USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Волонтерство, міжнародна діяльність, збільшення кількості студентів: ректор ВНУ відзвітував про роботу за рік

20 Грудня 2023 09:00
У вівторок, 19 грудня, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось прозвітував про пророблену цьогоріч роботу перед професорсько-викладацьким складом та студентами.

Зустріч розпочали із вшанування пам’яті померлих працівників ВНУ та загиблих у російсько-українській війні Героїв. Також ректор вручив подяки кільком викладачам університету.
Читати ще: Кількість студентів, оприлюднення документів, порушення законодавства: ВНУ ввійшов до рейтингу вишів з незначним ступенем ризику

Розпочав виступ Анатолій Цьось зі звіту про волонтерську діяльність. Так, університет як юридична установа двічі передавав чималі партії допомоги українським військовим на передову. Викладачі та студенти зібрали майже мільйон гривень, за які придбали воїнам дрони, старлінки та інші речі. Зокрема допомогу передавали 100-й бригаді ТрО, 14-й ОМБр ім. князя Романа Великого, Луганському прикордонному загону, де служить чимало волинян, та 204-й Севастопольській бригаді тактичної авіації. За волонтерську діяльність виш та його працівники отримували подяки від військових формувань.
«Волонтерство – це важливий елемент не лише допомоги, а й патріотичного виховання», – закцентував ректор, подякувавши студентам за зібрані на благодійних ярмарках 316 тисяч гривень та працівникам за перерахування одноденного заробітку на загальну суму понад 600 тисяч гривень.

«Студенти університету активно працюють для перемоги, зокрема над забезпеченням військових дронами», – відзначив Анатолій Цьось.

Також очільник ВНУ розповів про мистецьку ініціативу від студентів, зокрема факультету культури й мистецтв. Студентські колективи активно виступають перед військовими в госпіталях.

«Пригадую перший виступ нашого колективу «Дивоструни». Спочатку дівчата навіть не могли співати, вони більше плакали, а вже потім адаптувалися й давали концерти, – поділився ректор, зауваживши, що студентам було важко стримати емоції перед пораненими бйцями. – Бачив, як воїни з ампутаціями намагалися встати й підспівували».
Крім того, у ВНУ влаштували зустрічі з Героями війни, зокрема пресслужбою 14-ї бригади, розвідниками 60-ї бригади, Героєм України Володимиром Жемчуговим. Як зазначив, це показує небайдужість та формує свідому особистість у присутніх.

Другу частину виступу Анатолій Цьось присвятив навчальній діяльності. Так, цьогоріч значно зросла кількість зарахованих студентів, а загалом навчаються майже 13 тисяч осіб (з урахуванням Фахового коледжу технологій, бізнесу та права ВНУ). Професорсько-викладацький склад станом на листопад становив 734 особи, з яких 120 докторів наук, 141 професор та 515 кандидатів наук.

Читати ще: «Ми – найкращі!» Чотири тисячі студентів Університету імені Лесі Українки склали обітницю. Фото

У 2023 році у ВНУ акредитували 58 освітніх програм. Також в університеті озвучили нові освітні програми, набір студентів на які планують розпочати у 2024 році.
Щодо проєктів, то нині у ВНУ п’ять науково-дослідних робіт фінансуються з державного бюджету. Також у виші функціонувало сім учених рад із захисту докторських дисертацій.

Читати ще: У ВНУ назвали найпопулярніші факультети та спеціальності в 2023 році

У 2023 році ВНУ провадив активну роботу на міжнародному рівні. Зі слів ректора, університет має потужну партнерську базу, яка налічує понад 60 міжнародних установ. Лесин виш співпрацює з навчальними закладами Польщі, Литви, Німеччини, Канади, Великобританії, Франції.
«Міжнародна діяльність у наших умовах виступає одним із головних чинників розвитку університету. Під час війни розраховувати на внутрішнє фінансування не варто, адже всі внутрішні резерви спрямовані на оборону України, що є правильним. Але розвивати університет треба. Тут міжнародна діяльність стає найкращим і найефективнішим чинником», – зазначив Анатолій Цьось.

Пригадав ректор і поїздку в Кембридж: волинська делегація стала однією з найбільших від України в історії міжнародних обмінів – 330 осіб. Там працівники вишу отримали цінний досвід, який використають для навчання українських студентів.
Також ВНУ реалізовує програму «Подвійний диплом» – спільні програми з польськими університетами, що дають змогу студентам одночасно здобувати освіту у двох вищих навчальних закладах різних країн. Наразі 147 студентів навчаються за такою програмою, що, за словами ректора, є одним із кращих показників в Україні. А загалом подвійний диплом уже отримав 261 студент.

Серед спеціальностей «Подвійного диплому» – фізика, хімія, інформатика, математика, фізвиховання, економіка, туризм, польська філологія, екологія, інформатика, ерготерапія, фізична терапія, національна безпека, політологія.

«Кількість освітніх програм буде лише розвиватися. Подвійний диплом є цінною та конкурентною перевагою нашого університету», – відзначив очільник ВНУ.
Наприкінці ректор закцентував на перспективах міжнародного обміну студентів та викладачів, адже виш має підписані міжінституційні договори за програмою Erasmus+ (академічна мобільність) з низкою іноземних закладів, та поділився майбутніми проєктами.

Читати ще: У лідерах – Китай: скільки іноземних студентів навчаються у ВНУ

З-поміж іншого, Анатолій Цьось розповів про господарську діяльність вишу: зроблено ремонт медичного факультету, ремонт факультетів економіки, культури й мистецтв, юридичного. Також відкрили сучасну STEAM-лабораторію – спільний освітній простір вишу та Волинської обласної МАН.

Наостанок обговорили спортивну діяльність. Зокрема цьогоріч у Першій лізі розпочала виступи новостворена дівоча волейбольна команда «ОДЮСШ-Університет». Також ВНУ має чоловічі команди з волейболу та баскетболу. Жіноча футбольна команда вишу посіла друге місце на чемпіонаті України серед ЗВО, ідентичний результат у березні цьогоріч здобула жіноча команда з футзалу. Також перше місце в кубку України виборола дівоча команда із черлідингу.
Закінчив звітування Анатолій Цьось нагадуванням, що виш посів високу сімнадцяту позицію в консолідованому рейтингу закладів освіти, й озвучив приємну для викладачів новину: підписав наказ про преміювання науково-педагогічних працівників за результатами рейтингу. Як і минулоріч, премії отримають 300 осіб.

«Дякую вам, колеги. Це гордість та імідж нашого університету. Ви робите освіту якісною, такою, якою можна пишатися», – резюмував Анатолій Цьось.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 20 Грудня 2023 11:24
учора у нас голова сільради звіт робив теж розповідав скільки птахів живе в сільраді та як часто в цьому році були опади....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus