато цікавіше, здійснив би бажання працівників мийки, можливо іншим разом хазяїн був би не такий агресивний, ну і собі моральне задоволення.
Аа до луцьк Показати IP 5 Серпня 2013 22:42
Хазяїна не змінеш- бик він і і в Африці бик. Самі розумієте хто їздить на таких мерсах, як він.
Q до Аа Показати IP 6 Серпня 2013 16:27
Я езжу и многие другие, и быками себя не считаем ...А тебе слабо?
Аа до Q Показати IP 7 Серпня 2013 11:07
Так, шкода що виходять з мерсів або сафрони або жиряпузи. Геть марку замарали. Надіюсь ви підтягнутий, з повагою. Не слабо, скоріше бумер купив би.
Lee;p Показати IP 5 Серпня 2013 22:41
Это Сафрон,маленький бывший алкоголик,его стиль.
5000 Показати IP 6 Серпня 2013 00:17
Ніколи не стоїть на світлофорах, а ДАІшники голову обертають. Сподіваємось, що прокурор області заходить на ВН і за результатами публікації в пресі відреагує на порушення трудового законодавства в частині неукладення трудової угоди. А щодо моралі - то ще на нього знайдеться.
Volksvagen Показати IP 6 Серпня 2013 05:59
В усьому прогляється Софрон. Він читає по складах, а з 300 слів його словникового запасу - 200 - відбірна матерщина. Він ходить в перекарню "Красуня" (Кривий Вал), то це господнє наказання! Бере три телефони і керує з перукарні одними матюками, а майстриня стоїть над ним з ножицями. Софрон - це яскравий представник "культури" дикого українського бізнесу.
дідо Показати IP 6 Серпня 2013 06:28
Ці працівники точно такі ж ,як і власник. Вони вдень його обкрадають, увечері десять хвилин послухають матюки, і все. Крадені гроші варті приниження.
ель-чупакні Показати IP 6 Серпня 2013 08:42
Сафрон 100 %. Сам одного разу чекав поки коротун з мерса S - класу робив "Лінійку". А злодійкуваті халявщики, на чолі з "Мамою" стояли й тупились в землю. До речі тороє або четверо з них працюють не перший рік. Знають за що вигрібають. А чужих звісно не любитимуть.
Вовк Показати IP 6 Серпня 2013 09:38
Сьогодні спеціально заїду подивитись на тих нещасних .....
Прокурор Показати IP 6 Серпня 2013 11:06
І я мабудь все-таки заїду. Підтягуйтесь - буде жарко :)
Рома Показати IP 6 Серпня 2013 11:30
Босс принижує старшу зміни, та, в свою чергу, принижує новачка. Вони одне одного варті, немає чому дивуватися. Не дай Боже з хама пана.
читач Показати IP 6 Серпня 2013 12:28
Вже коли починав читати статтю, зрозумів, що то "Сафрон" Юзва Руслан - в своєму репертуарі!)
* Показати IP 6 Серпня 2013 12:38
шикарно) автор красава, задум цікавий, і матеріал дуже сподобався)
Волиняка Показати IP 6 Серпня 2013 13:19
Сафрон - 100%. Стиль його, - брутальна хамська особистість...
політичний патруль Показати IP 6 Серпня 2013 13:22
Руслана Юзву - в депутати, і президент зрозуміє вибір лучан, достойиків - у владу!
ViNaPa Показати IP 6 Серпня 2013 14:44
Журналіс молодець. Цікаво таке читати, треба щоб так кожну сферу провіряли, а всі матеріали висвітлювали. Чекаю продовження...
Противник пеоправданных сплетен Показати IP 6 Серпня 2013 15:38
Самодостаточные и умные люди не заглядывают через щелочку на жизнь других ,- они просто слишком дорожат своим временем . А на мнение тех особей, которые просто " питаются " чужим грязным бельем и гнилыми сплетнями лучше не обращать никакого внимания .( жаба - это национальное животное украинцев, -и это факт ) . А если вам , уважаемые почитатели "грязи " ,не нравится строгость и требовательность директора данной мойки, - вперед , дерзайте , посещайте другие , где хозяева более лояльно относятся к своим работникам , позволяющим себе приступать к работе в нетрезвом виде или , еще лучше , ездить на вашем транспорте по ночам .А вы, журналист - "эксперементатор" лучше бы ценили свое время и использовали себе во благо, авось и на MERCEDES бы насобирали...
читач до Противник пеоправданных сплетен Показати IP 6 Серпня 2013 16:19
Ніякої заздрості я не бачу. А якщо "требовательность и строгость" господаря - це приниження людської гідності працівників, то ви мені вибачте... За нас українців не хвилюйтесь - зі своїми жабами ми розберемось без вас кацапів, які жеруть хліб на нашій землі і не поважають нас. А стаття КЛАС і питання підняті дуже актуальні. Автору - РЕСПЕКТ!!!
Ответ националисту до читач Показати IP 6 Серпня 2013 16:32
У вас завышенная самооценка и неправильное восприятие реальности, как таковой ..Увы...
Ответ до читач Показати IP 6 Серпня 2013 19:42
У вас ,как вы говорите "щирих українців "кроме хлеба ,СВОЕГО ничего не осталось , не так ли ?
Ответ ответу до Ответ Показати IP 7 Серпня 2013 10:39
якась в мене чуйка що і ти не кацап (в паспорті) а так косиш під його (тіпа круто)))
Вовк до Противник пеоправданных сплетен Показати IP 6 Серпня 2013 16:36
Ага, хотів би я побачити того нещасного, який би ризикнув вночі покататися на машині Юзви ...
Противнику до Противник пеоправданных сплетен Показати IP 7 Серпня 2013 11:13
Ви не змінетесь. Це ваше виховання і впертість. Нічого такого брудного тут не лиють на власника- йому натякають , що світ навколо змінився, а він залишився Сарафаном з Львівської. Тобто побудувати будинки з містом чи смішний без смаку салон з мийкою це ще не подія. Просто будь людиною, все швидко обезцінюється.
Mercedes Показати IP 6 Серпня 2013 16:05
Дуже шкода , що у наш час чоловiкi як бабы поставили , при цьому самi поняття не мають, що таке моральна этiка . Самi , мабудь , прихильники пияцтва та моральноi Деградацii . А я ,до речi , поважаю власника , бо на вiдмiну вiд журналicта , знаю, за що Iх обладають штрафом . Це набагато краще , нiж цiлуватися у щIчку з робIтниками , якI так само будуть зневажати як свого директора , так I власникiв авто ( внаслiдок соцiальноI нерiвностI )
Я Показати IP 6 Серпня 2013 16:10
Ребята , вас реально давит жаба ...Чего вы к нормальному человеку прицепились , который не тратит бабосы на бухло и на баб , а вон какую фирму отгрохал ...
Tori Показати IP 6 Серпня 2013 17:44
Мій чоловік пропрацював на одній відомій мийці в Луцьку - 10 років. Там завжди живі гроші кожен день, робота не дуже важка. Крім зарплати мав хороші чайові від клієнтів. Недарма вони терплять це приниження і не люблять новачків, з якими треба ділитися.
Відвідувач Показати IP 6 Серпня 2013 18:05
А мені там подобається .( як на сервісі , так і на мийці ) Обслуговування відмінне та чисто , як у аптеці)
дідо Показати IP 6 Серпня 2013 19:55
Мені також подобається. З працівниками сервісу завжди можна домовитися за ремонт за півціни,поза касою.
Валя Показати IP 7 Серпня 2013 00:38
Жінку його шкода... їздить на його мерсі, вдвічі за нього молодша, красуня, але очі завжди затравлені якісь. Певно через порядок на автомийці та автосервісі, переживає... Єх, хороший чоловік... господар...
Холмщак до Валя Показати IP 7 Серпня 2013 01:20
Валя,а йогожінка сама винна--побігла за грошима і вибрала "бути в клітці"все життя.Зараз,напевне,й роздуплилась,але з Мерса не хочеться "вилазити".Тому хай собі балдеє з цим недоумком,на якого гроші звалились з-за кордону,все-рівно залишили йому підсвідомість слюсаря шиномонтажу
СЕМЕН СЕМЕНИЧ Показати IP 7 Серпня 2013 23:04
ДА ПАЦИКИ(ОСОБЛИВО MERSEDES,Я,ПРОТИВНИК НЕОПРАВДАНЫХ СПЛЕТЕН)ЧИТАЮЧИ ВАШІ КОМЕНТАРІ Я НЕЗДИВУЮСЬ ЩО ВИ З ВЛАСНИКОМ З ОДНОГО ТІСТА.НЕСПОРЮ ЧИСТОТА ЯК В АПТЕЦІ ВІДНОШЕННЯ ЯК В АРМІІ,АЛЕ ВСІ МИ ЛЮДИ,А НЕ ЗВІРІ.ПОВАЖАЙТЕ ОДНЕ ОДНОГО,І НАША КРАІНА СТАНЕ ІНШОЮ.ТЕ,ЩО СВІТОМ КЕРУЮТЬ ГРОШІ МИ ВСЕ ЦЕ ЗНЄМО ВСІ,АЛЕ ІХ З СОБОЮ НЕЗАБЕРЕШ...
бурундук Показати IP 8 Серпня 2013 23:57
саме цікаво (зі слів працівнтків) , як його рідненький швагєрко нажучює Русланчіка кожен день
простак Показати IP 12 Серпня 2013 19:14
А що прокуратура? Або підкуплянна, або вже всіх працівників за цей час оформили...все надто просто...Автору статті величезний респект за таку статтю і за те що він обрав саме цю автомийку. І до речі не відомо це в той день був поганий настрій у "босса" чи навпаки добрий!!
laxman Показати IP 10 Січня 2015 15:37
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus